Sjukvårdspersonal tar hand om patient som kommit med ambulans till akutmottagning.

Vad gör sjukvården vid en elolycka?

Om du har fått ström genom kroppen ska du alltid kontakta sjukvården. Även vid mindre strömgenomgång är det viktigt att bli undersökt ordentligt. Berätta att olyckan är orsakad av el. 

Det kan vara svårt att upptäcka alla skador som man får i samband med en strömgenomgång, eftersom strömmen kan påverka många olika vävnader. Symtomen behöver inte heller uppstå direkt, utan kan komma dagar, veckor, månader och till och med år efter själva olyckan. Se därför till att få skadan införd i sjukjournalen. Det kan vara viktigt, inte minst ur ett försäkringsperspektiv.

Noggranna undersökningar

Efter en strömgenomgång är det viktigt att få hela kroppen undersökt av läkare. Det innefattar bland annat att lyssna på hjärtat, ta pulsen och mäta blodtrycket. Huden behöver kontrolleras för att se om du har fått några brännskador. Du ska också lämna blodprov och urinprov. Ofta kan hjärtat behöva kontrolleras med EKG. Beroende på hur stor skadan är kan du även behöva noggranna undersökningar av skelett, leder, muskler, hjärna och inre organ. På samma sätt kan ögon och öron behöva undersökas av specialistläkare.

Det är viktigt att sjukvården bemöter de som drabbats på ett bra sätt. En person som har fått ström genom kroppen kan ha haft en "nära döden-upplevelse" och befinna sig i chocktillstånd. Vissa hamnar i ett tillstånd av förnekelse. Andra bagatelliserar olyckan. Inte sällan kommer den känslomässiga reaktionen långt senare.

Behandling och uppföljning

Vilken behandling som sjukvården erbjuder dig som drabbats av strömgenomgång beror helt på vilka skador du har fått. Värk, plötslig smärta och sämre känsel beror ofta på att de tunnaste nerverna har skadats. Mot sådan nervsmärta finns läkemedel att få. Ibland ordineras träning för att förhindra att skadade muskler försvagas ytterligare. Även samtalsterapi kan behövas. Oavsett skador ska alla som drabbats av strömgenomgång följas upp med minst ett läkarbesök inom 1-3 månader efter elolyckan, eftersom vissa skador visar sig först senare.

LÄS MER: Att få ström genom kroppen

Mer forskning och bättre rutiner behövs

Idag finns det många luckor inom både forskarvärlden och sjukvården gällande skador som kan visa sig efter en elolycka, till exempel skador på nervsystemet. Inom sjukvården saknas det också gemensamma rutiner och mätmetoder för att testa den här typen av skador.

Senast granskad: 2024-02-05