Kampanjmaterial

Här kan företag och organisationer hitta material för Koppla säkert, i form av filmer, logotyper, profilprodukter, annonser och trycksaker. Kampanjmaterialet bidrar till att stärka budskapet kring att koppla säkert.

Hur får materialet användas?

Materialet får användas i sammanhang som har att göra med brand- och elolycksförebyggande arbete, elinstallationer samt försäljning av elinstallationsprodukter eller elinstallationstjänster. 

Budskap

I Koppla säkert ingår ett antal grundbudskap, som du kan använda i din kommunikation.

 • Du är ansvarig för elen i ditt hem
 • Vissa elprodukter kräver installation av elföretag
 • Koppla el tryggt och säkert
 • Kopplar du el själv?
 • Renovera? Vem fixar elen?
 • Var rädd om dig. Koppla säkert
 • Kolla snabbt vilken el du får koppla själv

Ladda ner färdigt material för Koppla säkert

I vårt mediebiblioket kan du ladda ner digitala filer och färdiga mallar till annonsmaterial, trycksaker och profilprodukter. Om du saknar ett filformat är du välkommen att höra av dig till oss. 

Elsäkerhetsverkets bildbank (mediaflowportal.com)

 • Logotypen för Koppla säkert består av webbadressen och grafik som symboliserar elkablar. Precis som vi lär känna människor via deras utseenden kommer logotypen för Koppla säkert att kännas igen när den används kontinuerligt.

  Du som aktör kan använda logotypen för Koppla säkert i din kommunikation och verksamhet. Vi ser gärna att de aktörer som är med i satsningen använder vårt material och därigenom sprider kännedom om varumärket.

  I vilka sammanhang får logotypen användas?

  Logotypen för Koppla säkert får bara användas i sammanhang som har att göra med brand- och elolycksförebyggande arbete, elinstallationer samt försäljning av elinstallationsprodukter eller -tjänster. 

  Logotypen ska i största möjliga utsträckning användas i grundvarianten och ska alltid finnas med i alla typer av material som används för att kommunicera om kampanjen Koppla säkert och webbtjänsten Kopplasäkert.se. 

  Proportioner

  Formen och utseendet på logotypen får inte ändras. Var försiktig när logotypen monteras in i ett dokument så att proportionerna inte råkar förändras. Om logotypen har fel proportioner får den inte användas.

  Varianter

  För att logotypen ska kunna användas i olika sammanhang finns det olika varianter. Den med svart text och färgade "bågar" används mot ljus bakgrund, och den med vit text och färg används på mörka bakgrunder. Övriga (svart och vit) används på samma sätt, men i sammanhang där färger inte syns eller är viktiga.

  Logotypens frizon

  Logotypen måste placeras så att det finns tillräckligt med tomt utrymme, frizon, omkring den. I frizonen får inget annat objekt får placeras. Frizonen är till för att skydda logotypen så att den inte täcks eller döljs. Om logotypen inte har frizon till annan text eller bild så är den inte lika lätt att se. Avståndet runt logotypen får gärna vara större än frizonen, ju mer luft desto tydligare syns logotypen.

  Till mediebibliotekets logotyper

 • Vi har tagit fram två förslag  har Texterna kan användas i sin helhet eller ses som inspiration. Länka Koppla säkert till https://www.elsakerhetsverket.se/kopplasakert/

  Alternativ 1

  Säker el i hemmet

  Vi på “Företagets namn” är rädda om dig. Rätt kunskap och försiktighet är oerhört viktigt vid allt arbete med elektricitet. En felaktig hantering av el kan leda till brand och skador. Det kan också påverka ersättningen från ditt försäkringsbolag vid en olycka eller en brand.

  Du får köpa men inte alltid installera

  Alla får handla elinstallationsmateriel i butik men de flesta elarbeten måste utföras av ett elinstallationsföretag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket. En del enklare arbeten kan du få utföra själv, men bara om du vet hur du ska göra. Är du det minsta osäker ska du alltid låta ett elinstallationsföretag göra jobbet. Vi på xx erbjuder hjälp med att utföra elinstallationer.

  Kopplasäkert.se är en digital tjänst från Elsäkerhetsverket där du som privatperson får snabba svar om vilka elarbeten du får göra själv.

  Alternativ 2

  Elinstallationer i hemmet

  Det är faktiskt inte många typer av elinstallationer du får utföra själv som privatperson. De flesta ska utföras av en elektriker.
  Det finns en del enklare saker du får göra själv, men det kräver att du vet hur du går tillväga. En felaktig hantering av el kan leda till brand och skador. Det kan också påverka ersättningen från ditt försäkringsbolag vid en olycka eller en brand.

  Vad får jag göra själv?

  El kan vara livsfarligt - så chansa aldrig. Kopplasäkert.se är en digital tjänst från Elsäkerhetsverket där du som privatperson får snabba svar om vilka elarbeten du får göra själv.

  Kopplasäkert.se

  Om du får utföra elarbetet själv, men är det minsta osäker på hur du ska göra, ska du alltid låta ett elinstallationsföretag göra jobbet. Vi på “Företagets namn” erbjuder hjälp med att utföra elinstallationer.

 • Här hittar du banners och symboler för användning på e-handelsplattformar och andra webbplatser där elmaterial säljs. Materialet på den här sidan får endast användas i digitala kanaler.

  Deltagare i Koppla säkert får använda dessa på webbplats och i andra digitala sammanhang för att marknadsföra tjänsten.

  Elsäkerhetsverkets bildbank (mediaflowportal.com)

  Webb-banners

  Här finns banner-annonser för er att använda digitalt och som ni länkar vidare till Koppla säkert. Använd gärna dessa i samband med det elmateriel ni säljer på er webbplats. Banner-annonserna finns med olika texter och format och består av en symbol och en textruta. De två grafiska elementen får endast användas tillsammans och ska sitta i anslutning till varandra. 

  Webb-banners samlade.jpg

  Så här kan det se ut på en webbsida:

  Kopplasakert-kund-hemsida.jpg

  Textruta

  Den orangea rutan med text ska sitta i anslutning till symbolen. Det finns flera varianter av rutan, med olika budskap. Observera att det inte är tillåtet att ändra budskapet i rutorna.

  Symbol

  Det finns fyra varianter av symbolen. Vilken du ska använda beror på om bakgrunden den ska användas på är ljus eller mörk. Den med vit blixt samt den färgglada med vit platta bakom används på mörk bakgrund, övriga på ljus.  

  Symbol_4.jpg

   

 • Vi har tagit fram färdiga annonsmallar för Koppla säkert. De är anpassade för digitala och tryckta medier.

  För att hålla ett samlat formspråk ska alla annonser innehålla något av budskapen för Koppla säkert. Budskapen får inte ändras, eftersom det är viktigt att kunden ska känna igen kampanjen när de ser olika delar av den. Du får däremot justera mallarna till rätt format som passar mediet du ska annonsera i. Du får också gärna skriva "Vi samarbetar med Kopplasäkert.se" eller byta ut "vi" mot ditt företags namn.

  Elsäkerhetsverkets bildbank (mediaflowportal.com)

 • Vi har tagit fram förslag till trycksaker och profilprodukter som ditt företag kan använda för att marknadsföra Koppla säkert. Du kan antingen beställa trycksaker och produkter direkt från oss. Då trycks de på Universitetstryckeriet i Karlstad och du får både offert och faktura direkt från dem. Du kan även anlita ett eget tryckeri.

  Elsäkerhetsverkets bildbank (mediaflowportal.com)

  Beställ färdiga produkter från oss

  Om du vill använda oss för att beställa trycksaker och profilprodukter, till exempel pennor, ballonger eller nyckelband, gör du så här:

  1. Skicka ett mail till kommunikation@elsakerhetsverket.se med orden "Koppla säkert" i ämnesraden. Skriv vilka produkter du vill beställa och hur många.
  2. Skriv organisations-/företagsnamn och dina kontaktuppgifter i mailet.
  3. Din beställning går till Universitetstryckeriet i Karlstad som vi samarbetar med. De återkommer till dig med en offert.
  4. Du gör sedan upp med Universitetstryckeriet var och när trycksakerna ska levereras. Tryckeriet skickar faktura.

  Beställ från annat tryckeri

  Om du inte vill använda vårt samarbetstryckeri eller beställa färdiga produkter genom oss, kan du välja att ladda ned tryckbara pdf-filer och skicka till ett eget tryckeri. Saknar du något format, kontakta oss. Om du vill ta fram egna profilprodukter kan du ladda ned logotypen och ha en dialog med ditt tryckeri om produkterna. Var noggrann med att logotypen används på rätt sätt. 
  Ladda ned logotyper

  Kampanjmaterial och regler för användning

  Kan jag ändra något i mallarna?

  Du får inte formulera om de budskap vi använder. Däremot får du gärna byta till ett av de budskap som finns i kampanjen, på till exempel en affisch eller en roll-up. Du får också lägga till en text " I samarbete med..." om du vill visa att ditt företag förespråkar Kopplasäkert.se.
  Om kampanjmaterial och budskap

  Förslag på trycksaker

  Informationsfolder riktad till privatpersoner.

  Folder privatperson.png

   

  Bordspratare med budskap och logotyp.

  Bordspratare.jpg

   

  Hyllvippa med budskap och logotyp för att göra kunden uppmärksam på webbtjänsten redan vid hyllan.

   

  Klistermärke med budskap och logotyp.

   

  Kontaktkort med plats på baksidan för elföretaget att skriva sina kontaktuppgifter. Om du gör en egen beställning kan du be ditt trycker att trycka dina kontaktuppgifter på baksidan.

   

  Affisch med budskap och logotyp. Det går att välja något annat av de budskap som ingår i Koppla säkert, formatet 50 x 70 centimeter går att justera så att det passar era ramar och trottoarpratare.

   

  Påse med logotyp, sidotext och olikfärgade band.

   

  Förslag på roll up med budskap och logotyp. 

   

  Takvepa med budskap och logotyp, dessa finns i olika format, ange dina mått i offertförfrågan till tryckeriet.

   

  Exempel på profilprodukter

  Ballong med fyrfärgstryck.

   

  Godis med papper och tryckt logotyp. 

   

  Muggar med logotyp.

   

  Nyckelband med logotyp och säkerhetsspänne.

   

  Pennor med logotyp, av återvunnet material.

   

   

 • Här hittar du våra filmer om Koppla säkert, som du kan dela eller bädda in i dina egna kanaler.

  Så får filmerna användas

  Filmerna om Koppla säkert får spridas i din organisations kanaler i sitt nuvarande skick. De får inte förändras eller klippas. Du kan dela filmerna i sociala medier eller länka till dem med hjälp av dela-knappen på Youtube. Du kan även bädda in dem på till exempel en webbsida eller i en powerpoint-presentation. Då ska du använda inbäddningskoden, som du också hittar via Youtubes delningsfunktion.  

  Filmer (länk till Youtube)

  Marknadsföringsfilmer

 • QR-kod

  Du kan skapa en egen QR-kod eller använda våra färdiga QR-koder.

  Elsäkerhetsverkets bildbank (mediaflowportal.com)

  KopplaSakert.se_qr-code.png

 • Om du saknar ett filformat eller har tips på hur tjänsten kan utvecklas är du välkommen att höra av dig till oss på kommunikation@elsakerhetsverket.se.

  Senast granskad: 2024-04-02