Digital hearing om jämställdhet i elektrikeryrket

Sverige går mot en stor efterfrågan på elektriker och elinstallatörer för att klara den pågående energiomställningen Elbranschen är en av Sveriges minst jämställda bransch, och El- och energiprogrammet är ett av de gymnasieprogrammen med lägst andel kvinnor.

Våren 2024 höll Elsäkerhetsverket en digital hearing för att lyfta frågan kring jämställdhet i elektrikeryrket. Deltagarna fick lyssna på representanter från elbranschen som delade med sig av sina erfarenheter om jämställdhet i elektrikeryrket. Hearingen modereras av Alexis Wicklin från Friends Agenda.

Anders Persson, Generaldirektör, Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverket har länge arbetat för ökad jämställdhet – både inom myndigheten och i elbranschen. Trots framsteg finns det fortfarande stora utmaningar, särskilt när det gäller kvinnors representation i tekniska yrken. Hör Anders berätta myndighetens erfarenheter, insikter och utmaningar i arbetet med jämställdhetsintegrering – från rekrytering och språkbruk till härskartekniker och statistik över elolyckor. 


Marie Claesson, Energimyndigheten – Sned könsstruktur och få kvinnor försvårar kompetensförsörjningen

Marie Claesson, från Energimyndigheten, presenterar arbetet med att kartlägga och möta de växande kompetensbehoven i takt med att industrin ställer om till eldrift. Med en förväntad fördubbling av elanvändningen till 2050 står Sverige inför stora utmaningar – och möjligheter – där utbildning, rekrytering och attraktiva arbetsplatser blir avgörande pusselbitar. I denna presentation får vi en inblick i Energimyndighetens analys, de yrken som är mest kritiska för omställningen och vilka hinder som måste övervinnas för att framtidens elsystem ska bli verklighet.


Camilla Nöjd, HR, Granitor – Företaget som jobbar aktivt med jämställdhet

Camilla Nöjd delar med sig av företagets arbete för ökad jämställdhet och mångfald. Genom initiativ som gemensam introduktion, ledarskapsutbildningar och det framgångsrika lärlingsprogrammet "Startskottet" visar Granitor hur kultur, mod och konkreta verktyg kan göra skillnad – både för individen och för branschen i stort.


Mattias Broman, VD, Nordelektro – Företaget med 14 procent kvinnliga elektriker

Mångfald börjar med tydliga beslut – och ger resultat. Mattias Broman berättar hur företaget sedan starten 2018 aktivt arbetat för att öka andelen kvinnor i en mansdominerad bransch. Med kvinnliga elektriker på alla filialer, en inkluderande kultur och fokus på vuxenutbildade lärlingar visar Nordelektro att jämställdhet inte kräver stora planer – bara ett tydligt engagemang.


Petronella Larsson, elektriker, Bravida Halmstad – Kvinna i yrket

Att vara ensam tjej i ett klassrum fullt av killar – och ändå välja att stanna kvar. Petronella, serviceelektriker på Bravida, delar med sig av sin resa in i ett mansdominerat yrke. Från gymnasietiden som ensam tjej till ett yrkesliv där hon både trivs och tar fajten för förändring. Med starkt engagemang för jämställdhet och fackligt arbete visar hon hur mod, stöd och en inkluderande kultur kan göra skillnad – och varför fler kvinnor behövs i elektrikeryrket.


Lena Törnstrand, Tya – Hur har andra branscher hanterat liknande utmaningar?

Hur skapar man en bransch som både attraherar och behåller framtidens arbetskraft? Lena Thörnstrand delar med sig av konkreta erfarenheter från arbetet med att öka branschens attraktivitet, särskilt ur ett jämställdhetsperspektiv, med fokus på lastbilschaufförsyrket. Hon visar hur strategiskt och långsiktigt arbete faktiskt kan förändra bilden av ett yrke – och vad som krävs för att skapa verklig inkludering.


Diana Oldenburg, SEF och Malin Birgerson, IN – Vad händer i Elektrikerbranschen?

Vad krävs för att göra elbranschen mer jämställd – på riktigt? Genom det gemensamma initiativet Upplyst arbetar Elektrikerförbundet och Installatörsföretagen sida vid sida för att förändra både attityder och strukturer i en starkt mansdominerad bransch. Helena och Diana berättar om arbetet med att synliggöra förebilder, påverka normer och skapa förutsättningar för fler kvinnor att både välja – och stanna kvar i – yrket som elektriker. Det handlar om att gå från ord till handling, med fokus på skolan, arbetsmiljön och arbetsplatsernas vardag.


Innehållet är skapat med stöd av AI och kvalitetsgranskat av Elsäkerhetsverket.

Senast granskad: 2025-06-25