En äldre kvinna sitter och läser framför en öppen spis. Hon har en filt över knäna.

Elsäkerhet på äldre dagar

Varje år omkommer flera personer i elbränder och ännu fler skadas. Ofta är det äldre personer som drabbas. Prata gärna med äldre anhöriga eller vänner om farorna med elbränder och hur de kan förebyggas.

Spisen och spisbränder

Den vanligaste orsaken till spisbränder är kastruller som kokar torrt. Genom att låta ett elföretag installera en timer till spisen eller genom att sätta på en äggklocka när spisen används kan du förebygga att kastruller glöms bort på spisplattan. En annan orsak till spisbränder är att grytlappar eller kökshanddukar glöms kvar på spisen vid matlagning. Häng aldrig grytlappar och kökshanddukar ovanför spisen eftersom de kan falla ner på spisen när plattorna är varma.

Ojordade stickkontakter

Gamla, runda, ojordade stickproppar får bara användas i ojordade uttag inomhus. De passar helt enkelt inte i jordade uttag och ska heller inte göra det. Att byta ut dessa mot en jordad stickpropp eller att fila ner kanterna på dem för att få dem att passa är livsfarligt.

Om du flyttar in i en modernare bostad, med enbart jordade uttag, kan du inte ansluta gamla elprodukter med runda ojordade stickproppar. Det är heller inte tillåtet att lösa problemet genom att göra en adapter med jordad stickpropp och ojordad uttag. Om du vill behålla dina gamla elprodukter måste du lämna in dem till en fackman för ombyggnad.

Gamla elprodukter kan vara farliga

Många elolycksfall i hemmen beror på att elektriska sladdar och apparater har blivit slitna eller skadade. Det är viktigt att du ser över dina produkter regelbundet. Ett vanligt problem är att sladdarna är för gamla. Om det finns synliga skador eller missfärgningar på ledningarnas isolering kan de vara farliga att använda. Detsamma gäller trasiga stickproppar och löst sittande eller trasiga vägguttag och strömbrytare.

Så länge ett strykjärn, TV, brödrost, elvisp med mera används på rätt sätt och inte har utsatts för stort slitage, är de normalt ofarliga att använda. Men, en lång tids användning kan orsaka skador på material och göra produkterna farliga. Ett exempel på detta är gamla lampor med ställbara leder. I dessa finns det risk för att ledningarnas isolering blivit sönderskavd. Då kan hela lampan bli strömförande.

Installera jordfelsbrytare

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en produkts hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el. Kontrollera därför att du har en jordfelsbrytare hemma. Om inte, kontakta ett registrerat elinstallationsföretag så hjälper de dig att installera en. Om du hyr ditt boende kan du kontakta fastighetsägaren. Det finns även portabla jordfelsbrytare att köpa. Kontrollera regelbundet att jordfelsbrytaren fungerar och att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Om den inte slår ifrån, kontakta ett elinstallationsföretag direkt.

Andra tips och råd

  • Rengör spisfläkten regelbundet. Värmeutvecklingen från spisplattan kan få fett från fläkten att droppa ner på spisen och fatta eld.
  • Använd inte plattskydd på spisen.
  • Kontrollera att inga lösa sladdar finns i närheten av spisen. Hög värme kan skada sladdarnas isolering och orsaka brand eller elchock.
  • Använd en elektrisk vattenkokare när du bara ska koka upp vatten.
  • Vill du värma upp sängen med en värmedyna eller elfilt? Var noga med att slå av den innan du lägger dig för kvällen. Den ska inte vara på under natten när du sover.
  • Var försiktig när du viker ihop värmedynan eller elfilten så att värmetrådarna inte skadas. Skadade trådar kan leda till elchock eller till att sängkläderna börjar brinna. Veckla ut hela filten eller dynan när den ska användas igen, annars fungerar inte temperaturregleringen.
  • Använd aldrig trasiga elprodukter. Använd inte heller en produkt som luktar bränt eller låter annorlunda än den gjort tidigare.
  • Se till att du har en brandsläckare, brandfilt och första hjälpen-låda hemma.
  • Installera en eller flera brandvarnare och testa dem regelbundet.
Koppla säkerts symbol med blixt.

Koppla säkert

I vår webbtjänst Koppla säkert kan du enkelt ta reda på vilka eljobb du får göra själv, och för vilka du behöver anlita ett elinstallationsföretag.

Till Koppla säkert

Senast granskad: 2022-11-24