Äldre man ligger i hängmatta med ipad i handen.

Säker el på semestern

Även om du reser bort under semestern bor du ofta där det finns en elanläggning. Du kanske även använder elprodukter, som annars inte används så ofta. Här får du några tips och goda råd om vad du behöver tänka på för en elsäker semester.

Fritidshus

Om du har en sommarstuga eller kanske en stuga i fjällen, gör du bäst i att se över stugans elanläggning vid säsongens första besök. Elsäkerheten kan ha försämrats om till exempel de elektriska produkterna har stått oanvända och avstängda en längre tid.

Kontrollera elanläggningen i ditt fritidshus

Camping

Ska du åka och campa? Elinstallationer i husvagnar och husbilar är extra utsatta eftersom de utsätts för vibrationer och skakningar under bilfärden. Därför bör du se över de elektriska produkterna som finns i husvagnen eller husbilen regelbundet.

Kontrollera också om campingplatsens uttag för anslutning av husvagn och husbil skyddas av en jordfelsbrytare. Prova att den löser ut genom att trycka på testknappen innan du använder uttaget. För säkerhets skull kan du ta med en egen portabel jordfelsbrytare.

Tänk också på att alla elprodukter inte är avsedda för att användas i utomhusmiljö. Om du vill använda en elektrisk produkt för inomhusbruk i ett tält eller förtält måste utrymmet motsvara inomhusmiljö.

Hyrd stuga

Att hyra en stuga vid havet eller i fjällen är populärt både sommar och vinter. Även om elolyckor och bränder känns långt borta är det viktigt att du kontrollerar elsäkerheten i stugan. Om du reser med små barn bör du till exempel kolla att det finns petskydd i vägguttagen. Kontrollera också att alla sladdar, stickkontakter, strömbrytare och vägguttag är hela och sitter fast ordentligt. 

Har du hyrt en relativt nybyggd stuga är jordfelsbrytare ett krav. I äldre stugor som saknar jordfelsbrytare kan du istället använda en egen portabel jordfelsbrytare. Testa om jordfelsbrytaren fungerar genom att trycka på testknappen, då ska strömmen i stugan brytas.

Finns det en bastu som värms upp av el är det viktigt att du hanterar den rätt eftersom den är installerad i våt miljö. Vanligtvis finns information om stugans elhantering i en stugpärm, exempelvis om var elcentralen finns och hur du byter säkringar.

Andra tips och råd

  • Kontrollera att det finns minst en brandvarnare och att den fungerar.
  • Kontrollera att det finns en brandsläckare, brandfilt och första hjälpen-låda i närheten där du bor.
  • Vill du värma upp sängen med en värmefilt? Var noga med att slå av den innan du lägger dig för kvällen. Värmefilten ska inte vara på under natten när du sover.
  • Häng inte kläder på tork i bastun om den värms upp av el. Flera bränder har startat av att kläder fallit ned på bastuaggregatet. Brandrisken är också stor om du torkar vantar och sockar över ett eluppvärmt element
  • Om du använder elektriska vallningsjärn för dina skidor, kom då ihåg att ansluta till skyddsjordade eluttag. Dessa bör vara skyddade av en jordfelsbrytare. Anslut aldrig produkter som används utomhus till ojordade uttag inomhus.
Koppla säkerts symbol med blixt.

Koppla säkert

I vår webbtjänst Koppla säkert kan du enkelt ta reda på vilka eljobb du får göra själv, och för vilka du behöver anlita ett elinstallationsföretag.

Till Koppla säkert

Senast granskad: 2024-02-07