Vit skåpbil kör snabbt i stadsmiljö.

Om företaget saknas i registret

Alla företag som utför elinstallationsarbete på annans elanläggning ska vara registrerade hos Elsäkerhetsverket. Är företaget inte registrerat arbetar de olagligt och ska inte anlitas.

Kontakta företaget först

Om det företag som du tänkt anlita för elinstallationstjänster inte finns med i vårt företagsregister, bör du i första hand kontakta företaget och fråga varför de inte är registrerade. Om företaget uppger att de anlitar ett annat företag för elinstallationsarbetet bör du fråga vilket företag det är. Därefter kontrollerar du om det företaget är registrerat istället.

Om företaget är ovilligt att svara på dina frågor eller inte ger något klart besked till dig om varför det inte är registrerat, bör du göra en anmälan till Elsäkerhetsverket. Då ska du heller inte anlita dem.

Anmäl ett elinstallationsföretag

Om du anlitar en huvudentreprenör

Ett företag som är huvudentreprenör och köper in elinstallationstjänster från andra räknas inte som ett elinstallationsföretag. Det betyder att huvudentreprenören inte heller kommer att finnas med i Elsäkerhetsverkets företagsregister. Om du anlitar en huvudentreprenör bör de berätta för dig vilket företag som ska utföra elinstallationerna, så att du som kund själv kan kontrollera företaget i registret.

Förstoringsglas med företagsbil i mitten.

Kolla elföretaget

I vår söktjänst Kolla elföretaget kan du kontrollera att elinstallationsföretaget du tänkt anlita finns registrerat hos Elsäkerhetsverket.

Till Kollaelföretaget.se

Senast granskad: 2022-11-23