Solpaneler på en fasad

EU granskar solcellsprodukter

Elsäkerhetsverket deltar i ett EU-projekt där det ska tas reda på om elprodukter stör annan elektrisk utrustning. I tidigare undersökningar har solcellsanläggningar visat sig vara en tydlig källa för störningar. Det är inte hela solcellsanläggningen som stör utan vissa delar i den som exempelvis växelriktare och optimerare.

Granskningen startades 2023 och kommer att pågå fram till 2025, just nu är de inköpta produkterna på provning.

– Vi vet att störningar kan orsakas av vissa komponenter i solcellsanläggningar. Det kan visa sig att radiokommunikation inte fungerar som tänkt, att exempelvis grannens trådlösa nyckel till garagedörren inte fungerar, Störningar kan också påverka så att det går långsamt att ladda ned filer till din dator eller inte fungerar, säger Martin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Vid en undersökning av solcellsanläggningar som genomfördes 2014 fick 9 av 10 anmärkningar. Fem år senare, 2019, fick 75 procent anmärkningar. Här testades inte optimerare utan endast växelriktare och mikroväxelriktare.

Optimerare

Att optimerare inte testats tidigare beror på det komplexa tillvägagångssättet. Undersökning av optimerare kräver i stort sett ett helt uppbyggt system med olika komponenter, som en färdig anläggning. Detta är resurskrävande i både tid och pengar. Tidigare har Elsäkerhetsverket genomfört dokumentationskontroll av optimerare men nu kommer det att genomföras mätningar på utrustningen.

– Optimerare används så att endast solcellerna används när solen är framme. Växelriktare fungerar som det låter, de gör om likström till växelström som vi använder i våra elnät. En mikroväxelriktare används för varje cell medans en växelriktare används för hela solcellsanläggningen, säger Martin Gustafsson.

Elektrisk utrustning ska fungera med annan el vilket kallas för elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Läs mer om EMC på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Om projektet

Projektet går under namnet JAHARP2022 och drivs av stiftelsen Prosafe som är samfinansierat av EU-kommissionen.

Projektdeltagare är representanter från Cypern, Finland, Tjeckien, Litauen, Nederländerna och Sverige. Totalt har 30 solcellsprodukter köpts in och Elsäkerhetsverket har köpt in sex produkter provning.

Projektet innehåller olika typer av tillvägagångssätt, som i laboratorier samt inspektioner online och visuellt.

Varför så många störande produkter på solcellsmarknaden?

– Vi ser att kunskapen behöver höjas hos tillverkare av solcellsprodukter. Det är mycket olyckligt när ett sådant problem upptäcks efter att utrustningen väl är på plats då det i de flesta fall innebär att hela installationen behöver monteras ned för att kunna åtgärda problemet. Detta är resurskrävande på alla vis, menar Martin Gustafsson.

Elsäkerhetsverket arbetar med proaktiv information som ett strategiskt verktyg i sin marknadskontroll, samtidigt är det tillverkarens ansvar att se till att gällande krav och regler följs. Det är tillverkaren som ansvarar för att produkten är säker innan den sätts på marknaden och börjar säljas.

 

Text: Sandra Hjelm

Bild: iStock

Senast granskad: 2024-06-17