Medvetna köp av elprodukter – en billig livförsäkring
Julhandeln startar med Black Friday och i år förväntas den peaka tidigare än vanligt på grund av risk för sena leveranser. Varannan svensk handlar på nätet och enligt E-barometern svarade 72 procent av företagen att de hade haft problem med varuförsörjningen. Detta kan leda till köpstress och att du som konsument inte hinner tänka efter innan om vem du handlar av eller om elprodukten är godkänd. Elsäkerhetsverket ger dig goda råd om att handla elprodukter på nätet.
Film: Marknadskontroll.se - ett samarbete mellan myndigheter
Ta alltid reda på vem du faktiskt handlar av på nätet. Även om text och valuta är svensk är det långt ifrån säkert att det är en svensk försäljare bakom webbplatsens digitala skyltfönster.
Vad gör det om jag köper en produkt från USA eller Kina?
När du handlar från ett land utanför EU, och det inte finns en svensk återförsäljare, blir du som konsument ansvarig för produktens säkerhet. Gäller det en elprodukt får du då inte ge den vidare till någon annan, du ska kassera den när du inte ska ha den kvar längre.
Hur vet jag om det finns en återförsäljare eller inte?
Det finns olika typer av säljplatser på nätet. Så kallade marknadsplatser är en typ av sida där många företag säljer sina produkter. Det är inte säkert att det finns en svensk mellanhand i form av återförsäljare som tar på sig ansvaret och intygar att produkten uppfyller kraven på säkerhet. Det finns också marknadsplatser som både säljer egna produkter och låter andra företag sälja sina produkter direkt till privatpersoner på webbplatsen. Då kan det vara svårt att veta vem som tar ansvaret för produkterna.
Är lampan mindre säker om den köps från ett land utanför Europa?
Inom Europa ska elprodukter vara CE-märkta vilket betyder att tillverkaren intygar att produkten uppfyller säkerhetskraven. Handlar du utanför Sverige behöver du ta reda på att det är rätt stickpropp och att den är avsedd för 230 volt. I Sverige är det förbjudet att sälja elprodukter som kräver en adapter för att kunna användas. Står det att produkten är avsedd för 220 volt har inte säljaren koll på gällande regler, då vi har 230 volt i svenska uttag. Det är även ett krav på svensk bruksanvisning, saknas det är det en indikation på att säljaren inte vet vilka regler som gäller. Dessutom ska utomhusprodukter ska vara märkta med IP-klass som talar om hur väl produkten tål yttre påfrestning som exempelvis väta. Köper du en produkt direkt från ett land utanför EU är elprodukten sannolikt inte tillverkad för svenska eller ens europeiska förhållanden, det blir också du personligen som tar på dig ansvaret för produktens säkerhet. Detta är något som även försäkringsbolag har fått upp ögonen för senaste åren.
Hur kan jag ta reda på vem jag handlar av?
Kontrollera att säljaren anger sitt namn, organisationsnummer eller motsvarande, adress, e-postadress och telefonnummer. Enbart ett kontaktformulär eller bara en kundservice-e-post är oftast inte tillräckligt. Observera att en produkt alltid ska vara märkt bland annat med tillverkarens namn och postadress. Om du är osäker så har du alltid valmöjligheten att leta vidare.
Är det inte samma produkter, tillverkade i samma fabrik?
Det kan vara stora skillnader på produkter som ser likadana ut och det kan vara omöjligt att veta genom att bara se på produktens hölje. Elsäkerhetsverket skickar hundratals produkter på provning årligen och exempelvis kan två utifrån sett identiska USB-laddare skilja sig enormt när de öppnas. Här är några exempel på vad som kan skilja sig. Plasten ska vara självslocknande och förhindra brand vid överhettning. För korta krypavstånd som innebär att avstånden mellan olika komponenterna är för små för att förhindra kortslutning. Stiften kan lossna då höljet är limmat och inte helgjutet. Dessa exempel ökar risken för både elchock och brand.
Checklista
- Kan jag använda produkten på det sätt och i de miljöer jag har tänkt? Om produkten till exempel ska användas i ett badrum eller uterum, kontrollera att den ha rätt IP-klass (se länk nedan).
- Är produkten CE-märkt?
- Är produkten märkt med typbeteckning (identifiering av produkten)?
- Är produkten märkt med vilken ström och spänning den är avsedd för (märkdata)?
- Är produkten märkt med tillverkarens namn och postadress?
- Om tillverkaren inte finns inom EU/EES, är produkten märkt med importörens namn och postadress?
- Har produkten en svensk stickpropp?
- Finns bruksanvisning och säkerhetsinformation på svenska? Det kan stå viktiga saker där som kan hjälpa dig att se om elprodukten är gjord för att användas i Sverige och får användas på det sätt som du tänkt.
- Framgår det av tillverkarens anvisningar var och hur produkten kan och får installeras?
- Kontrollera att säljaren anger sitt namn, organisationsnummer eller motsvarande, adress, e-postadress och telefonnummer. Detta är extra viktigt om du handlar elprodukter på nätet.
- Kontrollera hur säljaren hanterar frågor och reklamationer. Försök ta reda på om företaget har fungerande rutiner för frågor och klagomål.
- Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden eller mirakulöst bra produkter. Låter det för bra för att vara sant är det troligtvis det.
Text: Sandra Hjelm
Kontakt
Joel Lee Antman
Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 24
E-post: joel.lee.antman@elsakerhetsverket.se
Sandra Hjelm
Kommunikatör
Telefon: 010-168 05 17
E-post: sandra.hjelm@elsakerhetsverket.se