
Du som konsument är viktig i jakten på farliga produkter
När vi står inför ett köp sker en rad omedvetna beslut inom oss. Pris, utförande och recensioner jämförs på nätet. Och plötsligt har algoritmerna skakat fram ett pangerbjudande i ditt flöde, på just den där brödrosten du sökte efter, med fri leverans och hemkörning. Känslan av att göra en bra affär gör att det är lätt att slå till snabbt, ibland med konsekvensen att få hem en brödrost med en stickpropp som inte ens passar i svenska uttag.
– Stegen i en köpprocess är flera och kunden gör många val innan köpet genomförs. Det vi vill lyfta i den här processen är kritiskt tänkande. Det är lätt att tro att produkten är bra om grannen har en likadan, eller att webbsidan man besöker ser seriös ut med bra kundrecensioner. Så är det inte alltid; som konsument behöver man vara lite ”jobbig” och ställa kritiska frågor, menar Per Samuelsson, produktchef vid Elsäkerhetsverket.
Vilka frågor bör jag som konsument ställa mig?
– En medveten konsument känner till sina rättigheter och vill ha valuta för sina pengar. Mitt bästa tips är att du innan varje köp ställer dig tre frågor: vem köper jag av, är produkten säker och vilka rättigheter har jag?
Nedan har vi sammanställt några tips som kan hjälpa dig att bli en mer medveten konsument när du köper elprodukter.
Vem köper jag av?
Börja med att ta reda på kontaktuppgifter på företagets webbplats. Seriösa företag vill vara lättåtkomliga för sina kunder. En bra indikation kan vara att kolla om företaget är etablerat Sverige.
Är produkten säker?
Det är alltid svårt att veta om en produkt är äkta, många piratkopior är skickligt gjorda. Att man ofta enbart har möjlighet att försöka avgöra det genom att se bilder på en skärm försvårar ytterligare. Men ju fler bilder du kan se, desto bättre – förutsatt att det är den produkt du sett på bilden som du senare får hemskickad. Börja med att leta efter CE-märkning, den innebär att tillverkaren intygar att regler som gäller inom EU har följts. Kolla in vilka andra märkningar produkten har: är den tillverkad för vårt elnät, är den till för inom- eller utomhusbruk med mera. Det ska alltid finnas en bruksanvisning till produkten och kontaktuppgifter till tillverkare eller importör. Saknas detta bör du leta vidare efter en annan produkt.
Vilka rättigheter har jag som konsument?
När du handlar inom EU har du rättigheter som konsument om något skulle bli fel. Handlar du från ett land utanför EU innebär det i praktiken att du blir privatimportör och tar då hela ansvaret för den produkt du köper. Du får alltså endast använda produkten för eget bruk, du får inte sälja den vidare, eller ens ge bort den. Det kan också vara svårt att få hjälp om det skulle vara fel på produkten.
Sveriges konsumenters webbplats.
Är det säkrare om jag väljer en produkt i mellanprisklassen?
- Kvalitet och pris hänger ihop ibland, och ibland inte. Det är omöjligt att veta på förhand vilken produkt med vilket pris som är den bästa. Men utgå ifrån att om produkten är osannolikt billig kanske priset också är för bra för att vara sant. Exempelvis plast i många elektriska produkter är av den sorten att den är svårantändlig om det skulle bli risk för brand. Den plasten är dyrare. Ett annat varningstecken är om en produkt har långt färre komponenter än andra, liknande produkter – att använda färre komponenter är nämligen ett sätt att sänka tillverkningskostnaden, säger Per Samuelsson.
Du som konsument kan hjälpa till
Vi på Elsäkerhetsverket och flera andra myndigheter i Sverige arbetar med marknadskontroll – att se till så att farliga produkter inte finns på marknaden. Om du sett eller köpt en dålig elektrisk produkt på nätet kan du som konsument bidra till arbetet med marknadskontroll genom att anmäla den till oss.
Anmäl en farlig elprodukt till Elsäkerhetsverket.
När Elsäkerhetsverket sedan tittar närmare på farliga produkter använder vi bland annat information som vi fått in från konsumenter, för att få tryggare produkter på marknaden.