Solpaneler på ett tegeltak.

Solceller och elsäkerhet: ”Det viktigaste är att kolla elinstallationsföretaget”

Allt fler överväger att installera solceller på sina hus. Här svarar Rolf Källkvist, elinspektör på Elsäkerhetsverket, på några av de vanligaste frågorna kring elsäkerhet och installation av solceller.

Vad är viktigt att tänka på ur ett elsäkerhetsperspektiv när man som privatperson vill skaffa solceller till sitt hus?

– Det allra viktigaste är att kolla upp det företag som man tänker anlita för installationen. Företaget ska finnas med i Elsäkerhetsverkets register och ha angett solceller och batterilager som kompetensområden. Om företaget finns i vårt register innebär det att företaget har en elinstallatör med auktorisation. Men det är inte nödvändigtvis elinstallatören som utför elinstallationsarbetet. Det är företagets egenkontrollprogram som ska visa vem eller vilka personer som företaget har bestämt har rätt kunskap och kompetens för det aktuella arbetet.

Hur kollar man upp företaget?

– Absolut enklast är att använda sig av Elsäkerhetsverkets webbtjänst Kolla elföretaget. Där kan man till exempel skriva in sin bostadsort och att man söker ett företag med verksamhet inom solceller och batterilager. Då får man upp en lista på de företag på orten som finns i vårt register och som har den kompetensen.

En del företag erbjuder paketpris med anläggning och installation, måste företaget som säljer anläggningen finnas med i registret?

– Nej, det kan vara så att företaget som erbjuder paketpriset anlitar en underleverantör för själva installationen. Huvudsaken är att den som utför installationen finns med i registret. Sådana saker är bra att reda ut med företaget som säljer anläggningen. Ställ frågan: Vem kommer att utföra installationen?

Vilka krav ska man ställa på företaget som utför installationen?

– Det är viktigt att avtala med företaget om att få utförlig dokumentation av installationen. Särskilt när det gäller de delar som inte går att se efteråt; kabeldragning på tak under paneler, kontaktering mellan paneler, kontaktering mellan strängkablar och paneler.
Det är också viktigt att företaget lämnar en förteckning över alla ingående komponenter i installationen och att manualer och installationsanvisningar ingår i leveransen.

Ett tips för att se till att din installation är tillräckligt säker är att lägga till ett villkor i avtalet om på att slutbetalningen sker först efter en godkänd oberoende besiktning.

Vilka elsäkerhetsrisker finns det med solceller?

– Den största risken är att anläggningen börjar brinna. Vi gör inte brandplatsutredningar, och det är få bränder där det görs en riktig utredning. Däremot har vi indikationer på att DC-brytare orsakat fler incidenter senaste åren och enligt internationella studier är DC-brytare och DC-don vanliga brandstartsorsaker. Installationsfel anses dock vara den enskilt vanligaste orsaken till brand och brandtillbud i solcellsanläggningar enligt dessa studier. En annan risk är elchock. Det är ovanligt idag, men kan med ålder och slitage bli vanligare om det finns installationsbrister i anläggningen.

Det förekommer att solceller som installerats i bostadsområden stör andra anläggningar, som till exempel eldrivna garageportar och grannars internetuppkoppling, på grund av att solcellerna påverkar den elektromagnetiska kompatibiliteten, EMC. Vad ska man tänka på när det gäller solceller och EMC?

– Sådana här störningar orsakas i regel av olika typer av brister i installationen av solcellerna. Därför är det viktig att avtala med installatören om att anläggningens ingående komponenter ska vara avsedda för användning i bostadsmiljö avseende elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Avtala också om att installationen ska vara utförd så att den inte stör andra funktioner eller utrustningar i omgivningen.

Om vi lämnar hus och tittar på andra sorters anläggningar som husbilar, husvagnar och båtar. Vad gäller då?

– Regelverket som Elsäkerhetsverket ansvarar för gäller endast för hus. När det gäller installation av solceller på exempelvis husbil, husvagn och fritidsbåt, så finns inga krav från vår sida på att installationen ska genomföras av ett företag som finns med i vårt register. Det är ändå viktigt för säkerhetens skull att arbetet utförs av kunniga personer, men man får då tänka på att det ligger utanför vårt regelverk.

Text: Dan Håfström
Bild: Mostphotos

Kontakt

Rolf Källkvist

Elinspektör
Telefon: 010-168 05 54
E-post: rolf.kallkvist@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2023-09-26