Närbild på händer och pusselbitar.

Elsäkerhetsverket ingår i två utredningar

Regeringen har beslutat om en översyn av myndigheternas uppgifter och ansvar inom energiområdet vilket berör fyra organisationer. Samtidigt pågår en annan översyn av små myndigheter där även Elsäkerhetsverket ingår.

Översynen bland energimyndigheterna ska vara klar 29 mars 2024 och syftet är skapa goda förutsättningar för att kunna genomföra den nya inriktningen för energipolitiken för att möta elektrifieringen och energiomställningen. De myndigheter som omfattas av översynen är Elsäkerhetsverket, affärsverket Svenska kraftnät, Statens energimyndighet och Energimarknadsinspektionen. Sedan i somras är arbetet igång i en så kallad bokstavsutredning inom Klimat- och näringslivsdepartementet. Redan i oktober är det dags för en första redovisning av uppdraget. Först ut är att ge ett svar på om Svenska kraftnäts nuvarande uppgifter ska delas upp i ett bolag och en myndighet eller ett affärsverk. I senare skeden ligger också Energimyndighetens, Energimarknadsinspektionen och även Elsäkerhetsverkets framtid under utredning.

- Jag tycker att det är bra att vi är del i energimyndighetsfamiljen och det är logiskt att vi ingår i utredningen och får chans att påpeka exempelvis framtida resursbehov för elsäkerhet och störningsfrihet, säger Anders Persson, GD vid Elsäkerhetsverket.

Utredning av små myndigheter

Förutom den pågående utredningen av Sveriges energimyndigheter, har regeringen också bestämt att se över mindre myndigheters uppgifter och organisering. Utredningen omfattar 120 myndigheter med färre än 100 anställda och ska vara klar 15 december 2024. Elsäkerhetsverket är en av de myndigheter som kommer att bli föremål också för denna utredning. Målet är att skapa bättre förutsättningar för regeringens styrning och högre samhällsekonomisk effektivitet.

- Det är bra att utredningen tar sikte på frågan om effektivitet. Små myndigheter kan vara lika effektiva som stora. Elsäkerhetsverket är till exempel den minsta av de 15 myndigheterna inom marknadskontrollrådet, men utförde ändå näst flest marknadskontroller under 2022, påpekar Anders Persson.

Elsäkerhetsverket föreslås höjt förvaltningsanslag 2024

För Elsäkerhetsverkets del ser regeringen att information till bostadsägare, konsumenter och yrkesverksamma blir allt viktigare verktyg för att möta elektrifieringen och energiomställningen. I det sammanhanget nämns exempelvis elsäkerhet och EMC kopplat till solpaneler och byggnader. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att Elsäkerhetsverkets anslag höjs med 2 miljoner mer i förvaltningsanslag inför 2024.

- El blir en alltmer dominerande energibärare i samhället när vi fasar ut det fossila ur systemet. Till följd av det tycker jag att det är bra att det finns ett fortsatt särskilt fokus på att se till att elen är säker att använda. Antalet allvarligare elolyckor har minskat med 75 procent sedan dess att säkerhetsfrågorna samlades i en myndighet för 30 år sedan, säger Anders Persson.

Text: Cia Edlund
Bild: iStock

Senast granskad: 2023-09-26