Elsparkcykel på laddning i hemmet.

Gemensam vägledning ska ge stöd för säker infrastruktur för laddning av fordon

MSB har fått i regeringsuppdrag att ta fram en myndighetsgemensam vägledning för säker utbyggnad och användning av laddinfrastruktur för laddbara fordon. Vägledningen tas fram tillsammans med Elsäkerhetsverket och Boverket.

Mer än elva procent av personbilarna i Sverige är idag laddbara – och antalet bedöms öka de kommande åren. Med anledning av det är behovet av en tydlig vägledning stort, för att fortsätta bygga ut laddinfrastrukturen på ett säkert sätt. Uppdraget syftar till att samla ihop de regler och erfarenheter som finns idag. Vägledningen ska ge råd och tips gällande hantering och laddning av laddbara fordon i olika miljöer och kommer även omfatta mindre elfordon, som exempelvis elcyklar och hoverboards.

- Vi får ofta frågor om laddning inom olika områden till oss på Elsäkerhetsverket och vi är flera myndigheter som har olika delar av ansvaret. Vår myndighet har elsäkerhets- och störningsaspekterna. Antalet laddbara produkter ökar inom de flesta användningsområden och det är en viktig fråga i energiomställningen. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med MSB och Boverket kring denna utmaning, säger Anders Richert, teknisk direktör på Elsäkerhetsverket.

Ansvaret för området ligger idag hos olika myndigheter och flera aktörer har uttryckt att det är svårt att navigera i reglerna och att de kan tolkas olika.

- Vägledningen ska ge en tydlig bild av vad som gäller för både installatörer och användare, som till exempel bostadsrättsföreningar. Målet är att de som behöver ska kunna hitta information på enklare sätt, säger Yvonne Näsman handläggare på MSB i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet den 30 maj 2025.

Läs MSB:s pressmeddelande och mer om regeringsuppdraget här 

För mer information kontakta MSB

press@msb.se

010-240 44 44

Senast granskad: 2024-10-18