- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elsäkerhet och EMC. Du är också välkommen att ställa en fråga till oss.
Spisinstallationer
- Är det tillåtet att i Sverige installera norska spisdon typ eluttag från Norwesco? Har det kommit nya regler angående detta?
- Får jag installera ett perilex-uttag till spis även om det bara finns en fas framdragen till eluttaget?
- Du menar troligtvis ett eluttag från Norge som är avsett för spisar upp till 25 ampere. Norwesco är ett svenskt företag och säljer flera olika sorters uttag. Du får installera de uttag som är tillåtna enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter om stickproppar och uttag.
Från och med den 1 januari 2019 får man tillverka motsvarande eluttag för spisar upp till 25 ampere i Sverige (se 2 kapitlet 2 § samt bilaga i ELSÄK-FS 2019:1). De uttag som är tillverkade enligt kraven i föreskrifterna får alltså installeras.
De eluttag som är tillverkade i Norge och uppfyller kraven där får också installeras i Sverige (se 2 kapitlet 7 § ELSÄK-FS 2019:1). - Om det endast finns en fas framdragen får man inte installera ett Perilex-uttag. Uttag i den fasta installationen ska alltid vara fullbestyckade. Finns bara en fas framdragen får man välja mellan ett 25 ampere spisuttag enligt svensk standard eller fast installation av spisen.
Vad gäller för svagströmsinstallationer?
Gäller Elsäkerhetsverkets föreskrifter för installation av brandlarm, inbrottslarm, datanät och liknande?
De anläggningstyper du anger kan omfatta både svagströms- och starkströmsanläggningar. Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1 omfattar endast starkströmsanläggningar.
Starkströmsanläggning = "Anläggning för sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan vara farlig för personer eller egendom."
Detta innebär inte att regler saknas för svagströmsanläggningar, SEK Svensk elstandard ger exempelvis i SS 437 01 02 "Elinstallationer för lågspänning - Vägledning för anslutning, mätning, placering och montage av el- och teleinstallationer" anvisningar om hur centralutrustningar, don och uttag för diverse svagströmsinstallationer ska vara utförda eller placerade.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1
Nya regler om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda
Den 1 december 2022 ersattes de nuvarande reglerna i ELSÄK FS-2008:1 av Elsäkerhetsverkets nya föreskrifter och allmänna råd om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda (2022:1).
Vilket installationssätt är tillåtet?
En handbok, publicerad av till exempel ett försäkringsbolag, medger att ett installationssätt är tillåtet medan tillverkarens anvisningar säger att det inte är tillåtet. Vilken ska man som elinstallationsföretag rätta sig efter vid nyinstallation?
Alla nya elinstallationer ska utföras enligt föreskrifterna ELSÄK-FS 2022:1 Dessa föreskrifter fastställer att allt utförande ska grundas på en riskbedömning för att uppfylla god elsäkerhetsteknisk praxis vilket vanligtvis innebär att man arbetar efter en fastställd standard. En grundläggande regel i standarden SS 436 40 00 utgåva 4, är att tillverkarens anvisningar ska följas.
Kan man klippa bort stickproppen på en tvättmaskin och göra en fast installation?
Vi har köpt en ny tvättmaskin med stickpropp. Den ska installeras av butiken i befintligt fast inkoppling, då vårt hus är gammalt och saknar eluttag för tvättmaskin där den ska stå. Jag har läst att om man klipper bort stickproppen och gör en fast installation så kan det innebära att CE-märkningen inte gäller eftersom maskinen är ändrad. Vad ska jag göra?
Förr var det vanligt med fast anslutna tvättmaskiner, som var anslutna direkt till elanläggningen istället för med stickpropp. Numera är de flesta elprodukter som till exempel tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare försedda med stickproppsanslutning. Det kan ställa till det för den som bor i ett gammalt hus och saknar eluttag där tvättmaskinen ska stå.
Följ tillverkarens anvisningar
Om tillverkaren av tvättmaskinen medger att sladden kapas och ansluts fast in i elanläggningen kan man göra det. Vissa tvättmaskinstillverkare tillåter att stickproppen klipps bort. Det ska i så fall stå uttryckt i tvättmaskinens dokumentation. Om tillverkaren inte tillåter det så behöver du istället få ett jordat uttag som skyddas av jordfelsbrytare installerat där du vill ha tvättmaskinen.
Se upp med CE-märkningen
Tänk på att om du klipper bort stickproppen på en produkt som tillverkaren inte medger är lämplig för den typen av användning eller installation, kan du ha brutit CE-märkningen i och med att du ändrade produkten. Var uppmärksam på detta och läs tillverkarens anvisningar noggrant.
Tänk på att både installation av nya vägguttag och fast installation av tvättmaskin, direkt till elanläggningen är elinstallationsarbeten som du som privatperson inte får göra själv. Det får bara utföras av ett elinstallationsföretag.
Här kan du kolla om ett elinstallationsföretag är registrerat hos oss
Inkoppling av solpaneler
Vad gäller för inkoppling av solpaneler till fastighet som är ansluten till elnätet?
Installationen ska utföras enligt våra föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1
Du hittar mer information på vår webbplats.
Installation av solceller
Måste golvvärme i badrummet skyddas av jordfelsbrytare?
Jag har fått mitt badrum renoverat och bland annat installerat elektrisk golvvärme. Vid besiktning anmärktes det på att det inte fanns någon jordfelsbrytare inkopplad. Är elinstallationsföretaget skyldigt att koppla in jordfelsbrytare när de installerar elektrisk golvvärme för 230 V?
Ja, elinstallationsföretaget är i praktiken skyldigt att koppla in jordfelsbrytare. De ska utföra elinstallationer enligt gällande föreskrifter samt kontrollera att installationerna uppfyller föreskrifternas krav innan de tas i bruk. Föreskrifterna ELSÄK-FS 2022:1 ställer krav på att säkerhetsnivån i installationen minst ska hålla samma nivå som anges i standarden SS 436 40 00 utgåva 4. I den standarden finns ett krav på att golvvärme ska vara skyddad av jordfelsbrytare.
Jordat och ojordat i bostad
Vad gäller för jordade (skyddsjordade) och ojordade (icke skyddsjordade) uttag i bostäder.
I hus byggda 1994 eller senare ska som huvudregel alla vägguttag vara jordade. Före 1994 fanns undantag från kravet om jordning i bland annat bostadsrum och därmed jämförliga torra rum med isolerande golv.
Det är normalt inte tillåtet att blanda jordade och ojordade uttag i rum.
För kök installerade före 1994 saknas dock ibland jordade uttag vid matplatsdelen, medan köksdelen är jordad. Detta förutsätter att risken för samtidig beröring av utsatt del och jordat föremål är obetydlig genom utrymmets och elinstallationens utformning.
Om det i ett sådant kök skett förändringar i utformning sedan elinstallationen utfördes, eller om det förekommer både jordade och ojordade uttag i ett bostadsrum, bör du omgående ta kontakt med ett registrerat elinstallationsföretag för åtgärd.
Installation av vägguttag är ett elinstallationsarbete som endast får utföras av ett registrerat elinstallationsföretag.
Är företaget kvalificerat för elinstallationsarbeten som kräver anmälan till nätägaren?
Vi använder tjänsten Elsmart för för-och färdiganmälningar till nätägare. Vi har en ansökan från en elfirma som är registrerad för följande verksamhetstyper inom begränsad lågspänning:
- Hissar, portar och rulltrappor
- Maskiner
- Värme, kyla och ventilation
Kan den här firman anses vara kvalificerad för elinstallationsarbeten som kräver anmälan till nätägaren?
Från och med den 1 januari 2011 då föreskriften ELSÄK-FS 2010:4 ersatte ELSÄK-FS 2007:2 så reglerar Elsäkerhetsverket inte längre frågan om för -och färdiganmälan. Vi kan därför inte besvara när en anmälan till nätägaren krävs.
I författningskommentaren till ELSÄK-FS 2010:4 finns en beskrivning (3 kap. 3-4 §§) varför anmälningskravet togs bort. Observera att det är nätägaren själv (koncessionshavaren) som numera ställer kravet på anmälan. Energimarknadsinspektionen kan svara på frågor kring koncession och nätägarens skyldighet att ansluta en anläggning enligt ellagen.
De begränsade verksamhetstyperna omfattar vanligtvis inte de arbeten som tidigare anmäldes av behörig elinstallatör med lägst ABL-behörighet. Här är några exempel på elinstallationsarbeten som inte omfattas av de begränsade verksamhetstyperna:
- Installera huvudledningar och elcentral.
- Installation av gruppledningar från elcentral.
- Installation av mätarskåp.
Läs mer om verksamhetstyper och kopplingen till auktorisation
Komplettering med jordfelsbrytare
Vi har i vår bostadsrättsförening diskuterat om installation av jordfelsbrytare före gruppcentral i äldre elanläggning med ojordade uttag förutom i köksdelen. Det gäller både allmänna utrymmen och bostäder. Är det skillnad på kraven för allmänna utrymmen och bostäder? Är det lämpligt, eller tillåtet, att installera jordfelsbrytare utan att dra fram extra jordledare till samtliga uttag och byta dessa?
Befintliga elinstallationer ska uppfylla kraven som gällde då installationen utfördes. Vid nyutförande av elinstallationer så är det skillnad mellan bostäder och allmänna utrymmen.
Det finns sedan 1 december 2022 inga detaljregler kring jordfelsbrytare i Elsäkerhetsverkets utförandeföreskrifter. Kravet återfinns istället i svensk standard.
Det är alltid tillåtet och rekommenderas av Elsäkerhetsverket att komplettera med jordfelsbrytare även när det gäller ojordade uttag.
Måste uttag för tvättmaskin eller torktumlare skyddas av jordfelsbrytare vid nyinstallation?
Det finns inga detaljregler om detta i Elsäkerhetsverkets utförandeföreskrifter. Anläggningen ska uppfylla god elsäkerhetsteknisk praxis enligt 2 kapitlet 1 § ELSÄK-FS 2022:1. Enklaste sättet att uppnå god elsäkerhetsteknisk praxis är att utföra anläggningen enligt svensk standard. I detta fall SS 436 40 00, utgåva 4, Elinstallationsreglerna.
Standardens fordran på jordfelsbrytare omfattar allmänuttag upp till 32A som används av ordinär person, flyttbar elmateriel upp till 32A som används utomhus samt kretsar som matar ljusarmaturer i bostäder. Vidare omfattas vissa särskilda slag av installationer eller utrymmen -exempelvis badrum.