Närbild av laddkontakt i elbil

Dokumenterade rutiner saknas - Elsäkerhetsverket har granskat laddpunkter i bostadsrättsföreningar

Antalet laddbara bilar som ökar innebär en ökad efterfrågan av laddpunkter, bland annat i bostadsrätter. Elsäkerhetsverket har slutfört ett tillsynsprojekt där myndigheten undersökt hur bostadsrättsföreningar har implementerat ny laddinfrastruktur och hur den fortlöpande kontrollen har utförts. Av de tillsynade anläggningarna saknades det dokumenterade rutiner för den fortlöpande kontrollen, dock var inte utförandena bristfälliga.

Syftet med projektet var att få en lägesbild av hur ombyggnationen för laddinfrastruktur påverkat elsäkerheten och i vilken utsträckning innehavare har upprättat dokumenterade rutiner för den fortlöpande kontroll, i enlighet med vad som föreskrivs i ELSÄK-FS 2022:3.

Sammanlagt gjorde Elsäkerhetsverket tillsynsbesök vid 12 anläggningar. I projektdirektivet planerades det för 20 tillsynsbesök med stor geografisk spridning, för att få en sån sanningsenlig bild som möjligt av hur det ser ut nationellt. Med strax över hälften av de tilltänkta besöken genomförda kunde genomgående trender urskiljas, vilka ledde till beslutet att resultatet gav en tillräcklig fingervisning om lägesbilden.

Resultat

I de bostadsrättsföreningars starkströmsanläggningar som besöktes kunde myndigheten sammantaget inte se fysiska brister i någon större utsträckning. Där det uppmärksammats brister var dessa kopplade till anläggningens dokumentation och avsaknaden av dokumenterade rutiner för fortlöpande kontroll.

– När vi efterfrågat dokumenterade rutiner för den fortlöpande kontrollen av starkströmsanläggningen och elektriska utrustningen har ingen av tillsynsparterna kunnat uppvisa dessa. Efter vidare diskussion har det visat sig att innehavarna inte haft kännedom om dokumentationskravet, säger Robbin Häggmark, projektledare.

Kravet på fortlöpande kontroll grundar sig i 6 och 19 §§ Elsäkerhetslagen(2016:732), och förtydligas i Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehavarens kontroll av starkströmsanläggningar och elektriska utrustningar, ELSÄK-FS 2022:3. Tillsynsparterna förmedlade dock en övergripande förståelse för att man som innehavare ansvarar för att kontrollera anläggningen.

– Även om bostadsrättsföreningarna inte tagit till sig och implementerat föreskrifternas krav om dokumenterade rutiner för den fortlöpande kontrollen, bör det tilläggas att de starkströmsanläggningar som var med i tillsynen, inte visat på någon typ av försummelse av anläggningarna eller direkta elsäkerhetsbrister, påpekar Robbin.

Eftersom ingen av tillsynsparterna kunde uppvisa rutiner för den fortlöpande kontrollen fick merparten föreläggas om att upprätta dessa. Vissa hade redan efter att de mottagit Elsäkerhetsverkets underrättelse och tillsynsprotokoll, meddelat att rutiner upprättats.

I vissa fall hos bostadsrättsföreningarna har en motorvärmaranläggning byggts om till en anläggning för elbilsladdning. Här ställde projektet frågan om innehavarna har reflekterat på den ökade användningsfrekvensen av anläggningen i och med bytet – från att användas någon enstaka timme vid låga temperaturer till att nyttjas året runt och under fler antal timmar dygnet runt. 3 av 10 svarade att de hade reflekterat över det innan bytet gjordes.

Slutsats

Resultatet har gett en indikation om att en större kommunikationsinsats kan behövas för att vidare informera om dokumentationskravet. Inför ikraftträdandet av föreskrifterna i ELSÄK-FS 2022-serien anordnade Elsäkerhetsverket webbaserade seminarier samt publicerade informationen i artiklar och i nyhetsbrev.

Ytterligare kommunikationsmöjligheter ses över för framtida insatser, med att rikta kommunikation direkt till bostadsrättsföreningars styrelser.


Text: Robert Berglind
Bild: iStock

Senast granskad: 2024-09-30