En mus bredvid ett vägguttag och en sladd.

Är elen säker i din sommarstuga?

När våren äntligen gör sitt intåg och det är dags att öppna upp sommarstugan inför säsongen, är det viktigt att kontrollera elanläggningen. En stuga som stått oanvänd under vintern kan ha fått skador på grund av möss som gnagt eller andra problem som påverkar elsäkerheten.

Som ägare av din elanläggning, din bostad, är det viktigt att göra en grundlig kontroll av din elanläggning för att säkerställa att elinstallationen är säker. Detta behöver göras med jämna mellanrum. Kontrollerna  är viktigt för att ta reda på om din elinstallation är säker och fungerar korrekt. Det minskar risken för elolyckor, brand eller skador på utrustning. Genom att regelbundet kontrollera elanläggningen kan du upptäcka eventuella problem innan de leder till allvarliga konsekvenser. Egenkontroll hjälper också till att uppfylla lagkrav och säkerställer att din elinstallation är i gott skick för att skydda både dig och din bostad.

Tänk på att om du är osäker eller upptäcker något avvikande, är det alltid bäst att ta hjälp av ett elinstallationsföretag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Regelbundna kontroller och en medvetenhet om risker är viktiga för att undvika elolyckor och säkerställa en trygg och säker elanvändning.

Genom att gå igenom sommarstugans elanläggning noggrant kan du minimera risken för elolyckor och bränder. Här är en checklista som hjälper dig att säkerställa att elen fungerar som den ska.

Checklista för en elsäker sommarstuga

1. Testa jordfelsbrytaren

Om din stuga har en jordfelsbrytare, kontrollera att den fungerar genom att trycka på testknappen. Om strömmen inte bryts ska du kontakta ett elinstallationsföretag. Om du inte har en jordfelsbrytare kan det vara en bra försäkring att låta installera en.

2. Se över säkringarna

Om du har en äldre elcentral med proppsäkringar, se till att dessa är åtdragna. Detta bör göras när elen är avstängd, exempelvis i samband med test av jordfelsbrytaren.

3. Granska elkablar och uttag

Inspektera kablar, stickproppar och uttag i stugan. De ska inte sitta löst, ha missfärgningar eller synliga skador som sprickor. Om du upptäcker skador bör du kontakta ett elinstallationsföretag för åtgärd.

4. Var försiktig med kyl och frys

Äldre kylskåp och frysar kan ha startproblem, vilket kan leda till elektriska gnistor. Damm och smuts bakom kyl och frys kan dessutom vara en brandfara, så dammsug utrymmet regelbundet.

5. Håll utkik efter gnagare

Spår efter råttor och möss kan tyda på att elkablar har blivit angripna. Om du misstänker skador på kablarna bör du ta hjälp av en elektriker.

6. Ladda elbilen säkert

Om du har en elbil och planerar att ladda den i stugan, låt en fackman kontrollera elanläggningen först. Det är viktigt att laddningen sker på ett säkert sätt för att undvika brand- och elsäkerhetsrisker. Läs på elsakerhetsverket.se för mer information om säker laddning.

7. Extra tips för äldre stugor

Om din sommarstuga är av äldre modell, kan elsystemet vara åldrat och inte anpassat för dagens elbehov. Även om uttag och strömbrytare ser hela ut, kan ledningarna bakom väggarna vara slitna och innebära en risk för överbelastning. Vid renovering av stugan bör du överväga att modernisera elanläggningen.

Genom att göra en grundlig genomgång av stugans elsystem vid säsongens start, kan du se fram emot en trygg och bekymmersfri sommar i ditt fritidsparadis.

Om Kolla elföretaget

Alla företag som ska göra elarbeten måste registrera sig hos myndigheten Elsäkerhetsverket. Elsäkerhetsverket har i uppdrag av regeringen att tillgängliggöra detta register för allmänheten. Det gör vi genom den här söktjänsten. Sök efter elinstallationsföretag på Kollaelföretaget.se.

Om Koppla säkert

Som privatperson får du enligt regelverket köpa elinstallationsmaterial. Men vem får egentligen installera det? Som ägare av en bostad är du ansvarig för att se till att rätt person utför elinstallationerna hemma hos dig. Tjänsten Kopplasäkert.se hjälper dig att enkelt ta reda på vem som får utföra en viss typ av elinstallation. 

Senast granskad: 2025-04-02