Online-marknader under luppen: EU intensifierar granskning för säkerhet
Europa kraftsamlar sig i en gemensam undersökning av hundratals marknadsplatser online. För att du ska få sälja produkter riktade mot ett EU-land är du enligt lag skyldig att ha ett registrerat företag inom unionen. I Sverige kommer ett tjugotal granskningar att genomföras under hösten.
Det finns farliga elprodukter ute på marknaden både inom och utanför EU, och genom den här granskningen får vi bättre översyn över oseriösa säljare som inte följer europeiska länders lagar.
- Varje enskilt land kommer att följa upp med åtgärder gentemot de företag som inte följer lagen, säger Marin Gustafsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.
En marknadsplats som riktar sin försäljning mot ett specifikt land inom EU, exempelvis använder landets valuta och språk, måste vara etablerat inom EU. Det vill säga att de behöver ha ett registrerat företag här, alternativt ha ett juridiskt ombud med fullmakt.
Det är första gången vi på Elsäkerhetsverket granskar de ekonomiska aktörerna som säljer produkter på de stora marknadsplatserna på nätet. Tidigare har vi provat elprodukter i olika projekt, men nu kontrollerar vi att de följer även de administrativa kraven.
- Elsäkerhetsverket är en tillsynsmyndighet för elektriska anläggningar och produkter, men vi har också i uppdrag att främja en rättvis konkurrens på marknaden. Företag ska sälja produkter på lika villkor, det vill säga att följa regler för säkerhet gäller alla tillverkare, importörer och distributörer, säger Martin Gustafsson.
Ta reda på vem du handlar av
Som konsument kan du hjälpa till i arbetet med att minska antalet farliga produkter i våra butiker, både fysiska och online. Börja med att kontrollera att det finns kontaktuppgifter som adress och telefonnummer. Finns det enbart ett frågeformulär utan e-postadress kan det vara idé att hitta en annan säljare.
- Handlar du i god tro att det är svenskt företag, men det visar sig sen att produkterna sålts från ett företag utanför EU, har du blivit missledd. Det kallas då privatimport och innebär att det är du som privatperson som tar över allt ansvar som tillverkaren eller importören normalt sett skulle ha. I detta fall gäller inte de konsumenträttigheter du har som om det skulle varit ett företag inom EU, du får heller inte sälja vidare produkten och heller inte ge bort den, säger Martin Gustafsson.
Mer om undersökningen
Samtliga EU-länder är inbjudna att delta gällande alla möjliga produktområden. De direktiv som Elsäkerhetsverket lyder under i detta projekt är LVD och EMC. LVD står för lågspänningsdirektivet och EMC elektromagnetisk kompatibilitet – hur väl elektrisk utrustning fungerar med annan elektrisk utrustning.
- Effekten blir så mycket kraftfullare när vi går samman och gör den här typen av granskning inom hela EU under samma tidsperiod, säger Martin Gustafsson.
Projektet startade upp i våras och avslutas med en sammanfattande rapport senare i höst.
Totalt granskar Elsäkerhetsverket 20 företag med försäljning på marknadskontrollplatser som tydligt riktar sig till den svenska marknaden. Hälften inom LVD- och hälften inom EMC-direktivet. Sammanlagt kommer cirka 200 marknadsplatser att granskas i Europa.
Text: Sandra Hjelm
Bild: Shutterstock