- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elsäkerhet och EMC. Du är också välkommen att ställa en fråga till oss.
Är det tillåtet att sälja trasiga begagnade elprodukter?
Om du besöker loppmarknader eller second hand-butiker kan du stöta på elprodukter som säljs "i befintligt skick", där sladdar, stickproppar ch andra delar kanske är trasiga. Vad som är säljarens respektive konsumentens ansvar för en sådan elprodukt kan vara lite svårt att förstå. I 3 § produktsäkerhetslagen (2004:451) står det:
"Lagen tillämpas inte i fråga om:
- begagnade varor som tillhandahålls som antikviteter, och
- varor som skall repareras eller renoveras innan de kan tas i bruk, om näringsidkaren tydligt informerar konsumenten om att det är fråga om en sådan vara."
Produktsäkerhetslag (2004:451) på Sveriges Riksdags webbplats
Andra punkten är intressant. Den betyder att om sladden är så trasig att produkten uppenbart måste repareras innan den används är det okej att sälja den. Exempelvis om stickproppen är avklippt. Om det däremot inte är tydligt att det är fel på produkten och näringsidkaren inte informerar om att den ska repareras innan den används, så är näringsidkaren ansvarig för produkten.
Tänk på det här när du köper begagnade elprodukter:
- Kontrollera att produkten är hel, även sladd och stickpropp.
- Alla produkter har en livslängd - tänk på ålder och slitage.
- Fråga säljaren om antalet ägare och om den fungerar som den ska.
- Vilka märkningar har produkten och finns det en bruksanvisning?
- Är det en elprodukt som är köpt utomlands och är den i så fall anpassad för svenska uttag och spänning?
- Är produkten ojordad ska du inte modifiera den så att den går att använda i jordad miljö. Passar inte stickproppen får du inte byta den.
- Är stickproppen bortklippt är det en indikation på att produkten förmodligen inte uppfyller säkerhetskraven - överväg om du verkligen vill ha den.
- Om en produkt är ombyggd eller modifierad på något vis har tillverkaren inte längre ansvar för det utan den som gjort modifieringen. Vet de om det och har de tagit sitt ansvar?
- Är du det minsta osäker på elprylens säkerhet – köp den inte.
Jag har tänkt köpa en elmotor från Kina, som saknar CE-märkning. Kan jag använda den?
Vårt råd är att inte köpa produkter som inte är CE-märkta och tillverkaren ska inte heller sälja produkter som inte är CE-märkta.
Om du ändå väljer privatimport är du själv ansvarig som ägare för att apparaten uppfyller de väsentliga kraven i gällande produktlagstiftning om bland annat elsäkerhet och EMC. Även om motorn används enbart för eget bruk ska den märkas och i övrigt uppfylla samma krav som vid en CE-märkning av produkten. Bland annat ska säkerhets- och skyddskraven uppfyllas som framgår av 16-19§§ elsäkerhetslagen (2016:732) och säkerhetskrav i fråga om elektrisk utrustning i 13-22§§ elsäkerhetsförordningen (2017:218).
Regler om elektriska produkter
Vid fast anslutning av elmotorn till svensk elanläggning ska arbetet utföras av ett registrerat elinstallationsföretag och utrustningen ska vara CE märkt. Om motorn är försedd med svensk stickpropp behövs ingen särskild auktorisation för anslutning.
Får anställda inom secondhandbranschen reparera belysningar och elapparater utan att ha auktorisation som elinstallatör?
Det krävs inte auktorisation som elinstallatör för att göra reparationer på elektriska produkter, men man måste ha tillräcklig kunskap. Tillverkarens anvisningar ska följas vid reparation och då kan man göra reparationer som till exempel att byta ut sladdar, stickpropp, lamphållare och stickproppar men med samma slags materiel som tidigare.
När sedan denna produkt tillhandahålls på marknaden är huvudregeln att den ekonomiska aktör som säljer har ansvar att se till att den är säker att använda. Säkerhetskraven ska uppfyllas oavsett om produkten är ny eller begagnad. I huvudsak kan man tänka sig två olika situationer för återanvändning av elektriska produkter som faller in under Elsäkerhetsverkets regler.
En aktör tillhandahåller en helt orörd elektrisk produkt eller reparerad i enlighet med tillverkarens anvisningar.
Den som tillhandahåller produkten har alltid ansvar för att produkten ska vara säker och uppfylla kraven på elsäkerhet och även ha skriftliga säkerhetsanvisningar på svenska. Motsvarande gäller även att skyddskraven beträffande direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) ska vara uppfyllda.
Om det gäller antikviteter eller om köparen väljer att tydligt informera om att produkten behöver repareras före användning kan vissa krav i Produktsäkerhetslagen (2004:451) falla bort annars gäller även den om produkten är avsedd eller kan komma att användas av konsumenter.
Om en ekonomisk aktör tillhandahåller en elektrisk produkt som först byggs om eller ändras på ett sätt som påverkar elsäkerhet, LVD eller EMC eller om aktören inte följer tillverkarens anvisningar vid reparation, så blir den som tillhandahåller den elektriska produkten ansvarig som tillverkare. Detta innebär att olika krav ska uppfyllas, till exempel CE-märkning inom spänningsgränserna för LVD eller EMC och att kunna visa att produkten uppfyller de väsentliga kraven i alla tillämpliga direktiv införlivade i svensk lagstiftning.
Skyldigheter i fråga om elektrisk utrustning finns i 16-19§§ elsäkerhetslagen (2016:732) och säkerhetskrav i fråga om elektrisk utrustning finns i 13-22§§ elsäkerhetsförordningen (2017:218).
Vad är viktigt att tänka på vid import av elektriska produkter?
Som importör har du viktiga och tydligt definierade ansvarsuppgifter. Du måste se till att tillverkaren har fullgjort sina skyldigheter så att produkten uppfyller alla krav som gäller för den europeiska marknaden. Du har därmed en central roll för att säkerställa att de importerade produkterna uppfyller kraven.
Du ska göra särskilda kontroller av
- Att tillverkaren fullgjort sina skyldigheter
- Att produktens är märkt på det sätt som krävs (CE-märkning, identifieringsmärkning, information om tillverkaren, information om dig som importör mm.)
- Att produkten har bruksanvisningar och säkerhetsinformation och att dessa är på rätt språk
- Att förvaringen och transporten inte påverkar produkten
Skadeförebyggande arbete
Som importör har du också en mycket viktig roll i det skadeförebyggande arbetet. Det är du som har släppt ut produkten på marknaden. Om du vid kontroll av produkterna hittar brister, eller indikationer på brister, måste du vidta åtgärder och kontakta tillverkaren. Precis som tillverkaren kan du bli skyldig att utföra slumpvis provning av produkter som redan har släppts ut på marknaden.
Stöd i arbetet
På Elsäkerhetsverkets webbplats hittar du mer information om de regler som gäller, men också stöd i hur du kommer igång med ditt arbete.
Stöd med att komma igång, läs mer på vår webbsida - Ny i branschen
Tillverkning och försäljning, läs mer på vår webbsida - Ansvaret för produktsäkerheten
Om du sålt en produkt med brister, läs mer på vår webbsida - När en produkt brister
Får jag ansluta en elgrill med förlängningssladd från ett uttag inomhus?
Anslut aldrig produkter som används utomhus till uttag installerade inomhus. När du använder elprodukter utomhus, till exempel häcksaxar, elgrillar, braständare eller belysning, ska de alltid vara anslutna till skyddsjordade uttag, som är installerade utomhus och helst skyddade av en jordfelsbrytare.
Finns det krav på att solcellspaneler i en solcellsanläggning ska vara CE-märkta?
Vanligtvis är svaret nej men om panelerna eller produkten som helhet är tillverkade för en spänning över 50 volt (växelström) eller 75 volt (likström) eller innehåller komponenter som kan störa, till exempel så kallade smarta paneler, är svaret ja.
De paneler som är tillverkade för en spänning över spänningsgränserna 50 volt respektive 75 volt faller in under det så kallade Lågspänningsdirektivet (LVD) och ska därför vara CE-märkta.
Om panelen innehåller elektroniska komponenter som kan avge störningar, som till exempel smarta paneler, ska de vara CE-märkta enligt EMC-direktivet.
Det kan också vara så att andra produktregler som inte rör elsäkerhet eller störningar ska tillämpas på produkten, läs mer om detta på Marknadskontrollrådets webbplats.
Kan fel som orsakar brand i luftavfuktare förhindras med hjälp av en 30 milliampere jordfelsbrytare?
En jordfelsbrytare förbättrar skyddet mot brand till exempel när isolationen skadats så att en kortslutning börjat utvecklats utan att säkringen ännu löst ut. Brand kan ändå utvecklas och spridas så vårt råd är att komplettera i huset med seriekopplade brandvarnare som varnar i hela huset.
Du bör alltid undvika att lämna elektriska produkter påslagna utan uppsikt. Ska du vara borta ett par dagar är det bättre att stänga av luftavfuktaren. Det är också av yttersta vikt att alltid underhålla och rengöra elektriska produkter regelbundet enligt tillverkarens anvisning så att säkerheten bibehålls.
Jordad elprodukt i ojordat uttag
Jag har köpt en produkt avsedd för 230 volt. Av tillverkarens bruksanvisning framgår att det är viktigt att produkten ansluts till ett jordat uttag. Jag har bara ojordade uttag i alla rum. Kan jag använda produkten ändå?
Man kan ansluta en elektrisk produkt som har jordad stickpropp till ett ojordat uttag men säkerheten minskar. Säkringen riskerar att inte lösa ut om ett isolationsfel i värmaren skulle orsaka att skyddshöljet blir spänningsförande. Det kan också vara så att eventuella störningsskydd (EMC-filter) i produkten inte fungerar som avsett vilket kan få till följd att den stör andra elektriska produkter så att deras funktion försämras. Vanligast är att produkter som på något sätt kommunicerar trådlöst påverkas negativt.
Om du har jordfelsbrytare installerad eller först sätter dit en portabel jordfelsbrytare i det ojordade uttaget förbättras skyddet något om detta skulle hända. Om du tänker använda produkten en längre tid så råder vi dig att anlita ett registrerat elinstallationsföretag som får jorda utrymmet och då också montera in en jordfelsbrytare i elanläggningen.
Behöver en elapparat märkt med dubbelkvadrat skyddsjordas?
Alla elektriska produkter har ett skydd för att man inte ska komma åt delar som är spänningssatta med farlig spänning. Detta skydd kan utformas på olika sätt och delas upp i olika klasser. Märkningen dubbelkvadrat innebär att den elektriska produkten är märkt enligt klass II (se förklaring nedan). Den ska inte skyddsjordas.
Symbol - dubbelkvadrat
Klass I
Elektrisk materiel av klass I innebär att skyddet mot elchock inte är baserat enbart på den grundläggande isoleringen, utan i vilken ytterligare en säkerhetsåtgärd vidtagits genom att ansluta utsatta berörbara ledande delar till jord.
Klass II
Elektrisk materiel av klass II innebär att skyddet mot elchock är baserat enbart på den grundläggande isoleringen och en ytterligare säkerhetsåtgärd, såsom dubbel isolering eller förstärkt isolering.
Klass III
Elektrisk materiel av klass III innebär att skyddet mot elchock är baserat på att matning med klenspänning från en spänning av högst 50 volt växelström eller 120 volt likström från en skyddstransformator och att bruksföremålet inte heller alstrar högre spänning.