Händer som fäster solpanel

Varför börjar det brinna i solcellsanläggningar?

Det är en fråga som bransch, privatpersoner och Elsäkerhetsverket funderar på. Elsäkerhetsverket vill därför med hjälp av elinstallationsföretag som arbetar med att installera solcellsanläggningar försöka komma fram till tänkbara brandorsaker. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Solcellsanläggningar i Sverige är fortfarande relativt nya och har därför inte utsatts för slitage. Ett rimligt antagande är ändå att andelen solcellsanläggningar som orsakar brand och brandtillbud kommer att öka över tid. Med bland annat det som grund, startar Elsäkerhetsverket ett projekt under hösten 2024, för att titta närmare på detta ämne.

Vad är målet och varför?

Syftet med projektet är att identifiera eventuella risker som kan leda till att det uppstår brand på tak. Det övergripande målet är att vi ska kunna känna oss trygga med våra installerade solcellsanläggningar under lång tid.

– De som arbetar med installationer av solcellsanläggningar är en mycket viktig del av projektet, då en stor del av projektet bygger på deras kompetens och erfarenhet, säger Petra Eriksson, handläggare vid anläggningsavdelningen.

Under oktober kommer Elsäkerhetsverket att göra ett utskick via e-post till elinstallationsföretag registrerade för verksamhetstypen "Elproduktionsanläggningar". Utskicket innehåller två frivilliga enkäter varav den ena riktar sig till montörer och den andra till företagsledningen. Samma månad planeras tillsyn av slumpmässigt utvalda företag av de som är registrerade för verksamhetstypen "Elproduktionsanläggningar".

Frivillig enkät till personer som praktiskt utför arbete med att montera solcellspaneler på tak

Myndigheten önskar att de som utför det praktiska arbetet med att montera solcellspaneler svarar digitalt på några korta frågor kring ert arbete. Svaren är anonyma och kan inte spåras varken till arbetsgivare eller till person. Här finns inga svar som är rätt eller fel. Det är möjligt för alla montörer på ett och samma företag att svara på enkäten.

Frivillig enkät till företagsledningen i elinstallationsföretag

Denna enkät riktar sig till företagsledningen, alltså där ledningen planerar och förbereder elinstallationsarbete på solcellsanläggningar. I enkäten önskar myndigheten att företagsledningen svarar digitalt på några korta frågor kring deras arbete. Även denna enkät är helt anonym och återigen så är det inga svar som är rätt eller fel. Elsäkerhetsverket vill endast få en bild av hur arbetet med solcellsanläggningar ser ut idag.

Tillsyn av elinstallationsföretag

Elsäkerhetsverket kommer längre fram i projektet att göra tillsyn av ett slumpmässigt urval bland de företag som är registrerade för verksamhetstypen "Elproduktionsanläggningar" i Elsäkerhetsverkets företagsregister. Där kommer myndigheten att ställa frågor till företagsledningen om deras rutiner för planering och utförande av solcellsinstallationer. Ambitionen med tillsynen är att göra en fördjupning inom samma ämne som de andra enkäterna. Tillsynen är dock inte sammankopplad med de frivilliga enkäterna som beskrivs ovan.

Till sist

Efter att resultaten har sammanställts kommer Elsäkerhetsverket att bjuda in till digitala seminarier, där alla företag är välkomna att ta del av resultatet.

Som ett medskick till elinstallationsföretagen och montörerna avslutar Petra med detta:

– Era bidrag till projektet är viktiga. Med hjälp av era svar kan vi få en ökad kunskap och kanske även nya insikter. Tillsammans bidrar vi till ökad säkerhet kring solcellsanläggningar, avslutar Petra.


Text: Robert Berglind
Bild: iStock

Mer information

Kontakt

Petra Eriksson

Handläggare
Telefon: 010-168 05 55
E-post: petra.eriksson@elsakerhetsverket.se

Jimmy Grilfve

Handläggare
Telefon: 010-168 05 56
E-post: jimmy.grilfve@elsakerhetsverket.se

Robert Berglind

Kommunikatör
Telefon: 010 - 168 05 23
E-post: robert.berglind@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2024-09-30