Händer som håller uppe frågetecken

Quiz som självskattningstest

Är du importör eller tillverkare av elektriska produkter? Nu finns två quiz som du kan göra för att se hur väl du känner till regelverket. Utmana dig själv eller kanske en kollega!

– Som importör och tillverkare av elektriska produkter är det många regler och krav du behöver sätta dig in i och förstå. De här quizen är ett första steg för att göra en enkel scanning av dina kunskaper och få veta vilka områden du behöver veta mer om, säger Peter Cedmer vid Elsäkerhetsverket.

Att ta fram quiz som ett enklare självskattningsverktyg är en del i vårt arbete med marknadskontroll. Syftet är att proaktivt nå ekonomiska aktörer och på ett lättsamt sätt öka intresset för regelverket.

– Quizen bygger på vår handbok När du ska tillverka eller sälja produkter, som även ligger till grund för seminarier och utbildningar som Elsäkerhetsverket anordnat, säger Peter Cedmer.

Höja kunskapsnivån 

Vårt långsiktiga mål är att generellt öka kunskapen tidigt i produktkedjan. Vi vill ligga steget före genom utbildning istället för att agera först när vi hittar bristfälliga produkter i butik.

– Att göra rätt från början är ett ”win win”-koncept. Importörer och tillverkare slipper riskera stora och onödiga kostnader som exempelvis att produkter fastnar i tullen eller får försäljningsförbud. Alla vinner i längden på att det finns säkrare produkter på marknaden, säger Peter Cedmer.

Till hösten kommer vi även att ta fram ett quiz riktat mot konsumenter med syftet att öka kunskapen för vad man ska tänka på innan man köper en elektrisk produkt.


Text: Sandra Hjelm
Bild: iStock

Senast granskad: 2024-09-30