LEDARE - Samarbete är nyckeln till framgång
Elsäkerhetsverket vill vara en öppen, transparent och generös myndighet i allt vi gör. Det innebär att vi är beredda att samarbeta med andra.
Standardisering är en av de arenor för samarbete som vi har valt att vara aktiva på. Standarder handlar om att ta fram gemensamma lösningar på ofta återkommande problem. Genom att delta i tekniska kommittéer får vi som myndighet ovärderliga möjligheter att förstå var den tekniska utvecklingen är på väg i realtid. När vi deltar har vi dessutom goda möjligheter att föra fram och få gehör för de säkerhetsrisker som vi hämtat in bland annat genom vår tillsyn och marknadskontroll.
En liten myndighet har inte möjlighet att vara med i alla standardiseringskommittéer som finns på det elektrotekniska området. Därför har vi en strategi där vi väljer ut och fokuserar på de områden som har störst systempåverkan, där elektricitet används av personer utan fackkunskaper, där allmänheten påverkas och där påverkan är extra stor på elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet.
Genom standardiseringen får våra 55 medarbetare tillgång till kunskap och erfarenhet hos 800 svenska och 30 000 internationella experter. Vårt engagemang in standardiseringen har gjort att vi systematiskt har kunnat minska på detaljerade och nationella regler på elsäkerhetsområdet i över 20 år nu. Det har bidragit till en minskad regelbörda för näringslivet, gynnat möjligheterna till innovation, samtidigt som också elsäkerheten har förbättrats. Antalet elolyckor med dödlig utgång har minskat med 75 procent de senaste 30 åren.
En annan samarbetsarena där de 15 marknadskontrollerande myndigheterna i Sverige samordnar sitt arbete är Marknadskontrollrådet. Här jobbar vi tillsammans efter en nationell strategi för marknadskontroll. Syftet med rådet är att öka effektiviteten i kontrollerna och att lära av varandra. Vi jobbar också tillsammans med att ge relevant information till konsumenter om risker som lurar inom handeln i exempelvis kampanjen Fynda säkert som pågått i ett par år. Tillsammans höjer vi kunskapen om produktsäkerhet.
Utbytet inom marknadskontroll är också omfattande med våra systermyndigheter i övriga EU-länder, där olika AdCo-grupper koordinerar insatserna på europeisk nivå. Våra kontroller av produkter är riskbaserade och vi är beroende av att konsumenter och företag anmäler bristande produkter till oss. Tack för att du anmäler de brister du hittar.
I norden har vi dessutom ett elsäkerhetssamarbete med rötter tillbaka till 1960-talet. Här träffas vi årligen för att utbyta erfarenheter kring tillsyn och marknadskontroll. Mycket handlar så klart om hur vi möter energiomställningen så att våra elsystem fortsätter att vara säkra både att bygga, reparera och använda. I år har vi haft fokus på solenergi och nästa år kommer fokus ligga på effektiv kommunikation med ekonomiska aktörer inom tillverkning och försäljning av elektrisk utrustning. Från Elsäkerhetsverkets sida är vårt mål att vi i norden ska kunna dela data och statistik med varandra så att vi kan tillgängliggöra mer data om brister, risker och olyckor. Att vi tillsammans ska ha förmågan att nyttja analyskraften i artificiell intelligens för att bättre förstå orsakssambanden. I år har vi från svensk sida redovisat hur vi med AI:s hjälp kunnat gå igenom föregående års elrelaterade bostadsbränder, vilket effektiviserat vårt arbete betydligt. Det har exempelvis möjliggjort en djupare genomgång av bränder orsakade av solcellsanläggningar. Du kan läsa mer om den rapporten i en av artiklarna i det här nyhetsbrevet.
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev.
Anders Persson
Generaldirektör Elsäkerhetsverket
Bild: Tord Saxin