Man monterar solceller

Låg risk för elrelaterade bränder i solcellsanläggningar, men ökande trend väntas

Rapporten "Elrelaterade bränder i bostäder 2018-2022" visade på ett mycket lågt antal händelser orsakade av solcellsanläggningar. Nu har Elsäkerhetsverket gjort en utökad granskning av alla händelser där solcellsanläggningar varit involverade, utan avgränsning till vanliga bostäder. Den visar på ett större antal brand och brandtillbud, även om dessa fortfarande är få i jämförelse med andra startobjekt för bränder.

Antalet solcellsanläggningar i Sverige ökar snabbt och med det förväntas även antalet bränder och brandtillbud öka. För 2024 förväntas antalet installationer omfatta 65 000 nya solcellsanläggningar. Sverige ligger idag under det internationella snittet för antal bränder per installerad gigawatt. Det visar en färsk rapport av Elsäkerhetsverket ”Bränder och brandtillbud i solcellsanläggningar – orsaker och trender 2018-2022”. En trolig förklaring är att de flesta solcellsanläggningar i Sverige fortfarande är nya och ännu inte utsatts för slitage som kan avslöja installationsfel och brister i elmateriel.

- Den snabba ökningen av antalet solcellsanläggningar i Sverige innebär att drygt en tredjedel av anläggningarna är yngre än ett år. När dessa blir äldre kan installationsfel och brister i elmateriel orsaka funktionsbortfall men även brand. Vi kan därför över tid förvänta oss en ökning av andelen solcellsanläggningar som orsakar bränder och brandtillbud, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Solcellsanläggningar i småhus

Solcellsanläggningar i småhus har idag en liknande risk som traditionella elanläggningar, och orsakar betydligt färre bränder än exempelvis skorstenar gör, där kontrollen är reglerad. Dock gör den snabba tillväxten av solcellsanläggningar det svårt att jämföra statistiken över tid, eftersom den stora mängden nya anläggningar varje år försvårar analysen av långsiktiga risker.

Rapporten betonar behovet av fortsatt uppföljning och utvärdering av solcellsanläggningars säkerhet för att säkerställa att installationer håller en hög standard över tid och för att minimera framtida brandrisker.

Elsäkerhetsverkets analys bygger på statistik från MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, alla händelserapporter från räddningstjänsten för perioden 2018-2022, där solceller omnämndes. Undersökningen omfattar exempelvis, villor, radhus, fritidshus, flerbostadshus, industribyggnader, förråd, garage, offentliga handelslokaler och solcellsparker.

Rapport Bränder och brandtillbud i solcellsanläggningar


Text: Cia Edlund
Bild: iStock

För mer information kontakta

Mikael Carlson

Teknisk expert
Telefon: 010-168 05 29
E-post: mikael.carlson@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2024-10-04