Andrea Rosén

Andrea är ny i elbranschen med sikte på samhällsbyggnad

Att ”jobba med el” kan variera enormt då el används i alla branscher och är något som växer i takt med energiomställningen. Andrea Rosén är sedan ett år tillbaka nyutexaminerad och arbetar som entreprenadingenjör.

Andrea, vad gör egentligen en entreprenadingenjör?

– Man skulle kunna tro att jag mest sitter och räknar om dagarna men så är det inte riktigt. Visst planerar jag för att elarbetet ska flyta på i olika projekt och att antalet montörer gör rätt sak vid rätt tidpunkt, men i grund och botten är det människor jag arbetar med. För mig är grunden kommunikation, för utan att den fungerar spelar det ingen roll hur mycket jag planerar.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag kanske möter upp med mina kollegor och stämmer av med dem eller de projektledare jag arbetar med så att inga ändringar skett i planeringen. Just nu bygger vi en vägtunnel. Mitt ansvar är att stötta projektledarna och se till att de moment montörerna ska göra kommer i rätt ordning och blir klara i tid för nästa del av projektet. Som ett pussel, eller kanske mer som tetris, fast det är kul att planera och se när allt går i lås.

Kände du sig väl förberedd från utbildningen och ut i arbetslivet?

– En stor fördel jag har, med att vara nyexad, är att jag från början fått med mig de krav som nu ställs, exempelvis på hållbarhet. Mina äldre kollegor har stor erfarenhet men får läsa in nya regler och tänka om. Ytterligare en sak jag fått lära mig just för det här jobbet är att sätta mig in i vilken följd olika moment ska ske när det gäller elinstallation, exempelvis att kanalisationen måste göras innan armaturerna ska monteras.

Branschen du arbetar i är mansdominerad, hur tänker du kring det?

– Det är egentligen inget jag tänker på, jag har aldrig stött på några kommentarer eller liknande som fått mig att känna mig på fel plats eller att inte bli respekterad. Under studietiden pratade vi en del om just det, att branschen är så ojämlik, och på det sättet så jag var lite förberedd. Vi har omkring 100 montörer på min avdelning och av dessa är det två kvinnor.

Vad brinner du för i jobbet?

– Det övergripande perspektivet för samhällsbyggnad. Att få vara med och planera, kanske leda projekt, för att det som byggs ska komma till så bra nytta som möjligt för så många som möjligt. Att varje arbetsinsats är en del av något större.

Vad vill du skicka med till de tjejer som snart ska välja vidare utbildning?

– Visst är det bra om man tycker om att räkna men det är bara en del av allt du kommer att arbeta med oavsett var du hamnar när du arbetar med el och energi. Du kommer alltid att ha med människor att göra och jag vill skicka med att kommunikation är ett viktigt område för att arbetet ska fungera som planerat.

Namn: Andrea Rosén
Arbetsplats: Entrepernadingenjör vid Bravida Elavdelning
Utbildning: KTH – högskoleingenjör byggteknik och design 3 år
Älvkullegymnasiet i Karlstad - Teknik med inriktning samhällsbyggnad och arkitektur

 

Text: Sandra Hjelm
Bild: Andrea Rosén

Senast granskad: 2024-10-22