Vissa förbättringar av elsäkerhet i småbåtshamnar
I maj 2023 berättade Elsäkerhetsverket om ett då kommande tillsynsprojekt riktat mot innehavare av småbåtshamnar. Under 2023 gjordes 32 tillsynsbesök runtom i landet, för att se hur elsäkerhetsregelverket efterlevs.
År 2012 och 2014 genomfördes tillsynsprojekt mot småbåtshamnar som visade att det fanns en hel del brister, samt elinstallationer som inte var utförda av elyrkespersoner. Efter utvärdering av dessa projekt bedömdes det rimligt med en uppföljning för att se om elsäkerhetsnivån har höjts.
Elsäkerhetsverket genomförde 32 tillsynsbesök och arbetade utifrån ett frågeformulär uppdelat i fyra delar:
- Innehavare
- Elinstallationsföretag eller arbeten som får utföras utan auktorisation
- Innehavarnas kunskap
- Anläggningens olika delar
Flera innehavare
I projektet framkom det att inom hamnarna ofta finns flera innehavare samt att de i flera fall saknar skriftliga avtal mellan varandra. I vissa hamnar förekom arrendeavtal men reglering saknades om vem som var den faktiska innehavaren av elanläggningen.
Arbeten utförs av elinstallationsföretag
Småbåtshamnarna använder i de flesta fall elinstallationsföretag för utförande av elinstallationsarbete, oavsett arbetenas art eller omfattning. I endast fem hamnar har medlemmarna gjort elinstallationer själva. I dessa fall har det även framkommit att man saknar rutiner för hur man kontrollerar dessa arbeten.
Innehavares kunskap om krav och fortlöpande kontroll
I 21 av 32 småbåtshamnar känner man till ellagstiftningens krav som ställs på innehavare. 10 av dessa känner till att svensk standard inom elområdet är gällande krav för utförande av elinstallationer.
Utökad fortlöpande kontroll genomförs i 12 av 32 småbåtshamnar. Jordningskontroll (eller kontinuitetsmättning) genomförs i låg omfattning, endast i fem hamnar.
Anläggningens olika delar
Dokumentation
Färre än hälften, 15 av 32 elanläggningar i småbåtshamnar hade tillräcklig dokumentation, något som är nödvändigt för att kunna identifiera elanläggningen samt för att kunna frånkoppla farliga delar. Många småbåtshamnars elanläggningar saknar dels elcentralbeteckningar och motsvarande märkning av centralerna, dels en situationsplan där kopplingsutrustningarnas beteckningar framgår.
Jordfelsbrytare
Förekomsten av jordfelsbrytare ingick i tillsynen utifrån året när elanläggningen byggdes upp och togs i bruk. Elsäkerhetsnivån bedöms ha höjts i förhållande till motsvarande tillsynsprojekt år 2014. Vid tester av jordfelsbrytare med instrument (vägguttagsprovare stickosett) hade åtta hamnar av 32 stycken fel på jordfelsbrytarna.
Barnsäkerhet och placering av uttag
Tio småbåtshamnar hade uttag med brister ur barnsäkerhetsperspektivet. 16 A-uttag (blå eller röda CEE-uttag) saknade petskydd och måste därför placeras minst 1,7 m över mark eller skyddas på annat sätt.
21 stycken småbåtshamnar hade uttag som är skyddade på annat sätt, genom exempelvis låsbygel över uttaget med hänglås eller genom kortläsare.
Defekta uttag och kapslingar
Sex småbåtshamnar hade defekta uttag med risk för intränginng av vatten. Nio anläggningar hade andra defekta kapslingar.
IP-Klassning
Två av 32 småbåtshamnar hade för låg nivå av IP-klassning i förhållande till miljön.
Mekaniska skydd för kabel och förläggningssätt
Nio småbåtshamnar hade brister i förläggning av kabel, oftast mellan land och bryggan, eller att mekaniskt skydd för kabel saknades. I 21 hamnar noterades inga brister i kabelförläggningen.
Inkoppling av elektrisk utrustning, båt eller verktyg i hamnen.
Inga fel noterades på sladdställ eller förlängningskablar, avsedda för inkoppling av elektrisk utrustning eller båtar.
Sammanfattning
Innehavare av småbåtshamnar förefaller ha höjt ribban ett snäpp då det gäller elsäkerheten sedan senaste tillsynsprojektet 2014. Man anlitar i högre grad elinstallationsföretag att utföra elarbeten i stället för att tillåta medlemmar göra dessa arbeten. Det finns fortfarande en del att hantera gällande fortlöpande kontroll och framför allt behöver man fokusera på att upprätta lagstadgade rutiner för dessa kontroller och i nästa steg tillse att de kommuniceras ut och följs av medlemmar och andra slutanvändare av småbåtshamnarnas elanläggningar och utrustningar.
Foto: iStock
Text: Robert Berglind
Kontakt
Tomas Åberg
Elinspektör
Telefon: 010-168 05 64
E-post: tomas.aberg@elsakerhetsverket.se
Robert Berglind
Kommunikatör
Telefon: 010 - 168 05 23
E-post: robert.berglind@elsakerhetsverket.se