Petronella Larsson – elektrikern som jobbar för jämställdhet
När det kommer till arbetet för jämställdhet i elektrikeryrket har Petronella Larsson ett unikt perspektiv. Petronella är serviceelektriker på Bravida i Halmstad och är aktiv i facket, samt med att bygga upp intresset för yrket i gymnasieklasser. I våras gjorde hon ett starkt avtryck i Elsäkerhetsverkets digitala hearing om jämställdhet. Här berättar hon mer om sitt arbete.
Utöver Petronellas jobb som serviceelektriker sitter hon även som ordförande i fackklubben samt är ungdomsansvarig och jämställdhetsansvarig på hennes avdelning.
Arbetet med jämställdhet
– Vi brukar ha en kvinnokonferens en gång om året i region syd där alla regionens avdelningar genomför den ihop. Vi hade en i höstas och då hade vi en person från Galaxen Bygg som var där och pratade om vad de arbetar med. Vi diskuterade också om hur det är att vara gravid och arbeta, vad man ska tänka på med ljudnivåer, vad man ska göra, och skrivit riskanalyser. Vid andra tillfällen har vi fått prova, känna och klämma på arbetskläder. Vi har även fått träffa försäljare som hade verktyg med sig och testa vad som passar våra händer som ofta är lite mindre. Och allmänt fått träffa andra tjejer i yrket, få se vad de har för erfarenheter, man kan alltid lära sig något av varandra. Det är skönt att känna någon som gör samma som en själv, säger Petronella.
Petronella jobbar även tillsammans med facket Elektrikernas nätverk för kvinnliga elektriker, Elqvinnorna. De arbetar även med Upplyst, en gemensam satsning för ökad jämställdhet och inkludering i elbranschen, vilka ni kan höra om på digitala hearingen (länk till hearingen).
Ute i fältet
Petronellas jobb som servicetekniker är varierat med mycket småjobb säger hon själv; ibland har hon fem kunder om dagen och ibland är hon på ett jobb i tre till fyra veckor. Felsökning och renoveringar är bland det vanligaste, men ibland kan det gälla något akut som att någon inte har ström.
På den digitala hearingen pratades det mycket om kvinnosynen inom företagen i elbranschen. Petronella, som även är ute i fältet bland kunder har ett perspektiv på kvinnosynen utanför företagen också.
– Man får ju ofta höra ”Åh, men vad spännande, en tjej, det kan inte vara så många elektriker som är tjejer!” Nej, 600 i Sverige, nog lite mer men runt där, och då låter det ju som ganska mycket när man får höra det så, men det är det ju inte, säger Petronella.
Men ibland uppstår bilden av att jobbet är osäkrare för just kvinnor, menar hon.
– Jag har varit hemma hos lite äldre personer som känt ”Åh var rädd om dig nu!” Jag försäkrar dem att det är ingenting som är inkopplat, jag kan inte få någon ström i mig, ”men var rädd om dig ändå!” Jag tror kanske inte att mina manliga kollegor får höra det, men annars så är det rätt lugnt faktiskt. Man får ofta frågor som ”är det inte tungt för tjejer?” Det är väl det folk tänker sig, att det ska vara ett tungt jobb. Men så berättar jag att jag tycker att det är kul, det är varierande och man får röra på sig. Jag hade exempelvis inte velat sitta vid ett skrivbord 40 timmar i veckan.
Få fler unga till yrket
Petronellas roll som ungdomsansvarig tar henne till gymnasieklasser där hon berättar om hur det är att studera till och jobba som elektriker. Här är fokus på att visa dem vad studenterna kan vänta sig och vad de behöver förbereda sig på.
– Jag brukar prata lite om vad jag gör, facket och dess uppbyggnad, mycket om samhället, hur det är uppbyggt och svenska modellen. Och jag brukar gå igenom vad det kostar att bo hemifrån, typ hyra, vatten, mat, bil, nöjen, vi går igenom hur man sparar pengar och där tycker alla olika. Vissa vill ju lägga 5 000 på bil och vissa vill lägga 10 000 på nöjen, så går man igenom det och sen vad som står i kollektivavtalet som vad man ska tjäna som lärlingar och resetillägg.
På frågan om hur inställningen om kvinnor i yrket är bland killarna i gymnasieklasserna, säger Petronella att hon ser positiva aspekter från dagens uppfostran och hur klasserna är utformade.
– Jag tycker faktiskt att den yngre generationen nu är väldigt väluppfostrade på det sättet, det är liksom inget konstigt för dem. Jag träffar också väldigt många yrkeslärare som är kvinnor eller att de har tjejer i klassen, och det gör väl också att killarna kanske ser det mer normalt att jag kommer ut och pratar om yrket. Men jag tycker ofta de har rätt mycket respekt och att de lyssnar och ställer frågor, och så är det ju säkert någon som ställer lite skämtsamma frågor. Men jag gillar det för då kan jag spinna vidare på det. Det är skönare att ta det som ett samtal än att jag ska hålla en föreläsning.
För att få fler unga att bli intresserade av yrket, tycker Petronella att man borde börja nå ut redan i grundskolan. Här har hon exempel på vad hon hade försökt göra under ett sådant besök.
– Jag hade nog pratat om hur kul vi har på jobbet; att vi ska ha kul, och att vi kan ha kul. Men också att jag skulle ha med mig enkla övningar som att få prova på att koppla ihop något och få trycka på knappen och se lampan tändas. Eller att de får koppla ihop en egen skarvsladd. Den känslan när man får göra något och det funkar, den är väldigt euforisk. Jag tror att det hade fått många att tycka ”det här var väl inte så svårt, det kan jag med.”
Samarbeta för att få bort stämpeln
Något som Petronella önskar att de som lyssnade på hearingen, och de som läser nu, tar med sig av det hon pratat om, är att hela branschen behöver hjälpa till att ta bort stämpeln om en machokultur. Hon betonar att hon vet att det finns machokultur där ute och hoppet är att om man pratar om det blir det mer naturligt att det inte ska vara där.
– Jag tror att vi måste prata om det för att det kanske finns folk som inte vågar välja det på grund av den grejen. Så jag tror det är viktigt att vi alla samarbetar för att få bort den stämpeln. Det är inte farligt, vare sig man är tjej eller har någon annan läggning eller etnicitet så spelar det ingen roll. För i min erfarenhet så har de flesta i mitt jobb varit väldigt trevliga. Det kommer alltid finnas ”skitstövlar”, men det kommer det alltid att vara i alla yrken, vare sig man jobbar i vården eller som elektriker, avslutar Petronella.
Text: Robert Berglind
Foto: Petronella Larsson/Mostphotos