LEDARE - Jämställdhet i elektrikeryrket - mer än bara siffror
Avdelningschef Kristin Johansson inleder sommarens nyhetsbrev med att prata om vikten av att vi alla tar krafttag tillsammans för att öka antalet kvinnliga och manliga förebilder inom elektrikeryrket.
Vi är inne i juni månad och sommaren står i full blom. Blommar gör också Elsäkerhetsverkets arbete för hållbarhet och mångfald och vi fortsätter rikta strålkastarljuset mot en fråga som är avgörande för el- och energibranschens framtid: jämställdhet.
Vi vet att el- och energibranschen står inför stora utmaningar och möjligheter i omställningen till ett hållbart energisystem. För att möta dessa utmaningar krävs kreativitet, innovation och en mångfald av perspektiv. Elinstallationsbranschen i Sverige är en av de minst jämställda. För närvarande är endast 0,6 procent av alla elinstallatörer i landet kvinnor, och genomsnittsåldern för elinstallatörer är över 60 år. Vi behöver ta krafttag tillsammans för att öka antalet kvinnliga och manliga förebilder och informera om de olika möjligheter och förmåner som elyrken erbjuder.
Jämställda arbetsplatser främjar rättvisa och verksamhetsresultat visar statistik från SCB. Organisationer och företag med en mångfald i team leder till bredare perspektiv och mer kreativa lösningar vilket är avgörande för att lösa komplexa problem som energiförsörjning och klimatförändringar.
Men jämställdhet handlar inte bara om siffror. Det handlar om att skapa en inkluderande kultur där alla medarbetare känner sig värdefulla och kan bidra med sin fulla potential. Det kräver medvetet arbete och engagemang från alla nivåer i organisationer. Från att se över rekryteringsprocesser och säkerställa att de är fria från omedvetna fördomar till att stödja både kvinnor och män i sin yrkesutveckling.
Under våren höll vi en digital hearing tillsammans med el- och energibranschen med andra myndigheter och företag för att lyfta frågor om jämställdhet. Tillsammans diskuterade vi hindren med en ojämställd bransch och hur vi kan få fler kvinnor att söka sig till elektrikeryrket. Vi delade erfarenheter och goda exempel om vad som påverkar vägen till elyrket och vilka faktorer som kan inspirera unga. Flera goda exempel kom upp för att lyfta fram mångfalden av yrkesroller inom el.
Vi på Elsäkerhetsverket vill främja säkra, trivsamma och utvecklande arbetsmiljöer inom elbranschen. Och nu vill vi inspirera dig i detta nyhetsbrev att ta del av intervjun med Petronella Larsson som jobbar som elektriker i Halmstad och som beskriver hur det är att vara kvinna och ha ett intressant arbete i branschen.
Trevlig läsning och sommar!
Kristin Johansson
Avdelningschef Verksamhetsstöd, Elsäkerhetsverket
Foto: Istock/Tord Saxin