röd villa i trädgård

Koppla el själv i sommar – vad gäller?

Som privatperson får du enligt regelverket köpa elinstallationsmaterial. Men vem får egentligen installera det? Elsäkerhetsverkets söktjänst Koppla säkert svarar på vad du får göra själv med el och när du måste anlita ett registrerat elföretag.

Sommaren är här och kanske är du en av de med en trädgård eller uterum som behöver fler ljusarmaturer och infravärme. Eller går du i tankarna att låta installera ett spabad eller solceller? Det är oerhört viktigt att elinstallationen sker på rätt sätt. Det kan bli både farligt och dyrt om det blir fel.

Koppla säkert

Kolla alltid först på Koppla säkert så du vet om du får utföra det tänka elarbetet själv eller inte. I söktjänsten Koppla säkert anger du i vilken miljö du ska koppla el i, samt vilken produkt som du ska koppla. Dina val kommer ge dig svar på om du får göra elarbetet själv eller behöver anlita ett registrerat elföretag.

logotyp-kopplasäkert-rgb-png.png

Din anläggning – ditt ansvar

Som ägare av en bostad är du anläggningsinnehavare och därmed ansvarig för att se till att ett företag med rätt kompetens utför elinstallationerna hemma hos dig. Om du ska anlita ett registrerat elföretag för ett elinstallationsarbete är du som innehavare skyldig att kontrollera att företaget som ska utföra elinstallationen finns i Elsäkerhetsverkets register över elinstallationsföretag. Det gör du enkelt via vår söktjänst Kolla elföretaget.

Om du ska koppla el själv – öka elsäkerheten i sommar

Det är du som ansvarar för elen i ditt hem. Här får du några tips på hur du kan öka elsäkerheten i sommar.

  • Jordfelsbrytare - en billig livförsäkring. Testa den med jämna mellanrum så att du vet att den fungerar.
  • Använd inte trasiga elinstallationsmaterial - se efter att det inte finns sprickor på sladdar, att höljet inte är skadat och att stickproppen är hel.
  • Läs bruksanvisningen - följ alltid tillverkarens anvisningar för elinstallationsmaterial.
  • Använd elinstallationsmaterial och produkter avsedda för utomhusbruk – IP-klass talar om vilken skyddsklass elprodukten har. Ju högre siffror den har, desto bättre skyddar den mot damm och vatten. För en elprodukt som är avsedd att användas utomhus rekommenderas minst IP-klass 44. Tillverkaren av elprodukten garanterar att den uppfyller hälso- och säkerhetskrav genom CE-märkning..
  • Skarvsladdar – ska försöka undvikas. Lägg aldrig sladdar på gräsmatta, garageuppfart eller där barn leker.
  • Dra inte skarvsladdar genom dörrar och fönster – sladdar kan klämmas och skadas. Använd alltid jordade uttag utomhus.

Tips! Dra ur sladden till verktygen när du inte har uppsikt, det är du som är ansvarig för elen. Om höljet på verktyget skulle bli spänningsförande innebär det livsfara. Arbeta aldrig barfota när du använder ett elverktyg.

 

Var rädd om dig - Koppla säkert!

Text: Emma Bergström
Foto: Istock/Elsäkerhetsverket

Senast granskad: 2024-06-20