Hur står det till i solcellsbranschen?

Solcellsbranschen i Sverige är inne i en dynamisk period med flera intressanta områden som utvecklas. Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket medverkar ofta som talare från myndigheten när det handlar om solcellsinstallationer, elbränder och brandstartsorsaker. Vad händer i solcellsbranschen just nu?

Vikten av att fortsätta satsa på förnybar energi inklusive solenergi framhålls på den politiska arenan. Under förra året installerades cirka 100 000 solcellsanläggningar. Antalet solcellsinstallationer under första kvartalet 2024 har minskat kraftigt, men Svensk Solenergis prognos är att det ändå kommer installeras 65 000 solcellsanläggningar under detta år. Det är en tydlig tillbakagång från 2023, men klart fler än under 2022. Har vi tappat intresset för solel?

– Nej det finns ett stort intresse men läget i omvärlden påverkar. Vi har högre räntor nu i samhället. Påverkar gör också att det gröna avdraget för batterienergilager skapat osäkerhet efter att Skatteverket meddelat att det inte får användas om man säljer stödtjänster. Solceller är dock historiskt billiga just nu och energipriserna kommer troligtvis gå upp i takt med elektrifieringen. Installationstakten borde därmed öka igen inom en snar framtid.

Vilka aktuella frågor skulle du säga är i topp just nu om solceller och installationer?

– Det är en mängd olika frågor som lyfts, men just nu är det byggnadsbränder orsakade av solel som skapar uppmärksamhet. I det längre perspektivet är frågor gällande installationsfel, behovet av besiktningar och vikten av korrekt dokumentation, aktuella ämnen.

Frågan om solcellsomvandlare (inverters) diskuteras också flitigt. Vad kan du säga om utvecklingen på det området kopplat till kvalitet och säkerhet för solcellsinstallationer?

– I USA finns krav på ljusbågsvakt på DC-sidan för alla solcellsanläggningar som monteras på byggnader. Många växelriktare har därför redan den här funktionen, eller kan utrustas med den. I kombination med en bra larmfunktion skulle det kunna vara något även för Europa att titta närmare på.

Finns det några nya särskilt spännande områden där man testar solceller just nu?

– Särskilt intressanta test för oss i norra Europa är solcellssystem där man tittar på att kombinera energiproduktion och jordbruksverksamhet på åkermark. Dessa vertikala solcellssystemsystem är dyrare men har visat sig ge positiva effekter även för grödorna. Dessutom passar våra nordliga breddgrader särskilt bra där vi har låg solvinkel och snöproblematik på vintern. Det testas just nu av lantbrukare men det kan säkert bli aktuellt för fler aktörer.

Kan du säga något om hur integreringen av batterilager i energisystemet kan optimeras för att öka användningen av solenergi och minska beroendet av nätet?

– Batterierna kan användas för olika stödtjänster, vilket just nu är mycket lönsamt, men som sagt får man då inte del av det stöd som finns för installation av batterienergilager. Sen pågår en övergång från säkringstariff till effekttariff, för att styra konsumenters elförbrukning till låglasttider. Det kan alltså bli dyrt om man har höga effekttoppar. Här kan batterier begränsa kostnaden genom att leverera energi när man använder mycket energi.

Vilka problem kan uppstå när solcellsanläggningar åldras och i så fall hur kan det hanteras när det kommer till kontroll och underhåll?

– Allmänt bör man se upp med vatteninträngning i kapslingar, skav på kablar och annan påverkan från snö, is eller djur. Sen kan brister i installation visa sig först efter många års drift. Lika så kan mikrosprickor i panelerna efter felaktigt handhavande eller från tillverkningsfel orsaka problem långt senare. Vid kontroll behöver man kunna inspektera kopplingspunkter och kabeldragningar så att inga skador uppstått, vilket förstås kan vara svårt. Man behöver även ha koll på om växelriktaren indikerar några fel, om så är fallet måste felen åtgärdas innan fortsatt drift.

På Elsäkerhetsverkets webbplats finns bra information om hur du kontrollerar och underhåller din solcellsanläggning.

När det kommer till regler kring solcellsinstallationer, finns det några områden som är särskilt komplexa i dagsläget?

– Regelverk finns på plats, men en installatör kan inte bara läsa in sig på det eltekniska regelverket. Det finnas också byggtekniska aspekter som ska uppfyllas liksom arbetsmiljökrav. Det kan vara svårt för nystartade företag att ta in alla dessa delar, men det är nödvändigt. Branschen jobbar hårt för att det inte ska bli installationsfel eller andra olyckor i samband med installationen av dessa anläggningar. Som kund är det särskilt viktigt att man kollar upp referenser på elinstallationsföretaget och sedan skriver bra avtal, så att arbetet blir korrekt utfört.

Elsäkerhetsverket kommer att ha ett särskilt fokus i år på solcellsinstallationer på småhus och lantbruk avseende företagen som installerat och när det gäller lantbruk även anläggningarna. Att solcellsinstallationer och batterilager kommer att öka är förväntat, men hur ser analysen kring åldrande solcellsanläggningar och elbränder ut i framtiden?

– Solcellsanläggningar sticker inte ut med någon särskild risk idag. Vi har indikationer på att DC-brytare kan vara ett problemområde, men också att kontaktdon orsakar bränder. Jämför vi med en internationell studie har Sverige idag bara en tredjedel så många bränder per installerad gigawatt som internationellt. Det låter ju bra men då bör man tänka på att de flesta av Sveriges solcellsinstallationer är nya. Med ålder kommer brister i material och installationer att visa sig, vilket i värsta fall kan leda till brand. Vi kan därför vänta oss en ökning av bränder enligt den analysen.

Text: Cia Edlund
Foto: Istock

Senast granskad: 2024-06-20