Torghandel med blommor och frukt

Elsäkerhetsverket gör tillsyn av tillfälliga elanläggningar

I år startar Elsäkerhetsverket upp ett projekt där myndigheten ska göra tillsyner av ambulerande verksamheter – eller tillfälliga elanläggningar. Målet är bland annat att skapa eventuella informationsunderlag för att öka elsäkerheten.

Projektet inleds med en förstudie på hur ambulerande verksamheter i offentlig miljö ansluter sin elutrustning till anvisade eluttag och kabelskåp. Det ingår även i förstudien att se hur utövare hanterar sin tillfälliga elförsörjning på ett elsäkerhetsmedvetet sätt. Förstudien utgår efter elsäkerhetslagen, som säger att anläggningen och den elektriska utrustningen, eller anordningen som är avsedd att anslutas till en starkströmsanläggning ska ge betryggande säkerhet mot personskada och sakskada.

Genom platsbesök vill myndigheten bilda sig en uppfattning om hur elsäkerheten ser ut på ambulerande verksamheter idag. Okulär kontroll, specifikt på anslutningar, sker i samband med varje tillsyn. Här tas även in information om hur den fortlöpande kontrollen utförs och dokumenteras.

Projektet avgränsas upp till 20 kommuner med ambulerande verksamheter såsom torghandel, mässor och tivolin där fokus av tillsynen ligger på själva anslutningen till starkströmsanläggningen.

– Här kommer vi bland annat leta efter gemensamma nämnare. Skulle till exempel samma typ av brister finnas på flera ställen så kan det vägleda oss till ett område vi behöver satsa på, säger Magnus Karlsson, elinspektör på Elsäkerhetsverket.

Ambulerande verksamheter – eller tillfälliga elanläggningar –  är elanläggningar som kan packas ihop och flyttas från en plats till en annan, till exempel torghandel, mässor och andra evenemang. De kopplas in i krävande miljöer och riskerar utsättas för hårt slitage. Kommunen upplåter plats, medan Polismyndigheten ger tillståndet för själva arrangemanget Anläggningen och den elektriska utrustningen eller anordningen som är avsedd att anslutas till en starkströmsanläggning ska ge betryggande säkerhet mot personskada och sakskada, enligt 6 och 19 §§ elsäkerhetslagen (2016:732).

Kunskapsinhämtande

Ett mål med projektet är kunskapsinhämtning för eventuella informationsinsatser. Val av insatser kan vara att informera kommuner, elnätsbolag och eventorganisationer vad man behöver tänka på när det gäller elsäkerheten på ambulerande verksamheter.

– Vi hoppas också på att de här insatserna kan hjälpa arrangörer och tillståndsgivare att vara uppmärksamma på bristområden, samt ge stöd vid olycksfallsutredningar, avslutar Magnus.

Text: Robert Berglind
Foto: Istock

Mer information

Kontakt

Magnus Karlsson

Elinspektör
Telefon: 010-168 05 48
E-post: magnus.karlsson@elsakerhetsverket.se

Robert Berglind

Kommunikatör
Telefon: 010 - 168 05 23
E-post: robert.berglind@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2024-06-20