Färre elrelaterade bostadsbränder men dyrare skador
Förra året släppte Elsäkerhetsverket rapporten ”Elrelaterade bränder i bostäder 2018-2022”, som visade på en minskande trend för elrelaterade bostadsbränder, men att andelen orsakade av laddbara produkter samtidigt ökat. Ny data för 2023 visar på en liten minskning av det totala antalet bränder och brandtillbud, men fortsatt ökade kostnader för försäkringsbranschen. Här är en uppdatering på vad myndigheten har sett ett år efter att rapporten släpptes.
I den tidigare rapporten för 2018-2022 konstaterades det att laddbara produkter sammantaget gav högst risk för brandspridning, vilket förutom större egendomsskador också innebar att fler blev avtransporterade till sjukvård vid bränder som involverade laddbara produkter.
Brandstatistik
Räddningstjänsten har under åren 2018-2023 gjort nästan 65 000 utryckningar på grund av brand eller brandtillbud i byggnad. Drygt hälften av alla händelser skedde i vanligt boende och av dessa var nästan 4200 orsakade av fel i elrelaterad utrustning. Detta resulterade i nästan 700 händelser per år i snitt. Av dessa var nästan hälften orsakade av elprodukter.
Under 2023 fortsatte den minskande trenden något i antal elrelaterade bränder och brandtillbud i vanliga bostäder orsakade av fel i utrustning. Eluttag är fortsatt det vanligaste enskilda startobjektet med drygt 70 händelser 2023, följt av elcentral med 45 händelser. Kategorin fasta elinstallationer fortsätter att minska som startorsak.
Det tredje vanligaste startobjektet är tvättmaskin, med nästan 40 händelser under 2023. Majoriteten av dessa händelser blir dock inte så allvarliga då brandspridningen är låg, och bränderna inträffar främst dag- och kvällstid.
Fast installerade apparater har för hela perioden minskat som startorsak, men 2023 ökade antalet händelser jämfört med 2022. Främst är det ett trendbrott för lysrörsarmaturer, vilka har minskat som startobjekt under flera år, men som 2023 återigen har ökat. I denna kategori ingår även solcellsanläggningar som 2023 haft en stor ökning av antal händelser, detta bidrar till kategorins negativa trend med drygt 20 händelser 2023.
– Det är glädjande att den minskande trenden håller i sig 2023. Samtidigt är ökningen av händelser orsakade av solcellsanläggningar inte bra, även om det till stor del var väntat med tanke på den höga installationstakten senaste åren, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.
Laddbara produkter följer inte heller den generellt minskande trenden, utan har för hela perioden 2018-2023 ökat, och ligger under 2022 och 2023 kring 100 händelser per år. Detta motsvarar 15 procent av totala antalet elrelaterade händelser. Det är även fortsatt så att laddbara produkter ger en större andel avtransporterade till sjukvård än övriga elrelaterade brandorsaker. Av 53 personer som fick avtransporteras för sjukvård 2023 orsakades 23 av laddbara produkter.
Andelen av händelserna som resulterat i en bostadsbrand med egendomsskador skiljer sig åt mellan de olika kategorierna. Av alla nästan 4 200 händelser orsakade av fel i utrustning under 2018-2023 resulterade 76 procent i egendomsskador, övriga 24 procent resulterade endast i tillbud utan några egendomsskador i bostaden.
– Elprodukter utmärker sig genom att en större andel av händelserna resulterat i egendomsskador än övriga kategorier. Sorterar vi ut laddbara produkter ur elprodukterna stiger andelen händelser som resulterat i en bostadsbrand till nästan nio av tio, säger Mikael Carlson.
Ökat antal försäkringsärenden
2023 ökade antalet försäkringsärenden och dess kostnader kopplade till elrelaterade bostadsbränder något, jämfört med 2022. Laddbara produkter står för 15 procent av de elrelaterade händelserna som räddningstjänsten rycker ut på, men utgör endast 1,5 procent av försäkringsärendena 2023 (källa: Svensk försäkring).
– Även Svensk försäkring gör en uppdelning i olika kategorier, och för elrelaterade bränder är det elprodukter som står för flest antal ärenden, och ungefär hälften av kostnaderna. För laddbara produkter är antal ärenden och del av kostnaden dock fortfarande liten, säger Mikael Carlson.
Händelser under laddning
För hela perioden 2018-2023 inträffade nästan 80 procent av incidenterna under laddning, men detta varierar stort från år till år. Under 2022 inträffade nästan hälften av händelserna under laddning och 2023 var siffran 65 procent. För övriga händelser finns ibland information att det skedde under användning eller spontant i vila, men där kan det alltså även förekomma laddning. Sammantaget är risken alltså som störst under laddning, men bränder kan även ske när man inte laddar.
Förändrad användning
Den nya prismodellen med effekttariffer för energiöverföring kan påverka sättet vi använder våra elprodukter i hemmet, speciellt för boende i småhus. Att sprida ut användningen av exempelvis tvättmaskin, torktumlare, torkskåp eller diskmaskin kan minska effekttopparna och då minska risken för exempelvis brand i elcentralen. Samtidigt för man in en ny risk om användningen flyttas till natten, eller till tider då man inte är hemma.
Sammantaget rycker räddningstjänsten ut till nästan 100 bostadsbränder varje år, som orsakats av just tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och diskmaskiner, varav knappt hälften sker i småhus. Dessa bränder inträffar idag främst på dag- och kvällstid. Om fler av händelserna sker på natten ökar risken för att branden får allvarligare konsekvenser.
– Ett städat utrymme med få möjligheter till brandspridning minskar riskerna, och används produkterna när man är hemma och vaken hinner man ofta agera om något mot förmodan skulle hända. Detta gäller självklart även laddning av produkter och annan användning av elprodukter som kan planeras, säger Mikael Carlson.
Följ produktens bruksanvisning om användning och underhåll. Säkerställ att det finns fungerande brandvarnare, och komplettera gärna med en lättillgänglig brandsläckare och brandfilt.