Två lysande halloweenpumpor bland löv på en gräsmatta.

Säker belysning i höstmörkret

Nu när vi går in mot hösten närmar vi oss högtider som lockar till ljuspynt i och runt hemmet. Men det finns risker om el används på fel sätt. Här har vi samlat information som är bra att ha i åtanke i dessa tider.

Peter Cedmer är inspektör på Elsäkerhetsverket och arbetar med produkter och elsäkerhet:

Hur kan el användas på fel sätt under Halloween och jul?

– Ett vanligt misstag när man tar fram belysningen på hösten är att man blandat ihop inom- och utomhusbelysningen och att man utomhus ansluter en ljusslinga tillverkad endast för inomhusbruk. Alla elprodukter som används utomhus och som kopplas till elnätet måste vara gjorda så att de tål fukt och kyla. Det ska stå på produkten om den är tillverkad för utomhus- eller inomhusbruk. Detsamma gäller elkablar och grendosor om de ska användas utomhus. En inomhusprodukt som inte klarar fukt och som används ute kan i värsta fall bli strömförande.

Kan det vara farligt med lampor som drivs av batterier?

– Batterier är att föredra med tanke på brandrisk och risk för elchock. Vi ser att de flesta Halloweenprodukter med belysning idag är batteridrivna vilket är bra tycker vi på Elsäkerhetsverket. Vi vill också slå ett slag för att använda laddningsbara batterier där det är möjligt, då de ur ett långsiktigt miljö- och kostnadsperspektiv är en fördel jämfört med engångsbatterier.

Hur vet jag att min ljusslinga får användas utomhus?

– Det finns något som heter IP-klass och siffrorna som står där talar om hur den får användas. Förkortningen IP står för International Protection och ju högre siffran är desto bättre skydd har produkten, som till exempel att den tål vatten och fukt. Produkter som är gjorda för att kunna användas utomhus ska ha IP-klass 44 eller högre. Använd inte en elprodukt utomhus som saknar IP-beteckning då är den troligtvis gjord för använda inomhus, och då kan det läcka in vatten vilket i sämsta fall riskerar att orsaka brand.

Kan jag skarva från ett uttag inomhus?

– Nej, det är ingen bra idé på grund av flera anledningar. Alla produkter som används utomhus måste vara jordade vilket inte alla uttag inomhus är. Sladdar som dras genom fönster och dörrar riskerar att klämmas och gå sönder så strömförande delar kan kommas åt. Om du drar sladdar i din trädgård tänk på så att inte bilar kör över dem eller att de ligger i vägen på annat sätt. Jordfelsbrytare är en billig livförsäkring, den bryter strömmen om olyckan är framme och har du inte en installerad finns det portabla att köpa.

Min prydnadslampa har inget CE-märke, är den farlig då?

– CE-märket betyder att produkten uppfyller de krav som finns i för produktens relevanta direktiv och standarder. Tillverkaren försäkrar då att produkten uppfyller de väsentliga hälso-, miljö och säkerhetskraven. Har din produkt inget CE-märke kan det bero på att den inte är tillverkad för att säljas i Europa. Utanför Europa finns det inte något krav på CE-märkning.

Tecknad symbol med informationsikon i pratbubbla.

CHECKLISTA FÖR ELPRODUKTER UTOMHUS:

  • Kolla att produkten är CE-märkt
  • IP-beteckning lägst 44
  • Bruksanvisning på svenska
  • Sladdar och stickkontakter i bra skick
  • Inga skarvsladdar genom fönster eller dörrar
  • Använd jordfelsbrytare

 

Kontakt

Sandra Hjelm

Kommunikatör
Telefon: 010-168 05 17
E-post: sandra.hjelm@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2024-10-31