Två personer diskuterar diagram på en skärm.

Förtydligande gällande höjd elberedskapsavgift

Det inkommer en del frågor till Elsäkerhetsverket gällande den höjda elberedskapsavgiften. Läs mer om avgiftshöjningen nedan.

I Regeringskansliet promemoria om förslag på höjd elberedskapsavgift 9 januari 2024, föreslogs hur elberedskapsavgiften borde justeras för att på sikt uppnå full kostnadstäckning. Promemorians förslag var att avgiften skulle höjas med cirka 130 procent under 2024 för att uppnå full kostnadstäckning år 2028. Elberedskapsavgiften skulle därmed per kalenderår bli 90 kronor per uttagspunkt för lågspänning och 4 897 kronor per uttagspunkt för högspänning från och med 2024.

Förslaget skickades på remiss

Innan beslut togs så skickades förslaget den 9 januari ut på remiss till följande remissinstanser:

Affärsverket svenska kraftnät, Elinorr, Elsäkerhetsverket, Energiföretagen, Energimarknadsinspektionen, Hyresgästföreningen, Konsumentverket, Lokalkraft Sverige, Statens energimyndighet, Svenskt näringsliv och Villaägarnas riksförbund.

Elsäkerhetsverket är ansvarig administrativ myndighet för hanteringen av elberedskapsavgift enligt förordningen (2017:1040) om elberedskapsavgift, nätövervakningsavgift, nätövervakningsavgift och elsäkerhetsavgift.

Affärsverket svenska kraftnäts (Svenska kraftnät) kostnader för åtgärder och verksamhet enligt elberedskapslagen (1997:288) ska täckas av avgiften, som fastställs i samma förordning och är avsedd att ge full kostnadstäckning.

Beslutet om avgiftshöjning

Regeringen beslutade att ändringen skulle träda ikraft 1 juli 2024, men gäller för helåret 2024.

Beslutet innebär att elberedskapsavgiften höjs med cirka 130 procent under 2024 för att uppnå full kostnadstäckning år 2028. Elberedskapsavgiften blir därmed 90 kronor per uttagspunkt för lågspänning och 4 897 kronor per uttagspunkt för högspänning från och med 2024.

Information om höjningen har tidigare publicerats på www.elsakerhetsverket.se samt på www.regeringen.se (extern länk). Även media och branschorganisationer har uppmärksammat höjningen.

 

Senast granskad: 2024-08-30