- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elsäkerhet och EMC. Du är också välkommen att ställa en fråga till oss.
Vad gäller för svagströmsinstallationer?
Gäller Elsäkerhetsverkets föreskrifter för installation av brandlarm, inbrottslarm, datanät och liknande?
De anläggningstyper du anger kan omfatta både svagströms- och starkströmsanläggningar. Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1 omfattar endast starkströmsanläggningar.
Starkströmsanläggning = "Anläggning för sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan vara farlig för personer eller egendom."
Detta innebär inte att regler saknas för svagströmsanläggningar, SEK Svensk elstandard ger exempelvis i SS 437 01 02 "Elinstallationer för lågspänning - Vägledning för anslutning, mätning, placering och montage av el- och teleinstallationer" anvisningar om hur centralutrustningar, don och uttag för diverse svagströmsinstallationer ska vara utförda eller placerade.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1
Nya regler om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda
Den 1 december 2022 ersattes de nuvarande reglerna i ELSÄK FS-2008:1 av Elsäkerhetsverkets nya föreskrifter och allmänna råd om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda (2022:1).
Vad innebär skyddsmetoden "isolerad miljö"?
Det talas om skyddsmetoden "isolerad miljö" i 4 kapitlet 1 § ELSÄK-FS 2008:1. Vad innebär "isolerad miljö"?
Detta handlar om elanläggningar som ursprungligen uppfördes fram till 1994 då kraven på skyddsjordning av alla uttag i bostäder fastställdes. "Isolerad miljö" innebär att ett utrymme inte får ha någon ledande del som är ansluten till skyddsjord. I och med det så finns det ingen risk för strömgenomgång.
"Isolerad miljö" innebär att ett utrymme inte får ha någon ledande del som är ansluten till skyddsjord. I och med det så finns det ingen risk för strömgenomgång.
Uttagen i dessa utrymmen ska vara ojordade. Väljer man att installera ett skyddsjordat uttag i det utrymmet så är miljön inte längre isolerad. Då måste alla uttag och all fast installerad utrustning förses med skyddsjord. Det är sedan 1994 inte tillåtet att utföra nyinstallationer av elanläggningar med skyddsmetoden "isolerad miljö".
Nya regler om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda
Den 1 december 2022 ersattes de nuvarande reglerna i ELSÄK FS-2008:1 av Elsäkerhetsverkets nya föreskrifter och allmänna råd om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda (2022:1).
Jag vill starta ett elinstallationsföretag – vad ska jag tänka på?
Tänk på att du måste ta fram ett egenkontrollprogram för den verksamhet du avser att bedriva. För detta måste du själv ha auktorisation eller anlita en elinstallatör med den auktorisation som krävs för verksamheten som ska vara företagets stöd i arbetet.
Om du ska utföra elinstallationsarbeten på annans anläggning måste du registrera företaget i Elsäkerhetsverkets företagsregister innan arbetet påbörjas.
Nedanstående checklista kan hjälpa dig på vägen.
Regelkännedom
- Ta reda på vad de nya reglerna innebär.
- Utbilda berörd personal och hela företagsledningen.
- På Elsäkerhetsverkets webbplats finns mer information om de nya reglerna.
Inventera din verksamhet
- Ta reda på vilka elinstallationsarbeten din organisation utför.
- Ta reda på om arbetet utförs på annans anläggning.
Förbered egenkontrollen
- Fundera på hur din organisations egenkontrollprogram ska se ut.
- Hur omfattande ert egenkontrollprogram behöver vara beror på vilka elinstallationsarbeten som utförs, se punkt 2.
- Har ni ett befintligt egenkontrollprogram eller kvalitetssystem som ni kan utgå ifrån?
Utse "Elinstallatörer för regelefterlevnad"
- Fundera på vem eller vilka som ska utses att vara "Elinstallatör för regelefterlevnad".
- Behöver ni rekrytera är det bra att vara ute i god tid.
Registrera elinstallationsföretaget
- Elinstallationsföretag måste vara registrerade för att få utföra elinstallationsarbete.
Vad är skillnaden mellan allmänna och särskilda bestämmelser? (2022:2)
De allmänna bestämmelserna i 3-11 §§ gäller för alla starkströmsanläggningar där det finns behov av skyltning. Sedan finns det särskilda bestämmelser i 12-25 §§ som gäller för vissa typer av starkströmsanläggningar. I de särskilda bestämmelserna har myndigheten redan tagit ställning till att det krävs skyltning och i vissa falla också var dessa ska placeras. Även om din anläggning omfattas av de särskilda reglerna så gäller de allmänna bestämmelserna för din anläggning. Detta innebär att du kan behöva upprätta en riskbedömning för att omhänderta det kvarvarande skyltningsbehovet för andra delar av anläggningen, än de som täcks av de särskilda bestämmelserna. De allmänna bestämmelserna utgör således alltid grundkraven, oavsett typ av starkströmsanläggning.
Vad händer med elsäkerheten nu när Elsäkerhetsverket beslutat att ta bort kravet på särskild kontroll? (2022:3)
Den särskilda kontrollen var tidigare en del av den fortlöpande kontrollen. Innehavaren är nu ansvarig för att utifrån sin riskbedömning säkerställa att de anläggningar som tidigare omfattades av särskild kontroll kontrolleras med hänsyn till dess utförande, ålder, omgivande miljö och användning.
Syftet med att ha krav på rutiner är att anläggningsinnehavaren aktivt ska lära känna sin anläggning och bli medveten om de risker som finns. Utifrån de risker som innehavaren ser ska rutinerna för kontrollen sedan utformas. Detta sätt att reglera gör att den enskilda anläggningens risker blir avgörande för hur kontrollen utformas.
Elsäkerhetsverket vill med denna förändring lyfta den fortlöpande kontrollen och att innehavaren alltid är ansvarig för att anläggningen ger betryggande säkerhet mot personskada och sakskada. Med krav på rutiner som är anpassade utifrån den enskilda anläggningen är förhoppningen att fler kontroller genomförs och att den fortlöpande kontrollens roll som ett verktyg för innehavaren att ta sitt ansvar för en säker elanläggning stärks. Elsäkerhetsverkets bedömning är därför att förändringen inte innebär någon försämring av elsäkerheten, snarare tvärtom.
Kommer jag att kunna fortsätta att använda min laddbox från Easee?
Vad händer efter den 14:de mars när företagets åtgärder ska vara införda? Kan boxarna fortsättas att användas då?
Sista datum för återrapportering av hur elsäkerhetsriskerna har eliminerats är den 14 mars. Det betyder inte att varje enskilt exemplar ska vara klart, men arbetet bör vara pågående och åtgärden vara tillräcklig.
Efter att Elsäkerhetsverket mottagit företagets återrapportering kommer vi att arbeta med att göra bedömning av hur riskerna har omhändertagits. Hur lång tid det tar beror på informationens omfattning men sannolikt kan det ta några veckor.
Beroende på vad bedömningen visar kan det vara så att vi också måste invänta den pågående processen i Förvaltningsrätten, där förhandlingar är inplanerade 24-25/4. Efter avslutade förhandlingar kommer det att dröja ytterligare några veckor innan rättens beslut kommer.
Elsäkerhetsverkets uppfattning är att de åtgärder som hittills har redovisats inte är tillräckliga för att eliminera konstruktionens elsäkerhetsrisker. Elsäkerhetsverket bedömer att de identifierade bristerna inte innebär en omedelbar fara för liv och egendom, men att riskerna ökar allteftersom produkten åldras.
Laddboxarna kommer fortsatt att kunna användas men användare ska vara uppmärksamma på larmsignaler från utrustningen och annat som kan indikera fel. Låt heller inte laddboxen var inkopplad till fordon eller annan utrustning när den inte används.
Här kan du läsa mer om laddboxprojektet.
Laddboxprojekt - har du en fråga? | Elsäkerhetsverket (elsakerhetsverket.se)
Skillnad på de nya och de gamla lampdonen
Vad är det för skillnad på de nya och de gamla lampdonen?
På bilderna ser du skillnaden i utseende mellande de nya och gamla lampdonen. Rent tekniskt är den stora skillnaden att de nya alltid är jordade och bara får monteras i utrymmen där alla uttag är jordade. För dubbelisolerade armaturer finns det dock DCL-stickproppar som saknar jordstiftet eftersom det i de fallen inte behövs. Att en armatur är dubbelisolerad innebär att den har dubbla isolerande skikt för att öka säkerheten. Denna typen armaturer ska ha märkning med dubbelkvadratsymbolen (en liten kvadrat innuti en större).
Bild nedan på nya uttag och stickproppar för tak- och fönsterlampor, så kallade DCL-don (devices for connection of luminaries).
Bild nedan på gamla lampdon, stickpropp och uttag för tak- och fönsterlampor.
Plåttak på hus nära kraftledning
Vårt hus ligger 25 meter från en 400-kilovoltsledning. Nyligen bytte vi ut taket till ett plåttak. När någon nu befinner sig på taket får denne stötar. Vad kan vi göra för att slippa detta.
Det är inte helt ovanligt att plåttak, hängrännor och andra ledande föremål kan påverkas när de är belägna i närheten av en högspänd luftledning. Det kallas induktion och kan upplevas som obehagligt men är mycket sällan farligt.
Det som kan göras i det fallet är att låta potentialutjämna taket och eventuellt andra ledande och berörbara delar. Potentialutjämna innebär att man ansluter plåttaket till jordtag eller skyddsjorden. Ta kontakt med ett registrerat elinstallationsföretag.
Kolla elföretaget - Här kan du kolla om elinstallationsföretaget är registrerat
Kan man klippa bort stickproppen på en tvättmaskin och göra en fast installation?
Vi har köpt en ny tvättmaskin med stickpropp. Den ska installeras av butiken i befintligt fast inkoppling, då vårt hus är gammalt och saknar eluttag för tvättmaskin där den ska stå. Jag har läst att om man klipper bort stickproppen och gör en fast installation så kan det innebära att CE-märkningen inte gäller eftersom maskinen är ändrad. Vad ska jag göra?
Förr var det vanligt med fast anslutna tvättmaskiner, som var anslutna direkt till elanläggningen istället för med stickpropp. Numera är de flesta elprodukter som till exempel tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare försedda med stickproppsanslutning. Det kan ställa till det för den som bor i ett gammalt hus och saknar eluttag där tvättmaskinen ska stå.
Följ tillverkarens anvisningar
Om tillverkaren av tvättmaskinen medger att sladden kapas och ansluts fast in i elanläggningen kan man göra det. Vissa tvättmaskinstillverkare tillåter att stickproppen klipps bort. Det ska i så fall stå uttryckt i tvättmaskinens dokumentation. Om tillverkaren inte tillåter det så behöver du istället få ett jordat uttag som skyddas av jordfelsbrytare installerat där du vill ha tvättmaskinen.
Se upp med CE-märkningen
Tänk på att om du klipper bort stickproppen på en produkt som tillverkaren inte medger är lämplig för den typen av användning eller installation, kan du ha brutit CE-märkningen i och med att du ändrade produkten. Var uppmärksam på detta och läs tillverkarens anvisningar noggrant.
Tänk på att både installation av nya vägguttag och fast installation av tvättmaskin, direkt till elanläggningen är elinstallationsarbeten som du som privatperson inte får göra själv. Det får bara utföras av ett elinstallationsföretag.
Här kan du kolla om ett elinstallationsföretag är registrerat hos oss
Elarbete som anställd och privat elarbete
Vad är skillnaden mellan att göra elinstallationer som anställd i ett elinstallationsföretag eller att göra det privat? Exempelvis om jag som är elinstallatör installerar en jordfelsbrytare i min egen villa?
Från och med den 1 juli 2017 omfattas alla elinstallationsarbeten av kravet på att bara elinstallatörer eller personer som omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram får utföra arbetet. Det innebär att det bara är elinstallatörer som får utföra elinstallationsarbete privat.
En elinstallatör är en fysisk person som är auktoriserad att utföra elinstallationsarbete. Det är Elsäkerhetsverket som auktoriserar elinstallatörer.
Det allmänna aktsamhetskravet som finns i 26 § elsäkerhetslagen (2016:732) gäller för alla elinstallationsarbeten. Om du är elinstallatör får du alltså göra de moment som omfattas av din auktorisation och utförandet ska vara utfört enligt aktsamhetskravet och de utförandeföreskrifter som finns.
Så fort du gör elinstallationsarbete yrkesmässigt är du dock ett elinstallationsföretag och måste uppfylla kraven på egenkontrollprogram, registrering, ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad, med mera. Se 23-27 §§ elsäkerhetslagen (2016:732).