- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elsäkerhet och EMC. Du är också välkommen att ställa en fråga till oss.
Hur vet man som tillverkare att en produkt är säker?
Det enklaste och vanligaste sättet är att konstruera och prova sin produkt mot standarder för den aktuella produkttypen. Det ligger i tillverkarkunskapen att veta vilken eller vilka standarder som är lämpligast att följa.
Standarder finns att köpa hos bland annat SEK Svensk Elstandard, SIS förlag, In förslag och Svensk Byggtjänst.
Ett testhus kan även hjälpa dig, mot betalning, att testa din produkt.
SEK Svensk elstandards webbplats
SIS Svenska institutet för standarders webbplats
In förlags webbplats
Svensk byggtjänsts webbplats
Får man ersätta lysrör med LED-lysrör i en armatur?
Ja, men det är viktigt att man väljer rätt typ av LED-lysrör så att det fungerar ihop med den aktuella armaturen.
Du kan läsa mer om detta på följande webbsidor:
Hur berörs ett enmansföretag av den nya elsäkerhetslagen från 2017?
Jag är enmansföretagare med auktorisation A, inga anställda och ett fåtal fasta kunder. Hur berör den nya elsäkerhetslagen som trädde i kraft 2017 mig?
Följande krav gäller för alla elinstallationsföretag oavsett storlek och vilken verksamhetstyp de jobbar med:
- företaget har ansvaret för att elinstallationsarbetet utförs enligt kraven
- företaget ska ha ett egenkontrollprogram
- företaget ska se till att elinstallationsarbetet endast utförs av personer som omfattas av egenkontrollprogrammet
- företaget ska ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad med den auktorisation som överensstämmer med valda verksamhetstyper
- för elinstallationsföretag som gör arbeten på annans anläggning gäller också att företaget ska registrera sin verksamhet hos Elsäkerhetsverket
Omfattningen av egenkontrollprogrammet blir troligen mindre för ett mindre företag med ett fåtal fasta kunder. Kraven innefattar enbart den typ av elinstallationsarbete man avser utföra.
Påverkas min jordfelsbrytare av grannarnas solceller och elbilsladdare?
Nej, din jordfelsbrytare ska inte påverkas av detta. En utredning från Luleå tekniska universitet bekräftar att jordfelsbrytare av typ A ger ett fullgott skydd för vanliga bostäder, även när grannarna installerat solcellsanläggningar eller laddar elbilen hemma.
Fördjupad information
Utredningen (Energiforskrapport 2021:819) har inte berört de tilläggskrav i Elinstallationsreglerna som gäller jordfelsbrytare av typ B för solcellsanläggningar eller laddningsstationer/laddboxar. Jordfelsbrytare som sitter i direkt anslutning till en solcellsanläggning eller laddningsstation/laddbox kan utsättas för likströmmar och behöver då vara avsedda för detta.
Frågan om risken för att likströmmar från en elanläggning kan spridas över till andra elanläggningar och där störa funktionen hos en jordfelsbrytare typ A, lyftes av Installationsföretagen under 2019. Elsäkerhetsverket fick genast en mängd frågor om detta från oroliga bostadsägare, men bedömde att risken för störningar i jordfelsbrytarens funktion var mycket liten. För laddboxar finns krav på skydd mot likströmsfelströmmar och för omriktare till solcellsanläggningar finns krav på hur mycket likström som får ledas ut på nätet. Dessutom gör egenskaperna i det lokala elnätet att spridningen av likströmmar mellan elanläggningar kraftigt begränsas. Således kan inte en elanläggning utsättas för likströmmar från andra närliggande elanläggningar i en sådan omfattning att det kan påverka en jordfelsbrytare av typ A, vilket rapporten från Luleå tekniska universitet bekräftar.
Så här ser reglerna ut
Enligt 2 kap 1 § ELSÄK-FS 2022:1 ska starkströmsanläggningar vara utförd enligt god elsäkerhetsteknisk praxis, uppfyllandet av detta kan bland annat göras genom att följa standarden SS 436 40 00 "Elinstallationsreglerna" där det i utgåva 4 under punkt 411.3.3 framgår att alla uttag upp till 32A som används av ordinära personer och är avsedda för allmänbruk ska skyddas av jordfelsbrytare.
Vilken typ av jordfelsbrytare som ska användas beror på elanläggningen, men för vanliga bostäder utan solceller eller laddbox gäller normalt typ A. För laddningsstationer/laddboxar finns tilläggskrav i Elinstallationsreglerna, SS 436 40 00, avsnitt 722.531.2.3.4. Där krävs att åtgärder mot likströmsfelströmmar vidtas, förutom när sådant skydd finns inbyggt i laddningsstationen. Alltså ska jordfelsbrytare av typ B användas, eller jordfelsbrytare av typ A, samt utrustning som säkerställer frånkoppling vid felströmmar som är högre än 6 mA likström. För solcellsanläggningar finns ett liknande tillägg i Elinstallationsreglerna avsnitt 712.531.2.3.101, som kräver att där jordfelsbrytare används som skydd för solcellsanläggningar, ska de vara av typ B.
Utifrån utredningens resultat bedömer Elsäkerhetsverket att nuvarande krav i regelverket är fullgott för bostäder. Krav på jordfelsbrytare typ B har inte varit föremål för utredningen och påverkas heller inte av slutsatserna i rapporten. Elsäkerhetsverket bedömer därmed att dagens regelverk även i detta avseende är korrekt.
Läs mer om ämnet
- Jordfelsbrytare tåligare än förväntat (nyhetsartikel hos Elsäkerhetsverket)
- Nix, JFB störs inte av solceller (nyhetsartikel hos Elinstallatören)
- Jordfelsbrytare påverkas inte av solceller och elbilsladdare (nyhetsartikel hos Energiforsk)
- Jordfelsbrytare och komponenter från DC till 150kHz – en riskbedömning (Energiforskrapport 2021:819)
Är företaget kvalificerat för elinstallationsarbeten som kräver anmälan till nätägaren?
Vi använder tjänsten Elsmart för för-och färdiganmälningar till nätägare. Vi har en ansökan från en elfirma som är registrerad för följande verksamhetstyper inom begränsad lågspänning:
- Hissar, portar och rulltrappor
- Maskiner
- Värme, kyla och ventilation
Kan den här firman anses vara kvalificerad för elinstallationsarbeten som kräver anmälan till nätägaren?
Från och med den 1 januari 2011 då föreskriften ELSÄK-FS 2010:4 ersatte ELSÄK-FS 2007:2 så reglerar Elsäkerhetsverket inte längre frågan om för -och färdiganmälan. Vi kan därför inte besvara när en anmälan till nätägaren krävs.
I författningskommentaren till ELSÄK-FS 2010:4 finns en beskrivning (3 kap. 3-4 §§) varför anmälningskravet togs bort. Observera att det är nätägaren själv (koncessionshavaren) som numera ställer kravet på anmälan. Energimarknadsinspektionen kan svara på frågor kring koncession och nätägarens skyldighet att ansluta en anläggning enligt ellagen.
De begränsade verksamhetstyperna omfattar vanligtvis inte de arbeten som tidigare anmäldes av behörig elinstallatör med lägst ABL-behörighet. Här är några exempel på elinstallationsarbeten som inte omfattas av de begränsade verksamhetstyperna:
- Installera huvudledningar och elcentral.
- Installation av gruppledningar från elcentral.
- Installation av mätarskåp.
Läs mer om verksamhetstyper och kopplingen till auktorisation
Får danska uttag användas i Sverige?
En dansk butikskedja som etablerade sig i Sverige fick danska jordade uttag installerade i sina dataskåp. Är det tillåtet att installera danska uttag i Sverige eller måste de följa svensk standard?
Stickproppar och uttag får bara användas i Sverige om de uppfyller kraven i ELSÄK-FS 2019:1, vilket är en tvingande föreskrift. I den paragrafen finns ett antal godkända måttblad, vilket i praktiken innebär att enbart uttag av typ "schuko" får användas i Sverige. Danska uttag får alltså inte användas i Sverige.
Förläggning av jordkabel
Jag ska gräva ned en jordkabel vid min sommarstuga till en friggebod och till en lyktstolpe, sedan tänker jag låta en elektriker göra installationen. Vilken typ av kabel ska jag köpa, hur djupt ska jag gräva, ska jag också ha ett gult skyddshölje på kabeln, måste jag rita in kabeldragningen på tomtritningen?
Förläggning av jordkabel för el och även skyddsrör för dessa är arbeten som endast registrerade elinstallationsföretag får utföra.
Du får alltså inte förlägga jordkabeln själv.
Kolla elföretaget - här kan du kolla om elinstallationsföretaget är registrerat
Hur ska vi tänka när det gäller de befintliga uttagen när kontor blir förskola?
Vi håller på att starta upp en privat förskola i en före detta kontorslokal. Där det tidigare stått skrivare och kopiator kommer vi nu ha verksamhet för barnen. Hur ska vi tänka när det gäller de befintliga uttagen? Kan vi använda dem som de är?
Då era lokaler kommer att få en annan typ av användning än tidigare behöver ni genomföra en planering och avgöra vilka bestämmelser som ska tillämpas för anläggningen. Om det finns uttag som idag inte uppfyller de krav som gäller för uttag för allmänbruk så behöver anläggningen justeras så att uttagen uppfyller säkerhetskraven som gäller för dessa uttag.
I elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1 finns krav i 4 kapitel 1 § på petskydd eller annat sätt för att begränsa risken för barnolycksfall.
I standarden elinstallationsreglerna SS 436 40 00 utgåva 4 avsnitt 411.3.3 finns krav på jordfelsbrytare för uttag med högsta märkström 32 A som används av ordinära personer och avsedda för allmänbruk. Standarden ges ut av SEK - Svensk Elstandard som svarar på frågor om denna.
Vilken färg ska det vara på märkningen av biledaren?
Vilken färg ska det vara på märkningen av biledaren i en kabel av typen EKLK? Ska den vara transparent eller gul-grön? Ska biledaren anslutas i båda ändar av kabeln?
Alla elinstallationer vid nybyggnation, ombyggnad eller utvidgning av en elanläggning ska utföras enligt föreskrifterna ELSÄK-FS 2022:1. För att uppfylla kravet på god elsäkerhetsteknisk praxis så ska man antingen riskbedöma och dokumentera alla moment eller följa en fastställd standard. I standarden SS 436 40 00 kan man läsa att färgmärkning inte fordras för bland annat kablars metallmantlar eller armering vilka används som skyddsledare.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1
Eftersom biledare i kablar av typen EKLK har en tvärsnittsarea som endast är 1 kvadratmillimeter kan den inte användas som skyddsledare utan endast för jordning av kablarnas metallmantlar. Därigenom uppfyller den inte kravet på minsta area för skyddsledare och ska därför inte märkas med grönt och gult i kombination.
Eftersom biledaren inte kan användas som skyddsledare enligt ovan finns inget krav på kontinuitet. Generellt är rekommendationen att endast en ände bör anslutas i syfte att undvika EMC-störningar. Detta måste dock avgöras i varje enskilt fall.
För tolkning av standarder hänvisar vi till SEK Svensk elstandard.
SEK Svensk elstandards webbplats
Nya regler om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda
Den 1 december 2022 ersattes de nuvarande reglerna i ELSÄK FS-2008:1 av Elsäkerhetsverkets nya föreskrifter och allmänna råd om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda (2022:1).
Räknas lärlingstiden när jag söker auktorisation?
Kan jag tillgodoräkna mig den tid som jag har varit lärlingsanställd när jag ska uppfylla kravet om praktisk erfarenhet vid ansökan om auktorisation?
När du ansöker om auktorisation ska du styrka att du har arbetat med el. Minst hälften av den tid som krävs måste omfatta elinstallationsarbete i ett elinstallationsföretag och arbetet ska ha genomförts under rätt förutsättningar. Om du har arbetat med den typen av arbete så kan tiden tillgodoräknas, oavsett om din anställningsform har varit som lärling.