- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elsäkerhet och EMC. Du är också välkommen att ställa en fråga till oss.
Måste golvvärme i badrummet skyddas av jordfelsbrytare?
Jag har fått mitt badrum renoverat och bland annat installerat elektrisk golvvärme. Vid besiktning anmärktes det på att det inte fanns någon jordfelsbrytare inkopplad. Är elinstallationsföretaget skyldigt att koppla in jordfelsbrytare när de installerar elektrisk golvvärme för 230 V?
Ja, elinstallationsföretaget är i praktiken skyldigt att koppla in jordfelsbrytare. De ska utföra elinstallationer enligt gällande föreskrifter samt kontrollera att installationerna uppfyller föreskrifternas krav innan de tas i bruk. Föreskrifterna ELSÄK-FS 2022:1 ställer krav på att säkerhetsnivån i installationen minst ska hålla samma nivå som anges i standarden SS 436 40 00 utgåva 4. I den standarden finns ett krav på att golvvärme ska vara skyddad av jordfelsbrytare.
Måste uttag för tvättmaskin eller torktumlare skyddas av jordfelsbrytare vid nyinstallation?
Det finns inga detaljregler om detta i Elsäkerhetsverkets utförandeföreskrifter. Anläggningen ska uppfylla god elsäkerhetsteknisk praxis enligt 2 kapitlet 1 § ELSÄK-FS 2022:1. Enklaste sättet att uppnå god elsäkerhetsteknisk praxis är att utföra anläggningen enligt svensk standard. I detta fall SS 436 40 00, utgåva 4, Elinstallationsreglerna.
Standardens fordran på jordfelsbrytare omfattar allmänuttag upp till 32A som används av ordinär person, flyttbar elmateriel upp till 32A som används utomhus samt kretsar som matar ljusarmaturer i bostäder. Vidare omfattas vissa särskilda slag av installationer eller utrymmen -exempelvis badrum.
Golvvärme och jordfelsbrytare
Kan golvvärmeinstallation i badrum i två plan skyddas av husets jordfelsbrytare eller ska golvvärmen ha separat jordfelsbrytare. Ska det vara en gemensam jordfelsbrytare eller en för varje utrymme?
Har du en jordfelsbrytare för hela huset och den skyddar golvvärmeinstallationen i badrum på båda planen då har du ett skydd som uppfyller föreskrifternas krav.
Det är också möjligt att sektionera anläggningen med flera jordfelsbrytare så att ett fel inte bryter hela anläggningen.
Läs mer under Installation av el i bad- och duschrum.
I min lägenhet finns ingen jordfelsbrytare. Måste jag installera en, om jag byter tvättmaskin?
Om det inte sitter någon jordfelsbrytare i din lägenhet och det dessutom funnits en tvättmaskin i badrummet tidigare så är det inget formellt krav på att installera en jordfelsbrytare i samband med att du byter tvättmaskin.
Men om tvättmaskinen ansluts med stickpropp i ett vägguttag behöver uttaget vara skyddat av en jordfelsbrytare.
Kan man klippa bort stickproppen på en tvättmaskin och göra en fast installation?
Vi har köpt en ny tvättmaskin med stickpropp. Den ska installeras av butiken i befintligt fast inkoppling, då vårt hus är gammalt och saknar eluttag för tvättmaskin där den ska stå. Jag har läst att om man klipper bort stickproppen och gör en fast installation så kan det innebära att CE-märkningen inte gäller eftersom maskinen är ändrad. Vad ska jag göra?
Förr var det vanligt med fast anslutna tvättmaskiner, som var anslutna direkt till elanläggningen istället för med stickpropp. Numera är de flesta elprodukter som till exempel tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare försedda med stickproppsanslutning. Det kan ställa till det för den som bor i ett gammalt hus och saknar eluttag där tvättmaskinen ska stå.
Följ tillverkarens anvisningar
Om tillverkaren av tvättmaskinen medger att sladden kapas och ansluts fast in i elanläggningen kan man göra det. Vissa tvättmaskinstillverkare tillåter att stickproppen klipps bort. Det ska i så fall stå uttryckt i tvättmaskinens dokumentation. Om tillverkaren inte tillåter det så behöver du istället få ett jordat uttag som skyddas av jordfelsbrytare installerat där du vill ha tvättmaskinen.
Se upp med CE-märkningen
Tänk på att om du klipper bort stickproppen på en produkt som tillverkaren inte medger är lämplig för den typen av användning eller installation, kan du ha brutit CE-märkningen i och med att du ändrade produkten. Var uppmärksam på detta och läs tillverkarens anvisningar noggrant.
Tänk på att både installation av nya vägguttag och fast installation av tvättmaskin, direkt till elanläggningen är elinstallationsarbeten som du som privatperson inte får göra själv. Det får bara utföras av ett elinstallationsföretag.
Här kan du kolla om ett elinstallationsföretag är registrerat hos oss
Jordfelsbrytare på industri
Det finns inga detaljregler om detta i Elsäkerhetsverkets utförandeföreskrifter. Anläggningen ska uppfylla god elsäkerhetsteknisk praxis enligt 2 kapitlet 1 § ELSÄK-FS 2022:1.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1
Om svensk standard tillämpas som komplement till föreskrifterna anses anläggningen utförd enligt god elsäkerhetsteknisk praxis. Elsäkerhetsverket kan inte besvara frågor som rör tolkning av standarder utan ber att få hänvisa till SEK Svensk elstandard.
SEK Svensk elstandards webbplats
Jag ska renovera huset och helt ny elinstallation med jordfelsbrytare ska installeras. Är det okej att lägga uttaget till frysen utan jordfelsbrytarskydd?
Det finns inga detaljregler om detta i Elsäkerhetsverkets utförandeföreskrifter. Anläggningen ska uppfylla god elsäkerhetsteknisk praxis enligt 2 kapitlet 1 § ELSÄK-FS 2022:1. Enklaste sättet att uppnå god elärkerhetsteknisk praxis är att utföra anläggningen enligt svensk standard. I detta fall SS 436 40 00, utgåva 4, Elinstallationsreglerna.
Standardens fordran på jordfelsbrytare omfattar allmänuttag upp till 32A som används av ordinär person, flyttbar elmateriel upp till 32A som används utomhus samt kretsar som matar ljusarmaturer i bostäder. Vidare omfattas vissa särskilda slag av installationer eller utrymmen -exempelvis badrum.
Kan jag använda dammsugaren i badrummet?
När du använder dammsugaren ska du se till att du inte suger på en fuktig yta om inte dammsugaren är särskilt anpassad för ändamålet. Använd i första hand uttag som skyddas av jordfelsbrytare, som till exempel uttaget i badrummet. Se till att alla ytor i badrummet är torra och att inte kabeln kläms i dörren.
Påverkas min jordfelsbrytare av grannarnas solceller och elbilsladdare?
Nej, din jordfelsbrytare ska inte påverkas av detta. En utredning från Luleå tekniska universitet bekräftar att jordfelsbrytare av typ A ger ett fullgott skydd för vanliga bostäder, även när grannarna installerat solcellsanläggningar eller laddar elbilen hemma.
Fördjupad information
Utredningen (Energiforskrapport 2021:819) har inte berört de tilläggskrav i Elinstallationsreglerna som gäller jordfelsbrytare av typ B för solcellsanläggningar eller laddningsstationer/laddboxar. Jordfelsbrytare som sitter i direkt anslutning till en solcellsanläggning eller laddningsstation/laddbox kan utsättas för likströmmar och behöver då vara avsedda för detta.
Frågan om risken för att likströmmar från en elanläggning kan spridas över till andra elanläggningar och där störa funktionen hos en jordfelsbrytare typ A, lyftes av Installationsföretagen under 2019. Elsäkerhetsverket fick genast en mängd frågor om detta från oroliga bostadsägare, men bedömde att risken för störningar i jordfelsbrytarens funktion var mycket liten. För laddboxar finns krav på skydd mot likströmsfelströmmar och för omriktare till solcellsanläggningar finns krav på hur mycket likström som får ledas ut på nätet. Dessutom gör egenskaperna i det lokala elnätet att spridningen av likströmmar mellan elanläggningar kraftigt begränsas. Således kan inte en elanläggning utsättas för likströmmar från andra närliggande elanläggningar i en sådan omfattning att det kan påverka en jordfelsbrytare av typ A, vilket rapporten från Luleå tekniska universitet bekräftar.
Så här ser reglerna ut
Enligt 2 kap 1 § ELSÄK-FS 2022:1 ska starkströmsanläggningar vara utförd enligt god elsäkerhetsteknisk praxis, uppfyllandet av detta kan bland annat göras genom att följa standarden SS 436 40 00 "Elinstallationsreglerna" där det i utgåva 4 under punkt 411.3.3 framgår att alla uttag upp till 32A som används av ordinära personer och är avsedda för allmänbruk ska skyddas av jordfelsbrytare.
Vilken typ av jordfelsbrytare som ska användas beror på elanläggningen, men för vanliga bostäder utan solceller eller laddbox gäller normalt typ A. För laddningsstationer/laddboxar finns tilläggskrav i Elinstallationsreglerna, SS 436 40 00, avsnitt 722.531.2.3.4. Där krävs att åtgärder mot likströmsfelströmmar vidtas, förutom när sådant skydd finns inbyggt i laddningsstationen. Alltså ska jordfelsbrytare av typ B användas, eller jordfelsbrytare av typ A, samt utrustning som säkerställer frånkoppling vid felströmmar som är högre än 6 mA likström. För solcellsanläggningar finns ett liknande tillägg i Elinstallationsreglerna avsnitt 712.531.2.3.101, som kräver att där jordfelsbrytare används som skydd för solcellsanläggningar, ska de vara av typ B.
Utifrån utredningens resultat bedömer Elsäkerhetsverket att nuvarande krav i regelverket är fullgott för bostäder. Krav på jordfelsbrytare typ B har inte varit föremål för utredningen och påverkas heller inte av slutsatserna i rapporten. Elsäkerhetsverket bedömer därmed att dagens regelverk även i detta avseende är korrekt.
Läs mer om ämnet
- Jordfelsbrytare tåligare än förväntat (nyhetsartikel hos Elsäkerhetsverket)
- Nix, JFB störs inte av solceller (nyhetsartikel hos Elinstallatören)
- Jordfelsbrytare påverkas inte av solceller och elbilsladdare (nyhetsartikel hos Energiforsk)
- Jordfelsbrytare och komponenter från DC till 150kHz – en riskbedömning (Energiforskrapport 2021:819)
Behöver vi byta elledningarna?
Vi har en villa som är byggd 1950. Bör man byta ut gruppcentral och elledningar i fastigheten? Behöver ojordade uttag bytas till jordade? Vi har jordfelsbrytare och hittills har vi inte haft några problem med elen.
Din elanläggning ska uppfylla de krav som gällde då den installerades, men den måste inte bytas bara för att den är gammal.
Som anläggningsinnehavare ska du se till att din elanläggning är säker genom att fortlöpande kontrollera den och åtgärda eventuella brister. Kraven på anläggningsinnehavarens kontroll av sin elanläggning finns beskrivet i föreskriften ELSÄK-FS 2022:3.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:3
Elsäkerhetsverket kan inte uttala sig om just din anläggning är säker eller inte. Du kan anlita ett registrerat elinstallationsföretag för att göra en översyn av din elanläggning. De bör ha kunskapen som krävs för att göra den bedömningen. En villa byggd 1950 har förmodligen ledningar och annan elmateriel som bör bytas ut. I samband med det rekommenderar Elsäkerhetsverket att man även jordar sin anläggning.
Hitta ett registrerat elinstallationsföretag