- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elsäkerhet och EMC. Du är också välkommen att ställa en fråga till oss.
Elsäkerhet i båthus
Vi har en båthusförening där föreningen äger elanläggningen. Varje båthus är anslutet till denna elanläggning. Elinstallationerna inom båthusen svarar varje båthusägare för.
Vem ansvarar för elsäkerheten i båthusen.
Det är anläggningsinnehavaren, det vill säga den som praktiskt tar hand om och har möjlighet att påverka elanläggningen, som ansvarar för elsäkerheten. Ni behöver komma överens inom föreningen om vem som är innehavare av respektive anläggningsdel. Elsäkerhetsverket rekommenderar att ni dokumenterar överenskommelsen.
Vad gäller för elbesiktning av butiker?
Alla elanläggningar ska kontrolleras fortlöpande. Det är anläggningsinnehavaren, det vill säga den som praktiskt tar hand om och har möjlighet att påverka elanläggningen, som ansvarar för elsäkerheten. Det är oftast fastighetsägaren, men kan i vissa fall även vara hyresgästen.
Det är anläggningens innehavare som bestämmer tidsintervall, vad som ska kontrolleras och vem som ska göra kontrollen, detta ska framgå i en skriftlig rutin som innehavaren är skyldig att upprätta i enlighet med 6 § i ELSÄK-FS 2022:3.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:3
Vad säger reglerna om överbyggda eldosor?
Efter en ombyggnad upptäcker vi att byggföretaget som utfört jobbet har skruvat gipsskivor utanpå befintliga väggar så att flera eldosor hamnat bakom gipsskivorna. De är nu omöjliga att nå och identifiera. Vad säger regelverket om detta?
Följande finns att läsa då det gäller din fråga beträffande eldosor och motsvarande anslutningspunkter som dolts bakom nya väggar:
Elsäkerhetsverkets föreskrifter 3 kapitlet 6 § ELSÄK-FS 2022:1 säger bland annat att
”En starkströmsanläggning ska vara försedd med den märkning och dokumentation som behövs för att anläggningens olika delar entydigt ska kunna identifieras för drift och underhåll.”
Vidare hänvisar föreskrifterna till svensk standard vad gäller utförande av elinstallationer. I Elinstallationsreglerna, SS 436 40 00 utgåva 4, punkt 526.3 sägs att
”Alla förbindningar ska vara tillgängliga för besiktning, provning och underhåll med följande undantag: ….” (De angivna undantagen är inte tillämpliga på din fråga).
Nya regler om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda
Den 1 december 2022 ersattes de nuvarande reglerna i ELSÄK FS-2008:1 av Elsäkerhetsverkets nya föreskrifter och allmänna råd om hur starkströmsanläggningar ska vara utförda (2022:1).
Är det tillåtet att sälja trasiga begagnade elprodukter?
Om du besöker loppmarknader eller second hand-butiker kan du stöta på elprodukter som säljs "i befintligt skick", där sladdar, stickproppar ch andra delar kanske är trasiga. Vad som är säljarens respektive konsumentens ansvar för en sådan elprodukt kan vara lite svårt att förstå. I 3 § produktsäkerhetslagen (2004:451) står det:
"Lagen tillämpas inte i fråga om:
- begagnade varor som tillhandahålls som antikviteter, och
- varor som skall repareras eller renoveras innan de kan tas i bruk, om näringsidkaren tydligt informerar konsumenten om att det är fråga om en sådan vara."
Produktsäkerhetslag (2004:451) på Sveriges Riksdags webbplats
Andra punkten är intressant. Den betyder att om sladden är så trasig att produkten uppenbart måste repareras innan den används är det okej att sälja den. Exempelvis om stickproppen är avklippt. Om det däremot inte är tydligt att det är fel på produkten och näringsidkaren inte informerar om att den ska repareras innan den används, så är näringsidkaren ansvarig för produkten.
Tänk på det här när du köper begagnade elprodukter:
- Kontrollera att produkten är hel, även sladd och stickpropp.
- Alla produkter har en livslängd - tänk på ålder och slitage.
- Fråga säljaren om antalet ägare och om den fungerar som den ska.
- Vilka märkningar har produkten och finns det en bruksanvisning?
- Är det en elprodukt som är köpt utomlands och är den i så fall anpassad för svenska uttag och spänning?
- Är produkten ojordad ska du inte modifiera den så att den går att använda i jordad miljö. Passar inte stickproppen får du inte byta den.
- Är stickproppen bortklippt är det en indikation på att produkten förmodligen inte uppfyller säkerhetskraven - överväg om du verkligen vill ha den.
- Om en produkt är ombyggd eller modifierad på något vis har tillverkaren inte längre ansvar för det utan den som gjort modifieringen. Vet de om det och har de tagit sitt ansvar?
- Är du det minsta osäker på elprylens säkerhet – köp den inte.
Anslutningsvillkor för mindre produktionsanläggningar
Vad gäller vid anslutning av produktionsanläggningar för lågspänning?
Anslutningsvillkoren är en fråga som elnätsföretagen hanterar grundat på ellagen (1997:857) som kräver att elnätsföretagen ska ha standardiserade rutiner för anslutning av elproduktionsanläggningar.
Mer detaljer kan du få av Energiföretagen Sverige som har publikationer kring detta.
Energiföretagen Sveriges webbplats
Anläggningen ska uppfylla god elsäkerhetsteknisk praxis enligt 2 kapitlet 1 § ELSÄK-FS 2022:1.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1
Vad gör jag om elföretaget jag anlitat saknas i ert register?
Alla företag som utför elinstallationer i andras anläggningar ska från och med den 1 juli 2017 vara registrerade hos Elsäkerhetsverket. Om det företag du anlitat för elinstallationstjänster inte finns med i vårt register bör du i första hand kontakta företaget och fråga varför de inte är registrerade. Om företaget uppger att de anlitar ett annat företag för elinstallationsarbetet bör du fråga vilket företag det är och sedan kontrollera om det företaget är registrerat.
Tänk på att aldrig anlita ett oregistrerat elinstallationsföretag! De företag som har registrerat sig har åtagit sig att följa det regelverk som trädde i kraft den 1 juli 2017 och står under Elsäkerhetsverkets tillsyn.
Om företaget är ovilligt att svara på dina frågor eller inte ger något klart besked till dig om varför det inte är registrerat, bör du göra en anmälan till Elsäkerhetsverket. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss.
Kommer jag att kunna fortsätta att använda min laddbox från Easee?
Vad händer efter den 14:de mars när företagets åtgärder ska vara införda? Kan boxarna fortsättas att användas då?
Sista datum för återrapportering av hur elsäkerhetsriskerna har eliminerats är den 14 mars. Det betyder inte att varje enskilt exemplar ska vara klart, men arbetet bör vara pågående och åtgärden vara tillräcklig.
Efter att Elsäkerhetsverket mottagit företagets återrapportering kommer vi att arbeta med att göra bedömning av hur riskerna har omhändertagits. Hur lång tid det tar beror på informationens omfattning men sannolikt kan det ta några veckor.
Beroende på vad bedömningen visar kan det vara så att vi också måste invänta den pågående processen i Förvaltningsrätten, där förhandlingar är inplanerade 24-25/4. Efter avslutade förhandlingar kommer det att dröja ytterligare några veckor innan rättens beslut kommer.
Elsäkerhetsverkets uppfattning är att de åtgärder som hittills har redovisats inte är tillräckliga för att eliminera konstruktionens elsäkerhetsrisker. Elsäkerhetsverket bedömer att de identifierade bristerna inte innebär en omedelbar fara för liv och egendom, men att riskerna ökar allteftersom produkten åldras.
Laddboxarna kommer fortsatt att kunna användas men användare ska vara uppmärksamma på larmsignaler från utrustningen och annat som kan indikera fel. Låt heller inte laddboxen var inkopplad till fordon eller annan utrustning när den inte används.
Här kan du läsa mer om laddboxprojektet.
Laddboxprojekt - har du en fråga? | Elsäkerhetsverket (elsakerhetsverket.se)
Vem kan svara på frågor om elinstallationsreglerna (SS 436 40 00)?
Jag har en fråga om elinstallationsreglerna (SS 436 40 00). Vem vänder jag mig till?
Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 ges ut av SEK Svensk Elstandard. Standarden innehåller regler för projektering, montering och kontroll av elinstallationer och gäller i princip för alla lågspänningsinstallationer. Elsäkerhetsverket svarar inte på frågor om standarder. Istället rekommenderar vi dig att kontakta en utbildare eller konsult inom området. SS 436 40 00 och SEK Handbok 444, där standarden ingår, finns att köpa hos SEK (Svensk Elstandard).
Du kan även ställa frågor om standarder via https://elstandard.se/faq/ där det även finns ett frågeformulär för frågor som inte finns med i SEK:s FAQ.
13 ampere diazed-säkring
Det har börjat säljas 13 ampere diazed-säkringar i detaljhandeln och dessa säkringar passar i samma bottenplatta som en 10 ampere säkring. Är det verkligen godkänt att bara byta ut befintlig 10 ampere säkring mot en dito 13 ampere?
Det kan gå bra under vissa omständigheter. Ta kontakt med ett registrerat elinstallationsföretag som kan hjälpa dig att göra bedömningen i detta fall.
Kolla elföretaget - Här kan du kolla om elinstallationsföretaget är registrerat
Får anställda inom secondhandbranschen reparera belysningar och elapparater utan att ha auktorisation som elinstallatör?
Det krävs inte auktorisation som elinstallatör för att göra reparationer på elektriska produkter, men man måste ha tillräcklig kunskap. Tillverkarens anvisningar ska följas vid reparation och då kan man göra reparationer som till exempel att byta ut sladdar, stickpropp, lamphållare och stickproppar men med samma slags materiel som tidigare.
När sedan denna produkt tillhandahålls på marknaden är huvudregeln att den ekonomiska aktör som säljer har ansvar att se till att den är säker att använda. Säkerhetskraven ska uppfyllas oavsett om produkten är ny eller begagnad. I huvudsak kan man tänka sig två olika situationer för återanvändning av elektriska produkter som faller in under Elsäkerhetsverkets regler.
En aktör tillhandahåller en helt orörd elektrisk produkt eller reparerad i enlighet med tillverkarens anvisningar.
Den som tillhandahåller produkten har alltid ansvar för att produkten ska vara säker och uppfylla kraven på elsäkerhet och även ha skriftliga säkerhetsanvisningar på svenska. Motsvarande gäller även att skyddskraven beträffande direktivet om elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) ska vara uppfyllda.
Om det gäller antikviteter eller om köparen väljer att tydligt informera om att produkten behöver repareras före användning kan vissa krav i Produktsäkerhetslagen (2004:451) falla bort annars gäller även den om produkten är avsedd eller kan komma att användas av konsumenter.
Om en ekonomisk aktör tillhandahåller en elektrisk produkt som först byggs om eller ändras på ett sätt som påverkar elsäkerhet, LVD eller EMC eller om aktören inte följer tillverkarens anvisningar vid reparation, så blir den som tillhandahåller den elektriska produkten ansvarig som tillverkare. Detta innebär att olika krav ska uppfyllas, till exempel CE-märkning inom spänningsgränserna för LVD eller EMC och att kunna visa att produkten uppfyller de väsentliga kraven i alla tillämpliga direktiv införlivade i svensk lagstiftning.
Skyldigheter i fråga om elektrisk utrustning finns i 16-19§§ elsäkerhetslagen (2016:732) och säkerhetskrav i fråga om elektrisk utrustning finns i 13-22§§ elsäkerhetsförordningen (2017:218).