- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elsäkerhet och EMC. Du är också välkommen att ställa en fråga till oss.
Kan man klippa bort stickproppen på en tvättmaskin och göra en fast installation?
Vi har köpt en ny tvättmaskin med stickpropp. Den ska installeras av butiken i befintligt fast inkoppling, då vårt hus är gammalt och saknar eluttag för tvättmaskin där den ska stå. Jag har läst att om man klipper bort stickproppen och gör en fast installation så kan det innebära att CE-märkningen inte gäller eftersom maskinen är ändrad. Vad ska jag göra?
Förr var det vanligt med fast anslutna tvättmaskiner, som var anslutna direkt till elanläggningen istället för med stickpropp. Numera är de flesta elprodukter som till exempel tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare försedda med stickproppsanslutning. Det kan ställa till det för den som bor i ett gammalt hus och saknar eluttag där tvättmaskinen ska stå.
Följ tillverkarens anvisningar
Om tillverkaren av tvättmaskinen medger att sladden kapas och ansluts fast in i elanläggningen kan man göra det. Vissa tvättmaskinstillverkare tillåter att stickproppen klipps bort. Det ska i så fall stå uttryckt i tvättmaskinens dokumentation. Om tillverkaren inte tillåter det så behöver du istället få ett jordat uttag som skyddas av jordfelsbrytare installerat där du vill ha tvättmaskinen.
Se upp med CE-märkningen
Tänk på att om du klipper bort stickproppen på en produkt som tillverkaren inte medger är lämplig för den typen av användning eller installation, kan du ha brutit CE-märkningen i och med att du ändrade produkten. Var uppmärksam på detta och läs tillverkarens anvisningar noggrant.
Tänk på att både installation av nya vägguttag och fast installation av tvättmaskin, direkt till elanläggningen är elinstallationsarbeten som du som privatperson inte får göra själv. Det får bara utföras av ett elinstallationsföretag.
Här kan du kolla om ett elinstallationsföretag är registrerat hos oss
Ska en handdukstork anslutas med stickpropp i vägguttag eller med fast anslutning?
Beroende på förutsättningarna kan båda metoderna användas. I bad- och duschutrymmen ska anordningar anslutas så att säkerhetsnivån minst motsvarar den i kapitel 701 i standarden SS 436 40 00 utgåva 3.
Fast anslutning av anordning såväl som installation av ett nytt vägguttag är arbete som endast får utföras av registrerat elinstallationsföretag. Kontakta ett elinstallationsföretag så kommer du att få hjälp på bästa sätt.
Här kan du kolla om ett elinstallationsföretag är registrerat hos oss
Gäller min utländska elutbildning?
Jag har en utländsk elutbildning och mångårig praktisk erfarenhet från Sverige. Kan jag ansöka om en auktorisation som elinstallatör fast min utbildning inte är genomförd i Sverige?
För att få en auktorisation som elinstallatör ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. En utbildning som är genomförd utanför Sverige kan tillgodoräknas vid en ansökan under förutsättning att den omfattar de kunskaps- och färdighetskrav som regleras i auktorisationsföreskrifterna. Observera att halva tiden av praktisk erfarenhet måste vara genomförd i Sverige. Resterande tid är möjlig att tillgodoräkna sig från annat EES-land eller Schweiz.
De utbildningshandlingar som du behöver bifoga med din ansökan är:
- Examens- eller kvalifikationsbevis
Kopia på officiellt utfärdat examens- eller kvalifikationsbevis. - Ämnesförteckning över studier
Kopia på personlig utfärdad ämnesförteckning som visar innehållet i dina studier.
Dokumenten ska vara på originalspråk. Vi behöver också en översättning om de är på andra språk än svenska, engelska, norska, finska eller danska.
Underhåll av elmateriel
Kan jag underhålla elektrisk materiel själv? Ibland behöver sladdar kapas, klippas, avisoleras och kopplas in på nytt i exempelvis belysningar för att få dem säkra. Ibland behöver stickproppar, strömbrytare eller lamphållare bytas ut. I andra fall kan det räcka med att dra åt dåligt åtdragna skruvar för att få god kontakt och för att inte kabeln ska lossna och orsaka glappkontakt med ljusbåge och överhettning som följd.
I sitt eget hem får man om man har tillräcklig kunskap göra enklare reparationer på apparater som till exempel att byta ut sladdar, sladdkontakter, lamphållare och strömbrytare. Det ska följa tillverkarens anvisningar men vanligtvis kan man ersätta trasig sladd, stickpropp eller skarvsladd men med samma slags materiel som tidigare.
Du får byta fast installerade strömbrytare och vägguttag om de är på högst 16 ampere. Du får inte välja materiel med andra egenskaper utan ska hålla dig till samma typ av materiel. Du kan exempelvis inte sätta in jordade vägguttag om det tidigare satt ojordade uttag.
Hur berörs ett enmansföretag av den nya elsäkerhetslagen från 2017?
Jag är enmansföretagare med auktorisation A, inga anställda och ett fåtal fasta kunder. Hur berör den nya elsäkerhetslagen som trädde i kraft 2017 mig?
Följande krav gäller för alla elinstallationsföretag oavsett storlek och vilken verksamhetstyp de jobbar med:
- företaget har ansvaret för att elinstallationsarbetet utförs enligt kraven
- företaget ska ha ett egenkontrollprogram
- företaget ska se till att elinstallationsarbetet endast utförs av personer som omfattas av egenkontrollprogrammet
- företaget ska ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad med den auktorisation som överensstämmer med valda verksamhetstyper
- för elinstallationsföretag som gör arbeten på annans anläggning gäller också att företaget ska registrera sin verksamhet hos Elsäkerhetsverket
Omfattningen av egenkontrollprogrammet blir troligen mindre för ett mindre företag med ett fåtal fasta kunder. Kraven innefattar enbart den typ av elinstallationsarbete man avser utföra.
Hur ska skyltar med varning för elstängsel utformas?
Om ett elstängsel för djur löper längs en allmän väg eller gångväg ska det vara försett med varningsskyltar. Varningsskyltarna ska sitta på jämnt avstånd från varandra, på de delar av stängslet som löper där allmänheten vistas. Skyltarna ska vara säkert fastsatta på stängselstolpar eller stängseltrådar.
- Varningsskyltarna skall vara minst 100 millimeter × 200 millimeter.
- Bakgrundsfärgen skall vara gul på skyltens båda sidor.
- Trycket på skylten skall vara
svart och antingen visa symbolen i figur BB1 som finns i standarden SS-EN 60335-02-76 eller texten: "Varning – elstängsel". - Trycket ska vara varaktigt, finnas på båda sidor av skylten och ha en höjd av minst 25 millimeter.
För mer information hänvisar vi till standarden SS-EN 60335-02-76. Standarder kan du bland annat köpa hos SEK Svensk elstandard.
Är det lag på att montera jordfelsbrytare i storkök?
Vi ska montera in en elektrolytgryta och det går inte att ansluta jordfelsbrytare eftersom den löser ut. Denna gryta har tillverkats så att den inte fungerar med jordfelsbrytare, är det lagligt att montera in grytan?
Vid nyinstallationer ska bland annat alla uttag upp till 32 A som används av ordinär personer och avsedda för allmänbruk skyddas av jordfelsbrytare 30 mA. Uttag avsedda för anslutning av fast uppställda eller fast monterade elapparater omfattas dock inte av kraven på jordfelsbrytare. I de fall uttag undantas från skyddandet av jordfelsbrytare bör detta dokumenteras på lämpligt sätt.
Ovanstående framgår under punkt 411.3.3 med förtydligande i SEK Handbok 444/Elinstallationsreglerna (SS 436 40 00 utg 4)
Vad är elinstallationsarbete elanläggningar?
Vilka typer av elinstallationsarbeten omfattas egentligen av kraven i elsäkerhetslagen (2016:732).
Alla elinstallationsarbeten omfattas av kraven som gäller från 1 juli 2017, med några få undantag.
Vad som är elinstallationsarbete, det som tidigare benämndes "behörighetskrävande arbete" och där utförare ska vara auktoriserad elinstallatör alternativt ingå i ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram, definieras i 4 § elsäkerhetslagen (2016:732).
Något förenklat kan man säga att elinstallationsarbete är
- allt arbete i en elanläggning fram till och med eluttagen och
- alla fasta anslutningar av elektrisk utrustning till exempel spisar, tvättmaskiner med mera.
I Elsäkerhetsverkets föreskrifter finns några få undantag från vissa krav, till exempel att man får byta ut befintliga eluttag i vissa miljöer etcetera.
Petskydd
Vilka krav gäller enligt Elsäkerhetsverkets regelverk för att petskydd ska finnas på vägguttag som hänger ner från taket i en skola? Är det någon skillnad om det är en skarvsladd eller om det är ett fast anslutet eluttag i taket?
I 4 kapitlet 2 § i Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSÄK-FS 2022:1 framgår att nätanslutna uttag för allmänbruk i en lågspänningsanläggning ska antingen vara petskyddade eller utföras eller placeras så att risken för barnolycksfall begränsas.
Med barn avses personer upp till 18 år.
Det finns inget generellt krav på att uttag tillhörande en skarvsladd skall vara försedda med petskydd. I 17 och 18 §§ elsäkerhetslagen (2016:732) finns det däremot krav på att den som innehar eller använder elektriskt utrustning, svarar för att den används på ett säkert sätt. Man ska också följa tillverkarens anvisningar om hur produkterna skall användas för att vara säkra.
Säkerhetsnivån med avseende på barnolycksfall sänks genom att använda en skarvsladd med uttag som inte är petskyddat i en miljö där det på övriga uttag finns krav på att de är utförda så att risken för barnolycksfall begränsas.
Många uttag som är försedda med upphängningsbygel har lock som är återfjädrade, Elsäkerhetsverkets bedömning är att locket inte kan jämställas med petskydd som är placerade i uttagsbrunnen.
Om den nedhängande ledningen är ansluten direkt till en dosa i taket dvs inte till ett fast uttag räknas uttaget som en del av den fasta elanläggningen och ska därför ha ett inbyggt petskydd.
Elsäkerhetsverket har fått in ett flera anmälningar om elolyckor och tillbud där elever har stoppat in saker i ej petskyddade eluttag, bland annat i uttag hängande från taket i skolor, med bland annat detta som grund anser myndigheten att det är olämpligt att ha uttagsbrunnar som saknar petskydd i en miljö avsedd för barn oberoende hur elanläggningen är utförd.