- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elsäkerhet och EMC. Du är också välkommen att ställa en fråga till oss.
Vad ändrades beträffande elyrkesman efter den 1 juli 2017
Om en person före den 1 juli 2017 arbetade på en elfirma som elektriker sa man att denne var underställd den som hade behörigheten i företaget. Hur fungerar detta sedan nya regelverket kom 2017?
Om personen ska jobba med att utföra elinstallationsarbete så måste denne enligt elsäkerhetslagen (2016:732) omfattas av det egenkontrollprogram som elinstallationsföretaget är skyldig att ha. En auktoriserad elinstallatör ska fortfarande finnas i företaget men denne har inte längre ansvar för utförandet av elinstallationer, detta ansvar ligger på företagets ledning. Det tidigare begreppet ”överinseende av elinstallatör” är borttaget.
Bestämmelser för elrum
I vår bostadsrättsförening har vi en stor elcentral där inkommande kabel från energibolaget kommer in. Husets 25 elmätare för lägenheterna är placerade där och även säkringar för tvättstuga, motorvärmare och så vidare. Elcentralen är belägen i ett stort före detta pannrum och nu vill vi bygga in den så att det blir ett separat elrum.
Vilka regler gäller för ett sådant elrum egentligen? Hur stort måste det minst vara? Vår elektriker tror att man till exempel måste ha speciell ventilation för rummet, att dörren alltid måste vara låst och försedd med en sorts nödöppnare på insidan, kan det stämma?
Elsäkerhetsverket har inga detaljregler kring elrum i föreskrift. I den svenska standarden SS 437 01 02 utgåva 2 finns beskrivningar kring elrum och dess utformning.
Om ni gör bedömningen att elfaran är så stor att rummet enbart ska vara tillgängligt för fackkunniga eller instruerade personer är det frågan om ett driftrum. Utformande av driftrum beskrivs bland annat i Bilaga A SS 437 01 02 utgåva 2, samt i avsnitt 729 i standarden SS 436 40 00 utgåva 4.
Ett driftrum behöver även skyltas enligt föreskriften ELSÄK-FS 2022:2 och utföras enligt ELSÄK-FS 2022:1.
Har ni ytterligare frågor kring utföranderegler i svensk standard hänvisar vi till SEK Svensk elstandard.
SEK Svensk elstandards webbplats
Måste jag skriva avtal med elfirman när jag beställer elarbeten?
Nej, det måste du inte, men det är oerhört viktigt att fastställa vissa grundläggande delar i arbetet. Vi rekommenderar givetvis att man använder skriftliga avtal vid hantverkstjänster för att minska risken för oklarheter kring uppdraget med mera. Du kan också behöva visa att arbetet utförts av ett elinstallationsföretag till exempel vid fastighetsförsäljning och då är det bra att spara avtalet och annan dokumentation om arbetet.
Elfirman du anlitar kommer troligen att kräva skriftligt avtal för att tydliggöra vad arbetet omfattar och vilka förutsättningar som råder för arbetet.
På webbplatsen Hallå konsument finns bra stöd för dig och din hantverkare vad ni ska tänka på i avtalet.
Kommer jag att kunna fortsätta att använda min laddbox från Easee?
Vad händer efter den 14:de mars när företagets åtgärder ska vara införda? Kan boxarna fortsättas att användas då?
Sista datum för återrapportering av hur elsäkerhetsriskerna har eliminerats är den 14 mars. Det betyder inte att varje enskilt exemplar ska vara klart, men arbetet bör vara pågående och åtgärden vara tillräcklig.
Efter att Elsäkerhetsverket mottagit företagets återrapportering kommer vi att arbeta med att göra bedömning av hur riskerna har omhändertagits. Hur lång tid det tar beror på informationens omfattning men sannolikt kan det ta några veckor.
Beroende på vad bedömningen visar kan det vara så att vi också måste invänta den pågående processen i Förvaltningsrätten, där förhandlingar är inplanerade 24-25/4. Efter avslutade förhandlingar kommer det att dröja ytterligare några veckor innan rättens beslut kommer.
Elsäkerhetsverkets uppfattning är att de åtgärder som hittills har redovisats inte är tillräckliga för att eliminera konstruktionens elsäkerhetsrisker. Elsäkerhetsverket bedömer att de identifierade bristerna inte innebär en omedelbar fara för liv och egendom, men att riskerna ökar allteftersom produkten åldras.
Laddboxarna kommer fortsatt att kunna användas men användare ska vara uppmärksamma på larmsignaler från utrustningen och annat som kan indikera fel. Låt heller inte laddboxen var inkopplad till fordon eller annan utrustning när den inte används.
Här kan du läsa mer om laddboxprojektet.
Laddboxprojekt - har du en fråga? | Elsäkerhetsverket (elsakerhetsverket.se)
Vi har fram tills nyss ansett att den revisionsbesiktning som utförs av elektriska nämnden är det samma som särskild kontroll, hur ska vi tänka framöver? (2022:3)
Vid framtagande av rutinerna för kontrollerna kanske ni kommer fram till att Elektriska nämndens (EN) besiktningar delvis omhändertar de risker som ni identifierat i er egen riskbedömning och därmed går att implementera i era rutiner. Sannolikt kommer ni även fram till att ni behöver ha ytterligare rutiner för kontroll av anläggningen för att hantera de risker som inte revisionsbesiktningen omfattar, förmodligen med kortare tidsintervall. Exempelvis kan ni behöva ha någon form av rutin för hur personer löpande kan rapportera när elektrisk utrustning som anslutits till anläggningen eller delar av starkströmsanläggningen gått sönder eller annars utgör en fara. Förmodligen finns även behov av att komplettera med ytterligare kontroller av anläggningen som beroende på komplexitet kan utföras av personer utan elteknisk kompetens men ändå bedöms vara lämpliga. Där elteknisk kompetens krävs ska självklart elinstallationsföretag anlitas.
Ny och gammal elinstallation efter brand
Jag har ett hus från 1962 som totalförstördes vid en brand. Källaren klarade sig och där sitter elmätaren och det gamla proppskåpet. Vid rivningen av huset klipptes all el av vid centralen förutom matning till värmepumpen som står i källaren.
Nu byggs ett nytt hus ovanpå den gamla källaren. Det nya huset får ny elcentral i våningsplanet. Inkommande huvudsäkring sitter i källaren.
Min fråga gäller återställande av elen i källaren. I källaren finns gillestuga, tvättstuga, hobbyrum och pannrum.
Kan den gamla installationen, till exempel proppskåp, ledningar och uttag i källaren återanvändas trots att den samverkar med den nya installationen i huset ovanför? Eller bör även källaren få ny central och ledningar?
Är din gamla elanläggning i källaren i fullgott skick i meningen att den fortfarande uppfyller de föreskrifter som gällde då den installerades så finns det inget hinder att använda den tillsammans med den nya elanläggningen. Utförandeföreskrifterna är inte retroaktiva. Den nya elanläggningen ska utföras enligt de föreskrifter som gäller idag.
Det är anläggningsinnehavaren som är ansvarig för att elanläggningen är i fullgott skick.
Gammal elinstallation
Vid elbesiktning av några kyrkor krävde besiktningsmannen att den gamla elinstallationen som är utförd på trettiotalet byts ut för att befintliga belysningsarmaturer skall erhålla skyddsjord. Gäller inte de föreskrifter som installationerna var utformade efter på trettiotalet?
Det är riktigt att utförandeföreskrifterna inte är retroaktiva, vilket innebär att även äldre föreskrifter fortfarande gäller för äldre starkströmsanläggningar. En befintlig anläggning skall minst uppfylla de föreskrifter som gällde då anläggningen togs i bruk.
Dock är det viktigt att ha i beaktande att anläggningsinnehavaren fortlöpande ska kontrollera anläggningen så att den är säker. Bedöms anläggningen inte längre vara i elsäkert skick måste åtgärder vidtas.
I övergångsbestämmelserna i föreskriften ELSÄK-FS 2022:1 återfinns följande skrivning: Om en anläggnings användning eller förutsättningar har ändrats på ett sätt som har väsentlig betydelse för elsäkerheten ska dock de nya bestämmelserna tillämpas.
Elsäkerhetsverket kan inte bedöma detta baserat enbart på en inkommen fråga utan gör detta i förekommande fall i enskilda tillsynsärenden.
Påverkas min jordfelsbrytare av grannarnas solceller och elbilsladdare?
Nej, din jordfelsbrytare ska inte påverkas av detta. En utredning från Luleå tekniska universitet bekräftar att jordfelsbrytare av typ A ger ett fullgott skydd för vanliga bostäder, även när grannarna installerat solcellsanläggningar eller laddar elbilen hemma.
Fördjupad information
Utredningen (Energiforskrapport 2021:819) har inte berört de tilläggskrav i Elinstallationsreglerna som gäller jordfelsbrytare av typ B för solcellsanläggningar eller laddningsstationer/laddboxar. Jordfelsbrytare som sitter i direkt anslutning till en solcellsanläggning eller laddningsstation/laddbox kan utsättas för likströmmar och behöver då vara avsedda för detta.
Frågan om risken för att likströmmar från en elanläggning kan spridas över till andra elanläggningar och där störa funktionen hos en jordfelsbrytare typ A, lyftes av Installationsföretagen under 2019. Elsäkerhetsverket fick genast en mängd frågor om detta från oroliga bostadsägare, men bedömde att risken för störningar i jordfelsbrytarens funktion var mycket liten. För laddboxar finns krav på skydd mot likströmsfelströmmar och för omriktare till solcellsanläggningar finns krav på hur mycket likström som får ledas ut på nätet. Dessutom gör egenskaperna i det lokala elnätet att spridningen av likströmmar mellan elanläggningar kraftigt begränsas. Således kan inte en elanläggning utsättas för likströmmar från andra närliggande elanläggningar i en sådan omfattning att det kan påverka en jordfelsbrytare av typ A, vilket rapporten från Luleå tekniska universitet bekräftar.
Så här ser reglerna ut
Enligt 2 kap 1 § ELSÄK-FS 2022:1 ska starkströmsanläggningar vara utförd enligt god elsäkerhetsteknisk praxis, uppfyllandet av detta kan bland annat göras genom att följa standarden SS 436 40 00 "Elinstallationsreglerna" där det i utgåva 4 under punkt 411.3.3 framgår att alla uttag upp till 32A som används av ordinära personer och är avsedda för allmänbruk ska skyddas av jordfelsbrytare.
Vilken typ av jordfelsbrytare som ska användas beror på elanläggningen, men för vanliga bostäder utan solceller eller laddbox gäller normalt typ A. För laddningsstationer/laddboxar finns tilläggskrav i Elinstallationsreglerna, SS 436 40 00, avsnitt 722.531.2.3.4. Där krävs att åtgärder mot likströmsfelströmmar vidtas, förutom när sådant skydd finns inbyggt i laddningsstationen. Alltså ska jordfelsbrytare av typ B användas, eller jordfelsbrytare av typ A, samt utrustning som säkerställer frånkoppling vid felströmmar som är högre än 6 mA likström. För solcellsanläggningar finns ett liknande tillägg i Elinstallationsreglerna avsnitt 712.531.2.3.101, som kräver att där jordfelsbrytare används som skydd för solcellsanläggningar, ska de vara av typ B.
Utifrån utredningens resultat bedömer Elsäkerhetsverket att nuvarande krav i regelverket är fullgott för bostäder. Krav på jordfelsbrytare typ B har inte varit föremål för utredningen och påverkas heller inte av slutsatserna i rapporten. Elsäkerhetsverket bedömer därmed att dagens regelverk även i detta avseende är korrekt.
Läs mer om ämnet
- Jordfelsbrytare tåligare än förväntat (nyhetsartikel hos Elsäkerhetsverket)
- Nix, JFB störs inte av solceller (nyhetsartikel hos Elinstallatören)
- Jordfelsbrytare påverkas inte av solceller och elbilsladdare (nyhetsartikel hos Energiforsk)
- Jordfelsbrytare och komponenter från DC till 150kHz – en riskbedömning (Energiforskrapport 2021:819)