Krav för AL

För att få en auktorisation lågspänning, AL, ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. Kraven regleras i Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2017:4.

AL-auktorisation omfattar alla elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar. Med lågspänning avses en nominell spänning upp till och med 1 000 volt växelspänning (AC) och upp till och med 1 500 volt likspänning (DC).

Utbildning

För att uppfylla utbildningskravet för en AL-auktorisation ska du med godkänt resultat ha gått en utbildning på kvalifikationsnivå SeQF nivå 5 eller högre som omfattar de kunskaps- och färdighetskrav som framgår i bilaga 1 i Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2017:4.

    1. Kunna dimensionera kraft- och belysningsanläggningar.
    2. Kunna utföra enklare mekaniska konstruktionsberäkningar.
    3. Kunna rita schema med tillhörande dokumentation.
    4. Veta hur olika materiel- eller materialval kan påverka elanläggningar från säkerhetssynpunkt.
    5. Kunna utföra kontroll före ibruktagning.
    1. Kunna utföra energi-, effekt-, förlust-, kortslutnings- och jordslutningsberäkningar och dimensionera enklare elnät för lågspänning.
    2. Veta hur olika elproduktions- och överföringssystem är uppbyggda.
    3. Veta hur ledningsbundna överspänningar uppstår och vilka överspänningsskydd som finns.
    4. Veta hur utrustningar för reservkraft och avbrottsfri kraft fungerar och hur dessa ska anslutas.
    5. Veta hur kontrollutrustningar för drift och övervakning av elkrafttekniska processer fungerar.
    6. Veta hur kontaktledningsanläggningar för drift av järnväg, spårväg, tunnelbana och elväg är uppbyggda.
    1. Veta hur transformatorer och roterande elmaskiner är uppbyggda och hur de fungerar.
    2. Kunna genomföra dimensioneringar med hjälp av utrustningars märkdata för att kunna välja lämpliga transformatorer, elmaskiner och drivsystem.
    3. Ha utfört laborationer med mätningar på transformatorer och roterande elmaskiner i syfte att verifiera deras karakteristiska elektriska egenskaper.
  • Den sökande ska ha kunskaper om och kunna tillämpa gällande regler och standarder för lågspänningsinstallationer.

  • Mer övergripande information om utbildningar vid ansökan om auktorisation kan du läsa om på sidan Utbildning.

    Praktisk erfarenhet

    För att uppfylla kravet på praktisk erfarenhet för en AL-auktorisation ska du ha arbetat med el i minst fyra år. Observera att:

    • Du i minst två år måste ha arbetat i ett elinstallationsföretag med elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar (obligatoriskt).

    • Du har möjlighet att delvis (upp till max två år) tillgodoräkna dig annat arbete med el. Arbetet måste omfatta något av kunskapsområdena i bilaga 1 eller 2 i auktorisationsföreskrifterna (ELSÄK-FS 2017:4).

    • Om du har gått din utbildning i Sverige kan din praktiska erfarenhet vara gjord i Sverige eller i ett annat EES-land eller Schweiz. Har du gått din utbildning utomlands måste minst halva den praktiska erfarenheten vara gjord i Sverige, resterande tid får lov att vara gjord i ett annat EES-land eller Schweiz.

    Om man uppfyller kravet på praktisk erfarenhet för en auktorisation A kan även den kombinationen godtas vid en ansökan om auktorisation AL.

    Mer övergripande information om praktisk erfarenhet vid ansökan om auktorisation kan du läsa om på sidan Praktisk erfarenhet. Där framgår också hur erfarenheten ska intygas.

    Utländska meriter

    Om du har en auktorisation som elinstallatör i ett annat EES-land eller Schweiz kan du ansöka om en motsvarande auktorisation i Sverige. Detta enligt Lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer. Observera att du måste ha tillstånd att utföra alla typer av elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar i det andra EES-landet eller Schweiz för att uppfylla kraven för en AL-auktorisation.

    Mer övergripande information om erkännande av yrkeskvalifikationer och vad som gäller om du har utländska meriter kan du läsa om på sidan Utländska meriter.

    Senast granskad: 2024-09-17