Hand med penna som skriver i ett block.

Yrkesutbildningar till elektriker och elinstallatör

Om du funderar på att utbilda dig eller går en utbildning inom el och i framtiden vill ansöka om auktorisation kan det vara bra att se över vad utbildningen innehåller. Detta för att du ska vara säker på att utbildningen uppfyller kraven för den auktorisation du tänker ansöka om.

Elektriker

Utbilda dig till elektriker

Du kan bli elektriker genom att gå det treåriga el- och energiprogrammet eller lärlingsutbildning inom kommunala gymnasiet. Du kan också utbilda dig via Elteknikbranschens gymnasium ETG College, eller utbilda dig senare i livet via olika yrkespaket hos Yrkesvux (Komvux), hos en privat utbildningsanordnare eller vid någon av Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar.

Du kan även börja arbeta med el hos ett företag utan att ha någon specifik utbildning inom el och då arbeta som lärling och jobba till dig erfarenhet.

Om utbildningen uppfyller kraven för någon av auktorisationerna som elinstallatör och du har arbetat en tid i ett elinstallationsföretag, kan du ha möjlighet att ansöka om en egen auktorisation.

Om din utbildning inte uppfyller kraven för relevant auktorisation kan det vara idé att kolla med din utbildare eller lärare om det går att göra kompletteringar eller tillval som gör att du uppfyller utbildningskraven.

El- och energiprogrammet

Inom gymnasieskolans el- och energiprogram läser du teori och gör praktik i form av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Där finns det fyra olika inriktningar: Elteknik, Automation, Energiteknik och Dator- och kommunikationsteknik.

  • Elteknik är den vanligaste inriktningen för att bli elektriker. Det innebär att du lär dig installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och tv-och datanät.
  • Automation handlar om produktionssystem. Det vill säga elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik.
  • Energiteknik är utbildning i drift- och underhållsarbeten samt i servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna, liksom i processbaserade branscher.
  • Dator- och kommunikationsteknik ger dig kunskaper i att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem.

Elteknikbranschens gymnasium, ETG College

Elteknikbranschens gymnasium ETG är en riksrekryterande friskola med tre årskurser. Här läses utbildningen enligt El-och energiprogrammet, inriktning Elteknik. Yrkesutgångar är inom installation, industri, kommunikation och säkerhet.

Eleven kan få ut sitt yrkescertifikat (ECY) direkt efter avslutad utbildning om kraven för detta är uppfyllt. För att kvalitetssäkra att eleven har kompetensen för yrkescertifikat ingår teoretiska tester varje läsår samt ett praktiskt yrkesprov. I kraven ingår även att eleven gjort minst 600 timmars APL samt har 2500 poäng med lägst betyget E.

Elteknikbranschens gymnasium ETG är en riksrekryterande friskola med tre årskurser. Här läses utbildningen enligt El-och energiprogrammet, inriktning Elteknik. Yrkesutgångar är inom installation, industri, kommunikation och säkerhet.

Eleven kan få ut sitt yrkescertifikat (ECY) direkt efter avslutad utbildning om kraven för detta är uppfyllt. För att kvalitetssäkra att eleven har kompetensen för yrkescertifikat ingår teoretiska tester varje läsår samt ett praktiskt yrkesprov. I kraven ingår även att eleven gjort minst 600 timmars APL samt har 2500 poäng med lägst betyget E.

Lärlingsutbildning

El- och energiprogrammet ges även som lärlingsutbildning. En lärlingsutbildning ger samma kunskaper och samma yrkesexamen, men halva utbildningstiden äger rum på en eller flera arbetsplatser.

Yrkesutbildning Komvux

Yrkespaketen är en kombination av nationella kurser på gymnasial nivå från El- och energiprogrammet och som är relevanta för yrkesområdet. De är utformade för arbete med installation, underhåll och service inom det eltekniska området.

Skolverket tar fram exempel på hur paketen kan vara uppbyggda, men utbildningsanordnare kan även sätta ihop egna paket.

För vuxna som vill studera till elektriker är det vanligaste att man går en utbildning på Komvux. Har man sedan tidigare en avklarad gymnasieutbildning läser man bara 1500 poäng el-utbildning.

Arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen

En arbetsmarknadsutbildning är en kort, yrkesinriktad utbildning till yrken där det är brist på utbildad personal. Utbildningen ges av olika utbildningsanordnare runt om i landet på uppdrag av Arbetsförmedlingen och är oftast från några veckor upp till sex månader, men kan i vissa fall vara längre och bedrivas på heltid.

Det finns ett flertal olika utbildningar till industri- och installationselektriker och för att vara aktuell för en arbetsmarknadsutbildning är det Arbetsförmedlingen som bedömer och fattar beslut om en sådan utbildning kan vara aktuell.

Elinstallatör

Utbilda dig till elinstallatör

Elinstallatör är ett reglerat yrke där det i svensk lag finns definierat vad som krävs för att få arbeta inom yrket. Den som vill bli elinstallatör efter att ha gått utbildning och arbetat med el en tid kan ansöka om auktorisation hos Elsäkerhetsverket. Då krävs det att personen uppfyller ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet.

Det finns olika sätt att bli elinstallatör på och beror på vilka meriter man har. Då det finns tre olika auktorisationstyper ställs det olika krav beroende på vilken auktorisation personen vill ansöka om.

Utbildning i Sverige

I Sverige går det att läsa in utbildningskravet för en auktorisation genom att gå en elektrikerutbildning, läsa på Yrkeshögskola, Universitet, Högskola eller hos en privat utbildningsanordnare. Det finns ett flertal utbildningar och yrkesutgångar där utbildningskravet för en auktorisation finns med eller så läses enbart de kunskapsområden som kravet omfattas av.

Med en elutbildning på gymnasienivå går det att ansöka om en begränsad auktorisation B. För en fullständig auktorisation A eller en auktorisation lågspänning AL, behöver utbildningskravet läsas in genom att gå en vidareutbildning på en högre utbildningsnivånivå.

Den som har läst en svensk utbildning kan uppfylla kravet på praktisk erfarenhet om man också har arbetat med el i både Sverige och/eller i ett annat EU/EES land.

Utbildning utanför Sverige

Den som har en utbildning från ett annat land än Sverige kan ansöka om auktorisation genom att skicka in sina utbildningshandlingar på originalspråk och i översättning. För att uppfylla utbildningskravet ska utbildningen motsvara de teoretiska krav som finns för respektive auktorisation.

Den som har en utbildning utanför Sverige måste verifiera att minst halva tiden av den praktiska erfarenheten är genomförd i Sverige. Resterande tid är möjlig att tillgodoräkna sig från annat EES-land eller Schweiz, erfarenhet utanför dessa länder kan däremot inte tillgodoräknas.

Auktorisation som elinstallatör

En auktorisation som elinstallatör ger dig fler möjligheter, till exempel att arbeta som elinstallatör för regelefterlevnad i ditt eget företag eller hos någon annan.

Ta kontakt med din utbildningsanordnare för att se över dina möjligheter att ansöka om auktorisation efter dina studier.

Ansök om auktorisation

Svar på vanliga frågor

Filmer om elsäkerhet i Sverige

Senast granskad: 2024-05-14