Smart shopping: Ta reda på vem du handlar av
Black Week är här och det är frestande att fynda billigare elektronik inför jul. Men innan du låter dig svepas med i köpfesten, är det viktigt att stanna upp och tänka till. Här är tre tips varför du bör vara extra försiktig innan du slår till på elektronikprodukter under årets mest intensiva shoppingdagar.
- Vi som arbetar med elektriska produkters säkerhet varje dag försöker alltid nå ut med tips inför stora köpdagar som till exempel Black Friday, som nu även sträckt sig till att pågå hela veckan, säger Peter Cedmer vid Elsäkerhetsverket.
- Tänk kritiskt. Är priset för bra kanske det är just det – för bra. Delar i en elprodukt som exempelvis brandmotståndig plast i telefonladdare är dyrare än annan plast. Det finns alltid en kraft bakom att tjäna så mycket pengar på varan som möjligt.
1 - Säkerhet först
Det är svårt att veta hur en produkt är konstruerad men det du kan göra som konsument är att titta efter CE-märket som ska finnas för att elprodukten ska få säljas inom EU. Stickproppen ska passa i våra svenska uttag och det ska alltid finnas en postadress till tillverkare eller importör, det räcker inte med bara ett telefonnummer eller en e-postadress. Seriösa tillverkare är duktiga på märkning som gör att produkten kan spåras om det skulle behövas.
2 - Undvik besvikelser
Det finns ett samband mellan pris och kvalitet gällande elprodukter, men det är inte alltid det stämmer. Vänd och vrid på produkten och försök bilda dig en uppfattning allmänt. Känner du till säljaren sedan tidigare? Även om du handlar i en fysisk butik eller på nätet är det alltid bra att reda på så mycket du kan om var produkten är tillverkad, vem som säljer och hur andra kommenterat säljare och produkt.
3 - Långsiktig hållbarhet
Att investera i säkra elektronikprodukter med god kvalitet är en investering på sikt. Hållbarhet och pålitlighet är nyckelfaktorer för att undvika att du snart står där med en trasig eller farlig produkt. En farlig produkt kan innebära risk för elchock eller brand. Genom att tänka till innan köp bidrar du till en hållbar konsumtion och minskar behovet av att snabbt byta ut produkter med kort livstid.
Håll utkik efter detta innan du köper
- När du köper en elektrisk produkt bör du ta reda på vem du handlar av, och det är särskilt viktigt om du köper din produkt på nätet eftersom du då inte alltid kan veta vilket land du handlar från, säger Peter Cedmer.
Kontrollera produkten - checklista
- Kan jag använda produkten på det sätt och i de miljöer jag har tänkt? Om produkten till exempel ska användas i ett badrum eller uterum, kontrollera att den ha rätt IP-klass?
- Är produkten CE-märkt?
- Är produkten märkt med typbeteckning (identifiering av produkten)?
- Är produkten märkt med vilken ström och spänning den är avsedd för (märkdata)?
- Är produkten märkt med tillverkarens namn och postadress?
- Om tillverkaren inte finns inom EU/EES, är produkten märkt med importörens namn och postadress?
- Har produkten en svensk stickpropp?
- Finns bruksanvisning och säkerhetsinformation på svenska? Det kan stå viktiga saker där som kan hjälpa dig att se om elprodukten är gjord för att användas i Sverige och får användas på det sätt som du tänkt.
- Framgår det av tillverkarens anvisningar var och hur produkten kan och får installeras?
- Om något av detta saknas kan det vara en indikation på att produkten inte är gjord för att användas i Sverige. Ta då kontakt med säljaren. Om säljaren inte kan eller vill svara på dina frågor bör du avstå från köpet.
Kontrollera säljaren - checklista
- Kontrollera att säljaren anger sitt namn, organisationsnummer eller motsvarande, adress, e-postadress och telefonnummer. Detta är extra viktigt om du handlar elprodukter på nätet.
- Kontrollera hur säljaren hanterar frågor och reklamationer. Försök ta reda på om företaget har fungerande rutiner för frågor och klagomål.
- Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden eller mirakulöst bra produkter. Låter det för bra för att vara sant är det troligtvis det.
Mer information
Kontakt
Peter Cedmer
Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 26
E-post: peter.cedmer@elsakerhetsverket.se