Taklampor på en loppis.

Svenskar köper gärna begagnade elprylar

Sex av tio konsumenter väljer gärna begagnade elprodukter i stället för nya, visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag från Elsäkerhetsverket.

Enligt Kantar Sifo-undersökningen har en klar majoritet av svenskarna en positiv inställning till att köpa begagnade elprodukter. 61 procent svarar ja på frågan om de kan tänka sig att välja en begagnad produkt i stället för att köpa en ny. På frågan om man faktiskt köpt en begagnad elprodukt svarar lite mindre än hälften, 45 procent, att de köpt åtminstone en begagnad elprodukt.

De vanligaste elprodukterna som konsumenterna köper begagnat är belysning som taklampor, golvlampor och led-lampor som står för 37 procent av handeln. Hemelektronik som teve-apparater, ljudanläggningar och datorutrustning står för 27 procent medan hushållsapparater, som exempelvis hårtorkar och köksmaskiner, står för 24 procent.

– Undersökningen visar att det finns ett stort intresse för att köpa begagnade lampor, hushållsapparater och hemelektronik. Det är i grunden positivt att vi går mot en mer cirkulär ekonomi där produkter får en längre livstid och används igen i stället för att slängas bort, säger Sofia Brorson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Därför växer second hand

Enligt branschorganisationen Svensk Handel omsätter handeln med begagnade varor över 20 miljarder kronor årligen, och tillväxten är stark och snabb. Elprodukter som belysning och hemelektronik är bland de mest populära varorna. Enbart hemelektronik omsätter mer än tre miljarder kronor per år. Sofia Brorson på Elsäkerhetsverket tror att trenden kommer att förstärkas framöver.

– Vår ökade medvetenhet om miljö och klimat kommer i kombination med ökad prismedvetenhet att förstärka vår benägenhet att köpa elprodukter second hand. Det finns också ett stort intresse för retroprylar, särskilt lampor, säger Sofia Brorson.

Svårt att bedöma säkerheten

Problemet för konsumenten som köper sina elprodukter begagnat kan vara att ha koll på säkerheten. Sofia Brorson tycker att konsumenter ska ha som utgångspunkt att ställa samma krav på en begagnad produkt som på en ny. Men att kontrollera den begagnade produkten ännu mer noggrant.

– Konsumenten ska ta reda på så mycket som möjligt om produkten, vrida och vända på den, kontrollera att den är hel. Kolla att den har korrekt märkning. Kolla att den har en stickpropp avsedd för svenska uttag. Fråga säljaren om det finns bruksanvisning och om hur gammal produkten är, säger Sofia Brorson.

I många fall kan det dock vara svårt att få information om en begagnad elprodukt. Särskilt när det gäller äldre saker som kan klassas som antikviteter.

– Säljaren har ett ansvar för att produkter de säljer är säkra, men när det gäller begagnat är vår bild att säljarens kunskaper om varorna ofta är begränsade. Det här är ett problem som Elsäkerhetsverket kommer att titta närmare på framöver. Mitt absoluta råd till konsumenter är att avstå från att köpa begagnade varor om det råder det minsta tvivel kring säkerheten, säger Sofia Brorson.

Reparera själv - om du har rätt kunskap

Om en begagnad elprodukt är trasig och kräver reparation av köparen ska detta framgå tydligt genom märkning. Vanligt är att säljare klipper av sladden på trasiga elprodukter. Sofia Brorson betonar att endast personer som är kunniga ska ge sig på att laga trasiga elprodukter.

– Vi är positiva till att man reparerar elprodukter och ger dem ett längre liv, men en felaktigt utförd reparation kan innebära risk för allvarlig fara som brand eller elchock. Är man osäker på hur reparationen ska göras bör man lämna in produkten till en yrkeskunnig reparatör.

Om Kantar Sifo-undersökningen som Elsäkerhetsverket beställt:  

Webbpanel med ett riksrepresentativt urval av svenska befolkningen från 16 till 79 år.

Antal intervjuer: 1 106 stycken
Metod: Webbintervjuer
Datum: 23/9 – 2/10 2022

Frågor om svenskarnas inställning till begagnade elprodukter:

Skulle du kunna tänka dig att köpa begagnade elektriska produkter i stället för en ny?

  • JA 61 %
  • NEJ 39 %

Har du någon gång köpt en begagnad elektrisk produkt?

  • JA 45 %
  • NEJ 55 %

Om JA: Vilken typ av produktkategori avsåg köpet?

  • Belysning (taklampor, golvlampor, led-lampor mm) – 34 %
  • Hemelektronik (laddare, förlängningssladdar, tv mm) – 27 %
  • Hushållsprodukter (mixer, värmefläkt, hårtork mm) – 24 %

Behövde produkten repareras innan användning?

  • Ja, jag lämnade in produkten för reparation – 2 %
  • Ja, men jag kunde reparera den själv – 6 %
  • Nej, ingen reparation behövdes – 92 % 

CHECKLISTA – Tänk på det här när du ska köpa begagnade elprodukter:

  • Kontrollera att produkten är hel, även sladd och stickpropp.
  • Alla produkter har en livslängd - tänk på ålder och slitage.
  • Fråga säljaren om antalet ägare och om den fungerar som den ska.
  • Vilka märkningar har produkten och finns det en bruksanvisning?
  • Är det en elprodukt som är köpt utomlands och är den i så fall anpassad för svenska uttag och spänning?
  • Är produkten ojordad ska du inte modifiera den så att den går att använda i jordad miljö. Passar inte stickproppen får du inte byta den.
  • Är stickproppen bortklippt behöver produkten ses över och repareras innan den används, ta hjälp av ett företag som kan kontrollera produkten och eventuellt reparera.
  • Om en produkt är ombyggd eller modifierad på något vis har tillverkaren inte längre ansvar för den. Ansvaret för att produkten är säker att använda ligger i stället hos den som har gjort förändringen. Vet säljarna om det och har de tagit sitt ansvar att kontrollera att produkten är säker?
  • Är du det minsta osäker på produktens säkerhet eller att det inte går att åtgärda bristerna – köp den inte!

Text: Dan Håfström
Bild: iStock

Senast granskad: 2022-12-16