Ikryssad checklista och penna.

Ta del av året som gått – Årsredovisning 2023

Under 2023 har Elsäkerhetsverket bland annat tagit fram lektionsmaterial till barn och unga samt arbetat med olika tillsynsprojekt och insatser inom marknadskontroll. I årsredovisningen för 2023 kan du läsa mer om detta. Där sammanfattar vi året som gått med nedslag i flera aktiviteter och insatser.

Under året svarade myndigheten på cirka 3 200 skriftliga frågor och hanterade 1 249 ansökningar om auktorisation som elinstallatör. 385 produkter blev föremål för myndighetens marknadskontroll och tillsyn gjordes av 497 anläggningar, elinstallatörer samt elinstallationsföretag. Antalet unika besökare på webbplatsen var under året cirka 934 700 och myndighetens mediegenomslag ökade med 165 procent. Under 2023 fyllde också Elsäkerhetsverket 30 år, ett år när huvudkontoret också flyttade till nybyggda lokaler i Kristinehamn.

”Elsäkerhet kräver ett långsiktigt och systematiskt arbete. Vi är särskilt stolta för att det goda samarbete vi har med branschen för att göra elen säker att både använda och arbeta med. Det är också en framgång att allt fler privatpersoner engagerar sig i frågor om säker el, vilket vi ser i att antalet besök på vår webbplats ökar. Tillsammans lägger det grunden för att den energiomställning som pågår blir säker och störningsfri”, säger generaldirektör Anders Persson.

Marknadskontroll

Målet med Elsäkerhetsverkets marknadskontroll och tillsyn av elektrisk utrustning är att nå Elsäkerhetsverkets vision Trygg och störnings­fri el. Marknadskontrollen ska också leda till att bristfälliga produkter tas bort från marknaden och att de ekonomiska aktörerna konkurrerar på marknaden på rättvisa villkor. Under 2023 har myndigheten arbetat bland annat med insatser inom Laddboxar, Luftvärmepumpar, LED-lysrör samt en rad nationella samarbeten och projekt med andra aktörer.

Elsäkerhetsverket tar också emot anmälningar från slutan­vändare, både konsumenter och ekonomiska aktörer, om farliga eller störande produkter. Under 2023 ökade anmälningarna från allmänheten med 52 procent till totalt 328 anmälningar.

Tillsyn

Tillsynen av elektriska anläggningar, elinstallations­företag och elinstallatörer sker såväl planerat i projekt som utifrån indikationer och anmälningar. Under 2023 har myndigheten exempelvis tittat närmare på egenkontrollprogram hos elinstal­lationsföretag registrerade hos myndigheten. Arbetet visar att det finns brister i elinstallationsföretagens egenkontrollprogram och att det finns ett behov att genomföra kunskapshöjande åtgärder. Därför kommer myndigheten erbjuda digitala seminarier om egenkontrollprogram under 2024.

Anmälningsfunktion för EMC-störningar och nollmätning om kunskap

Under 2023 lanserade Elsäkerhetsverket en ny e-tjänst för att anmäla en störande elanläggning eller elprodukt. Ett 40-tal ärenden anmälts in via e-tjänsten. Under december 2022 genomfördes en undersök­ning för att identifiera vetskapen om EMC (elektromagnetisk kompatibilitet) hos privatpersoner och hur bristande EMC yttrar sig. Det visade sig att vetskapen om EMC är låg i samhället, hela 80 procent hade inte hört talas om EMC innan undersökningen.

Registrering av elinstallationsföretag

Vid 2023 års slut hade Elsäkerhetsverket 15 481 elinstallationsföretag i företagsregistret. Under 2023 gjordes 1 496 nyregistre­ringar av elinstallationsföretag och 1 511 ändringar avseende företagsuppgifter.

Auktorisation som elinstallatör

Totalt finns 47 877 elinstallatörer, motsvarande siffra för föregående år är 46 200. Av alla elinstallatörer i registret är endast cirka 290 kvinnor.

Myndigheten ser att allt fler auktoriserade elinstallatörer är över 65 år. Detta är särskilt tydligt för de elinstallatörer som har en fullständig auktorisation A och därmed kan vara elinstallatör för regelefterlevnad för företag som önskar tillhandahålla elinstallationstjänster på högspänningsområdet. Där är en majoritet av nuvarande elinstallatörer över 65 år.

Information

Elsäkerhetsverkets webbplatser omfattas av elsäker­hetsverket.se, kollaelföretaget.se och kopplasäkert.se. Antalet unika besökare på elsäkerhetsverket.se var under året 934 700 vilket är en ökning med cirka 9 procent jämfört med föregående år. Några av de mest välbesökta sidorna är Laddbox får försäljningsför­bud, IP-klass för märkning av fuktskydd och Föreskrifter. Under 2023 har animerade filmer kring Elsäkerhet i Sverige lanserats och ett nytt utbildningsmaterial riktat till mellanstadiet tagit fram.

Läs mer om vårt arbete

I Elsäkerhetsverkets årsredovisning kan du också ta del av finansiell information, standardiserings- och normgivningsarbete samt övriga uppdrag som myndigheten arbetat med.

Trevlig läsning!

Årsredovisning 2023

Kontakt

Camilla Arnäs-Nielsen

Kommunikatör
Telefon: 010-168 05 11
E-post: camilla.arnas.nielsen@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2024-03-01