Brandman släcker en villabrand.

Felanvändning av spis främsta dödsorsak vid elbränder i bostäder

Köket förefaller vara den miljö där elbränder med dödlig utgång startar och den produkt som är den vanligaste orsaken till branden är spisen. Det visar en mindre studie som Elsäkerhetsverket genomförde under 2022.

Orsaken bakom en dödsbrand kan ibland vara svår att avgöra. För att förbättra kvaliteten på bedömningarna införde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en ny analysprocess 1 januari 2020. Med det nya arbetssättet ska orsaken bakom dödsbränder bättre kunna klargöras, så att andelen ”okänt” minskas. I samband med detta infördes ett nytt register över omkomna till följd av brand. Med tillgång till det nya registret har Elsäkerhetsverket haft möjlighet att djupare analysera brandstartsorsaker och omständigheter kring elrelaterade dödsbränder i bostäder.

- Det nya registret hjälper oss att förstå orsaken bakom dödsbränder vilket ger oss bättre möjligheter att jobba proaktivt, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Äldre drabbas oftare än yngre

Studien visar att totalt 14-18 personer omkom under 2020 till följd av elrelaterade bränder i bostäder. Den visar också att dödsbränder i mycket högre utsträckning drabbar äldre än övriga. Av de 14-18 omkomna var 10-12 personer 70 år eller äldre. I en av bränderna omkom två personer, antal elbränder var således mellan 13-17 stycken beroende på slutlig bedömning av MSB.

Orsaker

Den främsta orsaken till elbränder med dödlig utgång berodde på felanvändning av spis och spishällar, vilket orsakade 9-11 dödsfall. 5-7 personer omkom till följd av fel i utrustning. Av de som omkom till följd av fel i utrustning orsakades 4-6 av fel i produkter och en av fel i en fast installerad apparat  (i detta fall en lysrörsarmatur).

- Vi på Elsäkerhetsverket gör bedömningen att fel i utrustning är en brandstartsorsak som till skillnad från felanvändning till viss del kan påverkas genom tillsyn eller marknadskontroll, säger Mikael Carlson.

Antal omkomna 2020 till följd av felanvändning (bruna staplar) och fel i utrustning (röda staplar). Ljusare staplar är de händelser som ännu inte fastställts av MSB.

- Att bara analysera statistiken för ett år ger en osäker bild och det krävs åtminstone en femårsperiod för att kunna se trender över tid. Det vi kan se utifrån den här mindre studien är att fokus för att minska antalet dödsbränder i första hand bör ligga på felanvändning av spis, parallellt som vi fortsätter arbetet med att marknadskontrollera elprodukter, säger Mikael Carlson.

Länk till Rapport elrelaterade dödsbränder 2020

 

Mer information kontakt

Mikael Carlson

Teknisk expert
Telefon: 010-168 05 29
E-post: mikael.carlson@elsakerhetsverket.se

Cia Edlund

Kommunikationschef
Telefon: 010-168 05 16
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2023-03-14