Illustration över en upplyst stad med vatten och vindkraftverk i bakgrunden.

Enklare att kolla upp registrerade elföretag

Elsäkerhetsverkets söktjänst Kolla elföretaget har gjorts mer tillgänglig med ny design och flera nya funktioner. Nu blir det lättare för den som vill hitta eller kolla upp ett registrerat elföretag.

Söktjänsten Kollaelföretaget.se lanserades samtidigt som den nya elsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 juli 2017. Söktjänsten har mellan 10 000 - 15 000 besökare i månaden och nu har ett antal förbättringar gjorts.

Nytt i söktjänsten

- Kollaelföretaget.se har fått en helt ny och modern design, men framför allt har det nu blivit enklare för privatpersoner att hitta elföretag som får utföra elarbeten i bostäder, säger Elin Cederholm, projektkoordinator på Elsäkerhetsverket.

Tidigare har det varit svårt för besökare att förstå vad de olika verksamhetstyperna innebär. I nya Kolla elföretaget är det lättare att hitta rätt elföretag för det elarbete som man vill ha utfört. Svaren på en sökning ger helt enkelt mer och tydligare information.

- En annan nyhet är att alla registrerade elföretag har fått en helt egen sida i söktjänsten, dit de kan länka från sina egna webbplatser. På så sätt kan företagen tydligt visa att de är registrerade hos Elsäkerhetsverket och därmed har laglig rätt att utföra elinstallationer i Sverige, säger Elin Cederholm.

Fakta

För att få utföra elinstallationer på andras elanläggningar i Sverige, måste man vara registrerad hos Elsäkerhetsverket. I registret finns idag drygt 14 000 aktiva elföretag. Som kund är det viktigt att alltid kontrollera att det elföretag du tänkt anlita finns i vårt register och att företaget är registrerat för den typ av arbete som man behöver hjälp med. Det kan man enkelt se på Kollaelföretaget.se.

Till Söktjänsten Kollaelföretaget.se 

Mer information kontakt

Elin Cederholm

Utrednings- och projektkoordinator
Telefon: 010- 168 05 35
E-post: elin.cederholm@elsakerhetsverket.se

Cia Edlund

Kommunikationschef
Telefon: 010-168 05 16
E-post: cia.edlund@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2022-10-05