Tomas Ekman porträtt

Elfel allt vanligare orsak till bränder

Var tredje brand i våra hem beror på någon typ av elfel enligt statistik från Svensk Försäkring. Senaste året har närmre 6 000 brandskador skett på grund av exempelvis överspänning, kortslutning och explosion i elprodukter. Så här minskar du riskerna för elbränder enligt Elsäkerhetsverket.

Senaste året har bränder och skador orsakade av el ökat med 15 procent. Det är inte enbart produkter som ligger till grund för statistiken utan också elinstallationer.

- Den statistik vi har idag baseras på de fall där kunden tar kontakt med sitt försäkringsbolag. Vid enklare fall där branden inte fått fäste utan att den drabbade upptäcker felet i tid, räcker det ofta med enklare städjobb. Då kan det tänkas att det inte blir skador som överstiger självrisken och kunden väljer att inte höra av sig, säger Tomas Ekman vid Länsförsäkringar Västerbotten.

En vanlig orsak till bränder är specialtillverkade laddare till leksaker som exempelvis helikopter eller drönare, vilka har ett inbyggt uppladdningsbart batteri som är extra känsligt. Detta innebär att om en annan laddare används, än den som tillverkats för just den produkten, kan batteriet skadas och därmed uppstår en brandrisk och mycket giftig rök.

Så vad ska jag som privatperson tänka på?

Ställ krav på de elprylar du köper och se till att de har rätt märkning. Finns det inga kontaktuppgifter med en fysisk adress till någon som ansvarar för produkten bör du undvika ett köp. Seriösa handlare går att kontakta om något skulle visa sig vara fel.

- Det är alltid en fördel att handla lokalt, då vet du var du ska vända dig vid ett eventuellt fel på produkten. Handlar du på nätet så tänk på att billigast inte alltid är bäst. Är elektroniken billig så är det förmodligen så att sämre komponenter och material använts. För att kompensera den dåliga förtjänsten på varje enskild produkt tillverkas dessa i massupplagor, säger Tomas Ekman.

Ladda alltid under uppsikt, måste du ladda på kvällen kan du använda en timer. Uppladdningsbara litiumjonbatterier är känsliga för extrema temperaturer och stötar. Om det till exempel är en leksak så var uppmärksam på detta, om det bildas rökutveckling vid laddning gå omedelbart utomhus och kontakta 112.

Läsplattan startade brand i soffan

När du laddar din telefon eller annan elpryl, tänk då på att vilket material du placerar den på. Det är alltid god idé att lägga den på något som inte är brännbart.

- Jag kommer ihåg ett exempel då ett barn lagt en läsplatta på laddning i en soffa som senare fattade eld. Tillverkaren i det här fallet hänvisade till att anvisningarna för hur den ska användas inte hade följts. Det slutade med att tillverkaren fick ersätta skadan då ett barn förväntas kunna använda produkten, säger Tomas Ekman.

De flesta bränder har inte startats på grund av uppsåt, det är alltså inte med mening det börjar brinna. När ersättning för en brand bedöms av ett försäkringsbolag är det väldigt sällan den utgår helt, men ersättning kan bli lägre om det finns anledning till det.

 

Bild: Länsförsäkringar Västerbotten

Text: Sandra Hjelm

Senast granskad: 2019-12-12