Law concept. Mallet of the judge, books, scales of justice. Gray stone background, reflections on the floor, place for typography.

Två månader till nya föreskrifter

I våras tog Elsäkerhetsverket beslut om tre nya föreskrifter gällande starkströmsanläggningar (ELSÄK-FS 2022:1-3). Med två månader kvar tills de träder ikraft genomför nu myndigheten en rad digitala seminarier för att nå ut med information om de nya reglerna.

Under oktober och november kommer totalt åtta seminarier att äga rum och samtliga tillfällen är fullbokade sedan en tid tillbaka. Det innebär att vi på myndigheten får möjlighet att träffa cirka 640 representanter från en rad olika branscher inom de närmsta veckorna. Syftet är att vid dessa tillfällen ge en övergripande introduktion av reglerna och fokusera på större nyheter och förändringar som kommer med de nya föreskrifterna.

Vad händer framöver?

Vårt fokus under resterande del av året och under första delen av 2023 kommer att vara att fortsätta ta fram och sprida information och vägledning om de nya reglerna. Elsäkerhetsverket arbetar med uppdatering av information på exempelvis vår webbplats och i våra handböcker. Vi arbetar också med att ta fram en ny vägledning om rutiner för fortlöpande kontroll och målsättningen är att den ska finnas på plats på vår webb under november/december.

Utbildningstillfällen rörande rutiner för fortlöpande kontroll

Myndigheten kommer också erbjuda utbildningstillfällen rörande rutiner för fortlöpande kontroll med start andra halvan av november och en bit in i december. Sannolikt kommer ytterligare utbildningstillfällen att erbjudas även under januari-februari 2023. Vi kommer att lägga ut information på vår webb och i våra sociala medier när det går att anmäla sig till dessa utbildningstillfällen.

Bild: iStock by Getty Images
Text: Camilla Arnäs-Nielsen

Senast granskad: 2022-10-06