Jessica Trulsson med kollegor.

Jag har nog det häftigaste jobbet i branschen!

Mamma lärde henne fixa med belysningen i dockskåpet och pappa tyckte att hon skulle satsa på ett ”riktigt jobb”. Jessica Trulsson är mitt i de stora arenornas centrum när hon som elansvarig ser till att Håkan Hellströms ljus fungerar störningsfritt under konserten på Ullevi i Göteborg.

Jessica Trulsson är 49 år och en riktig göteborgare. Efter flera roliga år på det kommunala bostadsbolaget bytte hon till de stora arenornas värld på eventbolaget Got Event AB. Sedan 2018 är hon elchef där och har sitt kontor med utsikt över Ullevi. Jessica älskar sitt jobb och har koll på det mesta som har med el och elsäkerhet att göra. Hon har alltid gillat att få saker att fungera,  ta isär och kolla vad som inte fungerar, laga. Mötet med kunden är också roligt och att lösa problem.

– Mitt ansvar här är att planera och leverera el till stora evenemang som ges på Göteborgs arenor. Jag är även el-projektledare för vissa ny- och ombyggnationer på arenorna och det är jätteutmanande och väldigt roligt, säger Jessica.

Skoltiden en utmaning

Hon tycker att jobb i elbranschen är ett fritt jobb där man kan styra sin tid och där det hela tiden finns nya utmaningar. Och utmaningar har det funnits efter vägen, inte minst under gymnasiet på elprogrammet.
”Skaffa dig en gedigen utbildning. Är du smart så riktar du in dig på ett icketraditionellt yrke för kvinnor”, sa Jessicas pappa.

– Ja det var en utmaning att vara ensam tjej i klassen och till och med rektorn frågade mig om jag verkligen tänkt över det hela. ”Du är ju ensam tjej”. Han erbjöd mig att byta och läsa till TV-reparatör, svagström, istället. För mig blev det en sporre, en utmaning – jäklar, det här ska jag klara, säger hon.

Det var jobbigt i skolan och i princip inga förutsättningar för tjejer med omklädningsrum och andra praktiska saker, men det gick att lösa. Hon hade världens underbaraste lärare som stöttade henne på alla sätt.

Att klara sig själv – en självklarhet

Hemifrån har hon med sig, både från mamma o pappa, att man ska se till att klara sig och ta reda på hur det funkar, så att man kan utföra saker själv. Jessica tycker själv att hon har fått bra praktisk erfarenhet i uppväxten både från det som ses som manligt och kvinnligt. Mamma målade väggar, konstruerade och sydde och pappa snickrade både i lägenheten och på båten. Jessica är noga med att se det som är mänskligt i personer och jämför sig inte med varken kvinnor eller män.

Efter gymnasiet sökte hon eljobb på ett bostadsbolag där hon tidigare gjorde sin elpraktik. ”Vi vill inte anställa tjejer som elektriker” klargjorde chefen när Jessica funderade på att stanna kvar i företaget. Hon började på en privat elfirma för att kunna få sin lärlingstid som krävs för yrket. Så småningom kom en ny vd för bostadsbolaget på plats och de tidigare arbetskamraterna övertalade henne att hon skulle söka sig tillbaka. Nu var det en annan kultur som rådde på arbetsplatsen, där stannade hon över 20 år.

Så många möjligheter med en auktorisation

– Jag har alltid varit intresserad av att hoppa på nya utmaningar. På senare tid läste jag in min auktorisation AL och därefter efter en tvåårig distansutbildning på EUU som ”Projektledare el- och installationsteknik”. Sen tog jag mig en ordentlig funderare på vad jag skulle använda den till, säger Jessica.

Den funderaren ledde till att hon sökte det jobb som hon har idag: elchef för olika arenor exempelvis Gamla Ullevi, Scandinavium och Frölundaborg. Uppdragen handlar om att säkra och bygga el för stora event – allt från Robbie Williams till damernas Champion League-fotboll. Elen måste bara funka, det får helt enkelt inte vara fel och inga lösa kablar eller krångliga jordfelsbrytare får ställa till upplevelser för publiken. Särskilda krav för belysning ska uppnås, nödkraft ska fungera, kablar ska vara rätt dimensionerade det är mycket att hålla ordning på vid ett evenemang.

– Ta till exempel Melodifestivalen, det är många frågor som ska lösas; hur mycket ström behövs och var, vart kan vi placera kablar, är allt jämt fördelat, finns ström till alla motorer, effekter, allt ska funka och godkännas av eventbolagen. Jag har tre anställda elektriker och hyr in vid större evenemang och jobbar tillsammans med Eventbolagen, evenemangsledare, riggare, scen-och arenabyggare, polisen och säkerhetspersonal och en massa andra. Mycket planering, koordination, och samordning, jag är en av kuggarna i det stora maskineriet  – det är superkul, säger Jessica.

Både kvinnor och män behöver ändra inställning

Hon menar att det behövs en attitydförändring i samhället för att få fler att söka elbranschen. Det finns många spännande jobb men det finns många förutfattade meningar i samhället också. Både från kvinnor och från män.

– El finns över allt, el är en mänsklig angelägenhet och ingenting enbart för män att jobba med. Den tiden är överspelad och förbi. Det handlar om en inställning och både kvinnor och män bidrar idag till att konservera myterna om att det exempelvis är ett tungt och smutsigt jobb som är livsfarligt för tjejer, säger hon.

Jessica pekar också på att det utbildningsmaterial som finns i branschen oftast är skrivet av män, då blir tänket utifrån mäns horisont. Fler kvinnor borde stå bakom utformning av instruktionsböcker och handledning. Bort med det maskulina formspråket och in med lite mjukare bildspråk, uppmanar Jessica.

– Jag ångrar inte en sekund att jag valde att utbilda mig som elektriker och sedan läsa vidare och ta min auktorisation som elinstallatör. Funderar du på vad du ska läsa så börja ett treårigt elprogram så finns det vilka möjligheter som helst inom alla möjliga verksamheter i samhället. Man har alltid ett jobb när man har en elbakgrund, kanske tillsammans med mig! säger Jessica.

Text: Cia Edlund
Foto: Jessica Trulson

Senast granskad: 2021-09-29