reindeer family and snowman. Christmas background

Bra resultat för årets testning av julprodukter

Julbelysning i form av isbjörnar, tomtar och renar och mycket mera är något som pryder våra trädgårdar och lyser upp i mörkret, inte bara med sitt ljus utan också med fantasi och humor. Elsäkerhetsverket köpte in åtta olika julfigurer med belysning för utomhusbruk och skickade dem på test.

Det var endast en av åtta som visade sig ha tekniska brister. Information på förpackningen sa att produkten var gjord för utomhusbruk, men medföljande transformator visade sig vara gjord för endast inomhusbruk. Enligt testresultaten visade det sig att produkten också hade en anmärkning på för små krypavstånd vilket kan medföra risk för elchock. Parten i ärendet har kontaktats för att åtgärda bristen.

Gemensamt för de övriga sju är att de alla var bra märkta vilket bekräftar att tillverkare ”med koll” vet hur produkten både ska vara tillverkad och förpackad med korrekt information till konsumenten.

- Baserat på produkten som hade tekniska brister kan jag rekommendera att du alltid ska dubbelkolla att produkten i sin helhet är avsedd för utomhusbruk. Det räcker inte alltid att kolla på förpackningen, säger Karin Dröschmeister vid Elsäkerhetsverket.

Märkning

När du köper ljusslingor eller andra elprodukter ska du se till att de har märketikett och är CE-märkta. På etiketten ska det bland annat stå vem som tillverkat den, vilken typ av lampor som ska användas och om produkten kan användas utomhus.

Om du är osäker på om produkten får användas utomhus - titta efter IP-klass. IP-klassen talar om hur bra produkten skyddar mot exempelvis vatten och damm. För att använda en ljusslinga som kan placeras på mark utomhus gäller IP-klassen IP44 eller högre siffervärde.

Checklista

  • Om du köper en ljusslinga med transformator, tänk på vilken typ av stickpropp den har.
  • Titta efter CE-märkningen. Är produkten CE-märkt intygar tillverkaren att den uppfyller EU:s säkerhetskrav.
  • Märketikett ska finnas, med bland annat uppgifter om tillverkare och IP-klass som visar om produkten kan användas utomhus. IP44 eller högre siffervärde gäller för att produkten ska stå emot påfrestningarna med vatten, vind och kyla.
  • Se efter att sladd och stickpropp är hela och att det inte finns några sprickor.
  • Tänk på att inte placera ljusslingor nära lättantändligt material.
  • Kassera ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.
  • Det ska medfölja en bruksanvisning på svenska.

Text: Sandra Hjelm
Bild: iStock