Porträttbild på Azra Sapcanin.

Azra Sapcanin – med speciell kärlek till jobbet

Kan man bli förälskad i ett pappersbruk? Ja det blev i alla fall Azra Sapcanin när hon gjorde sitt examensjobb på Stora Enso för många år sedan. Hon ser att en jämställd bransch skapar bättre förutsättningar för att lyckas med energiomställningen. Nu har hon fått utmärkelsen Årets Kraftkvinna 2020.

Azra kom med familjen från kriget i Bosnien 11 år gammal. Nu har hon egen familj med två barn och jobbar som produktionschef på EON Energilösningar i Örebro. Hon springer marathon och tränar, helst varje dag. Hon känner sig hedrad att få ta emot utmärkelsen Årets Kraftkvinna och jobbar aktiv med ungdomssatsningar och mentorskap i flera nätverk för tjejer.

Bra lärare inspirerade till teknikval

– I skolan gillade jag matte och började intressera mig för kemiteknik, ville jobba med teknik precis som pappa. Jag hade bra lärare på gymnasiet som avdramatiserade teknikämnet. Det fanns många roliga aktiviteter kring teknik som inspirerade mig och andra tjejer i klassen, säger Azra.

Hon läste kemiteknik på universitetet i Lund och med examensjobb på Stora Enso blev förälskelsen total.

– Labbmiljön i industrin, att jobba ”hands on” och få tillämpa och se hur saker funkar i verkligheten, var så kul. Det var som att komma in i världens bästa sammanhang för mig och gjorde mig ännu mer nyfiken på branschen, säger hon.

Här hör jag hemma-känsla

En helt annan kärlek än jobbet fanns i Örebro och med anledning av pojkvännen var det dit hon så småningom flyttade. Här hittade hon ”här-hör-jag-hemma-känslan” och är idag produktionschef för E.ON fjärrvärmeproduktion i Örebro/Hallsberg/Kumla. Här vill hon skapa en bra arbetsmiljö för sig och alla sina medarbetare.

– Jag har en riktning i livet som är att tillsammans är vi starkare och kan skapa mervärde. Då händer det saker. Jag försöker också leva efter begreppet ”gräv där du står”, säger hon

Så mycket kunskap och erfarenhet på en arbetsplats

E.ON har som mål att 50 procent av företagets ledande befattningar ska innehas av kvinnor och att andelen medarbetare med utländsk bakgrund ska motsvara hur det ser ut i Sverige generellt. Målet ska vara uppfyllt 2025.

– Att vi som företag speglar samhället som vi verkar i är en framgångsfaktor och strategisk tillgång, men det skapar också en mer dynamisk, inspirerande och rolig arbetsplats. Därför kommer jag alltid att arbeta för en inkluderande och accepterande arbetsmiljö som ger fler möjlighet upptäcka vilken spännande värld energibranschen är. Homogena grupper är inte svaret, där hittar man inte lösningarna. I blandade grupper skapas däremot innovationer, säger Azra.

Det har blivit  bättre i branschen tycker hon. 2005 var hon en av tre kvinnor på en avdelning på 50 medarbetare.

– Idag består vår ledningsgrupp på 11 personer av 7 kvinnor 4 män. Ingenjörssidan blir bättre och bättre men det är på driftsidan det är svårt att uppmuntra kvinnor att söka den typen av utbildningar.

Viktigt att ha kul

Hon vill ha kul på jobbet. Att hänga med kollegorna och skratta tillsammans är något som hon tycker är viktigt. Och att prata mycket med varandra och försöka förstå varandras perspektiv.

– Jag älskar det jag gör och är intresserad av människor. Att se andra växa, att de får lysa och komma till sin rätt, driver mig enormt. Jag tänker inte på om det är en man eller kvinna eller var man kommer ifrån. Jag tänker MÄNNISKA. Jag har förmånen att jobba med fantastiska människor, säger Azra.

 

Foto: Azra Sapcanin
Text: Cia Edlund

Senast granskad: 2020-12-16