julbelysning med lampor på villafasad och lysande rådjur som dekoration

Shoppa säkrare julbelysning på nätet

Snart är det advent och julbelysning lyser upp våra hem. Men hur säkra är egentligen dina ljusslingor? Elsäkerhetsverket deltar i ett internationellt projekt där ljusslingor som kan köpas via näthandel granskas. I slutet av november blir resultaten klara men vi vill redan nu guida dig till ett mer medvetet köp.

- Innan du går vidare till varukorgen på skärmen finns det några saker du som konsument kan göra för att få lite mer koll på vilken ljusslinga du köper. Det allra första du kan göra är att ta reda på vilket företag du handlar av, säger Per Samuelsson,inspektör marknadskontroll vid Elsäkerhetsverket.

Redan där har du gjort en första viktig koll, att hitta tydliga kontaktuppgifter och i vilket land företaget är registrerat i. All julbelysning är inte gjord för våra uttag med 230 V.

CE och IP – viktigt att lägga märke till

Nästa steg är att kolla CE-märkningen. Om inte produkten har ett CE-märke garanterar heller inte tillverkaren att den är säker att använda. Alla elektriska produkter som ska användas utomhus ska ha en IP-klassning 44 eller högre. Detta för att den ska tåla väta och kyla.

Få en känsla för produkten innan du slår till

Om du är ute i julhandeln kan du vrida på produkten själv och bilda en uppfattning, men kraven på produkten är desamma oavsett var du köper den - på nätet eller i butik. 

− Detta blir svårare med handel på internet, men som konsument bör du ställa samma krav på julbelysningen som i en fysisk butik. Finns inte informationen, eller är svår att hitta, kanske du bör titta på andra återförsäljare eller produkter, säger Per Samuelsson.

Här är en checklista innan du köper julbelysning för utomhusbruk:

Checklista vid köp av produkter

Projekt för granskning av ljusslingor

Under oktober och november har ett 80-tal ljusslingor kontrollerats på olika oberoende testinstitut inom EU och USA. Resultaten kommer nu att sammanställas och i slutet av november kommer rapporten att publiceras på vår webbplats, så håll utkik. Du kan även prenumerera på Elsäkerhetsverkets nyheter och försäljningsförbud.

Senast granskad: 2018-11-22